Mannen, myten och legenden, som var förmodligen Sveriges mest välkända spelare har gått bort.

Anders Jonasson, mer känd som Dajmen, startade under 80talet ett litet travtips som hette stalltipset. Det behandlade endast Solvallas travomgångar och blev mycket populärt. Dajmen var först med mycket som i dag anses vara självklart, såsom utryck” barfotakörning, mordvinnare, badkarskörning och framförallt hans favoritutryck ” g står inte för godkänd, utan för galopp. Det som gjorde Dajmens storhet var den oerhörda energi han lade ner på sitt arbete, som var travspel.

Alla videoband från travbanorna prenumerarade han på och sparde i arkiv. Han klockade hästarnas prestationer och speeder, både i starterna och mitt i loppen. Han bedömde hästarnas gång och rörelser och hade en fantastisk förmåga att minnas detaljer.  Utöver detta så visste han genom sin oerhörda rutin att ingen häst var bättre än sin sista prestation, och att hästar ofta underpresterade efter maxprestationer. Att favoriten som var så sanslöst bra sist, förmodligen skulle vara sämre i sin nästa start. Alltså var Anders en favorithatare in absurdum, men eftersom det i längden var lönsamt, så var det bara att ta rygg.

Något som var oerhört speciellt med Dajmen var att han med stor glädje lärde ut sina kunskaper och villigt delade med sig utav sina ideer.  Detta genom många olika former av tips som publicerades under årens lopp, och innovationer som en hemsida som startades redan vid melleniumskiftet. Dajmens stora vänskapskrets gav också tillfälle att inhämta informationer från stallpersonal, kuskar, tränare och spelare. Det är i dag många som har minnen av Anders Jonasson och vi skänker alla en tanke till hans familj.

Det mest glädjande i sorgens stund är att Anders fick avsluta sin jordevandring på absoluta toppen. Hans system inlämnad i Malmö var ensam kvar på v75 redan efter v75-5 och systemet klarade även de sista blindskären och han blev ensam vinnare på sin hemmabana Solvalla. Just att vara ensam kvar efter första fem loppen var en dröm Anders länge talat om, för att sedan lyckas sätta även de sista två vinnarna och ta hela såsen.  Hans sjukdom var symtomfri och spelet hade gått bättre än någonsin sista året.

Jag jobbade tillsammans med Anders under några år på Solnakontoret, och studerade travvideos på torsdagarna för att sedan spela sönder bookies nysläppta odds för v75 och H2H,  han lärde mig oerhört mycket om spelteknik, riskanalys och informationsanalys. Den kunskapen kommer jag alltid bära mig och det är jag skyldig Anders mycket tacksamhet för!

Vila i frid Anders Dajmen Jonasson

Hatten