I slutet på 80-talet låg det två svartklubbar i södra Hammarbyhamnen. Longhorn var en bikerklubb samt Pipeline som var en rockklubb.

Dessa klubbar var populära, främst för att Stockholms krogar stängde klockan tre och människor gillar ju att partaja redan då.

Longhorn var inredd som en vilda västern saloon, med sågspån på golvet och en stor bardisk.

Jag var mycket sällan på Longhorn, de öppnade tidigare än Pipeline som öppnade vid midnatt. Denna kväll så satt jag på Longhorn och drack öl och snackade. En bekant kom på den brillianta iden att spela poker. Det enda spel jag kände till var mörkpoker, och det går inget bra att spela på två spelare. Jag fick nu stifta bekantskap med femkortstötpoker, där man får ett öppet och fyra mörka kort.

Det visade sig att jag hade en sanslös tur och lyckades vinna flera hundra, trots att grundinsatsen endast var 5 kr. Speldjävulen såg som vanligt till att man skulle fastna i ett nytt spel..

Efter några timmar går vi vidare till Pipeline som var en gammal industrilokal,  festlokalen låg i källaren. Man gick i en lång lutande korridor innan man kom ner till ett jätterum, med en stor scen och några mindre rum bakom scenen, här fanns baren. Jag träffade några utländska killar som spelade backgammon. De var snälla och jag fick vara med och leka. De  inte så vassa och staplade alla brickor på samma tunga samt hade aldrig använt dubblingstärningen. Vi började med 10 kronors insats per poäng. Jag vann nog nästan alla partier och förlorarna vill vinna tillbaka, så vi höjde insatsen per poäng.

Efter många timmars spel och dito insatshöjningar, började det ljusna och personalen ville gå hem. Jag sa,”Vi spelar fem partier till”. Det var ingen visa som föll i god jord, utan det blev mycket snack. Men utkörda blev vi av personalen. Nu skulle skulden pröjsas, 20000 kronor hade jag vunnit. ” Du får 10000” sa killarna och gav mig pengarna, ”Men stopp, hallå , jag ska ha 20 000!” ,sa jag  . ”Du får 10 000 och var du glad för det”, sa den minsta och visade innerfickans pistolkolv.  Jag tog pengarna och drog som en blixt  till taxin som väntade i morgonsolen.

 Några veckor senare åkte jag efter Cafe Operas stängning till Pipeline. Det var byst med människor. Det skulle vara ett band som spelade och ryktet hade spritt sig över stan. Johnny Thunders hade spelat tidigare på kvällen på Isstadion, och nu skulle delar av bandet lira på Pipeline med hemliga gästartister, en var Iggy Pop. Det blev en fantastisk natt, men samtidigt så blev även myndigheterna  medvetna om klubben och endast några dagar senare så fick jag uppleva något som var skrämmande. Det är var lördagskväll , men klockan var inte mer än 01 och det hade ännu inte kommit så många gäster. Tre piketbilar bromsar in med tjutande däck. Ut kommer massor av poliser med kravallutrustning och flera upphetsade hundar. De tvingar oss alla att sätta sig ner på golvet och knäppa händerna bakom huvudet och jag ser hur adrenalinet pumpar hos poliserna. Flera blir slagna med batonger då de inte lyder fort nog. Det enda polisen hittar är några jointar i en jacka som är inlämnad i garderoben.Ingen anmäler sig som jackans ägare. Pipeline stängs omgående och mitt intresse avtog för illegala nattklubbar.” Mycket skrik för så lite ull sa bonden” när han rakade grisen.  

Min favoritklubb under hela 90-talet var Kortoxen. Kortoxen hade dubbla säkerhetsgrindar , vilket gjorde att man hamnade i en säkerhetsluss, med kameror  som registrerade allt som skedde. Kortoxen blev följaktligen inte rånad under alla år klubben existerade.

Aviation Club i Paris rånades när jag var där för några år sedan och spelade en EPT-turnering. Där fanns inga säkerhetsanordningar utöver en stor vakt när jag kom, när jag åkte en vecka senare så fanns det säkerhetsgrindar och kameror. Två motorcykelburna rånare slog ner vakten, langade över två hockeytrunkar till Cashiern och uppmanade honom att endast ta 500€ sedlar. Highstakesbordet som spelades några meter bort brydde sig rånarna överhuvudtaget  inte om. Trots att endast klockorna som pokerspelarna prydde sig med innebar ett värde som översteg en normalbonus hos Skandia.  Fyra minuter senare kånkade rånarna ner hockeytrunkarna och försvann för gott.

Pokerklubben Sviten i Stockholm  var en fantastiskt klubb med trevliga spelare och dito personal. Svitens hade urusel säkerhet och blev rånat två gånger på några månader och blev tvungna att stänga.

 Jag hoppas att de klubbar som kommer att öppna framöver ser över sin säkerhet då risken för rån är överhängande. Du som kommer att spela livepoker framöver, behöver förhoppningsvis inte vara rädd, men försiktighet är en dygd. När man inte vet vilka man spelar med och kanske heller inte riktigt vet vilka som arrangerar så tänk på följande.

1: försök kontrollera arrangören genom vänner och pokercommunitys.

2: Undvik att bli för berusad.

3:Ta en taxi FRÅN klubben, speciellt om du har vunnit.  

Den försämrade samhällsekonomin och den rådande moralen gör att allt fler anser sig ha rätt att ta andra människors värdesaker ,genom våld om så krävs.

Gör det inte för enkelt för dessa svin!  

PS, jag kan i dag varmt rekommendera Krukan på krukmakargatan samt Gamlberz på kungsholmen. Sök på nätet så hittar ni respektive adresser och mailadresser. Tänk på att ni bör vara föranmälda för att komma in samt veta öppettiderna.

Med vänlig hälsning

Hatten