Jag har ända fram tills sista veckorna haft en känsla av att det vore utmärkt med fler kvinnor i ledande befattningar än vad som hitintills varit fallet.

Men min tanke verkar ha varit helt världsfrånvänd och kanske mannens vanligaste misstag, att sätta kvinnan på piedestal i en förhoppning om att könet i sig skulle vara annorlunda beskaffat i tanke och handling. Men verkligheten har som vanligt visat sig obönhörlig och visat att enda möjligheten för en kvinna att ta sig fram i en mansdominerad värld är att INTE skilja sig från mängden(männen) på något sätt, utan anamma den moral, etik och mål som företagsledningarna har( ”Icke”  går att sätta framför samtliga  värdeord) , oavsett genus. Annars släpps man förmodligen helt enkelt inte upp i toppen på företagen och institutionerna. Makt korrumperar sade redan Grekerna några tusen år före modern tideräkning, och människan har tveklöst förändrats mycket lite på 4000år.

Det som stör mig mest är att jag har varit så blåögd i min förhoppning att kvinnor VERKLIGEN skulle påverka empati, etik, moral och medmänsklighet om dom fick chansen i mansdominerade miljöer i ledningsposition.

Thatcher och Condoleezza Rice med fler skulle i bästa fall kunna ha varit undantagen som bekräftade regeln, men Mona Sahlin, Laila Freivalds, Gudrun Schyman, Ylva Johansson, Nicola Clase,  Annika Falkengren, Kerstin Hessius,  Maud Olofsson, Wanja Lundby Ledin och många fler som jag redan förträngt visar att det dessvärre inte är könsbundet att sakna etik, moral, karaktär, vishet och empati utan kanske en förutsättning för att överhuvudtaget nå toppen i samhället. Det är faktiskt förvånande att så många kvinnor visat så uselt omdöme, när det dessutom är så få kvinnor som når så högt upp i samhället.  Att som mål och rättesnöre endast berika sig själv och någon gång i framtiden få vara med i bastuklubben och o våta dröm” FÅ JAGA MED KUNGEN”  verkar vara det som driver Sveriges toppar framåt. Frågan är om det alltid sett ut så här, men att dagens stora möjligheter för underlydande att göra sig hörd och därigenom lyckas gräva upp betydligt fler utav dom hundar som omsorgsfullt försökts begravas av makten, eller om det gud förbjude helt enkelt är så  att det inte endast är ungdomen som är oansvarsfull, utan också dess föräldrar? För barn plägar ta efter sina föräldrar och i så fall finns det ju inget hopp. Då är ju detta helt enkelt arvet från efterkrigsgenerationens  uppfostran som fortfarande går igen, och då var det helt enkelt inte bättre förr, utan endast mer fördolt.  Inget är nytt under solen och vi får dom politiker som vi förtjänar.

Den enda utmärkande egenskapen hos ledande människor i samhället verkar vara den totala fartblindheten som gör det omöjligt för dessa människor att identifiera sig med arbetarna och folket och som obehindrat rör sig över alla partigränser och kön.  Hur var det Ebba Gröns låt var?( fast det var Blå Tåget som skrev låten redan 1972)

Kapitalet höjer hyrorna
och staten bostadsbidragen
så kan man fiffla en smula
med den järnhårda lönelagen
och till och med betala mindre i lön
än priset för mat och för hyra
för staten skjuter så gärna till
om levnadsomkostnaderna blivit
allt för dyra.

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

Skolans uppgift är som sig bör
att skola arbetskraften
om kvastarna skall sopa bra
får man inte slarva med skaften
spärrar och kvoter och testprogram
är ett system för att sålla
agnarna från vetet och för var o en
till hans rätta fålla.

Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
fast det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt
staten och kapitalet, dom sitter i samma båt
fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

Tempot höjs vid maskinerna,
här drillar man eliten
produktionen har inte plats för den
som blivit illa sliten
men för att ingen skall tro att det är något fel
med de tunga ackorden
betraktas han som ett sjukdomsfall och behandlas
av den barmhärtiga arbetsvården.

Sida vid sida, tillsammans stryker de fram
staten och kapitalet, två vargar fromma som lamm
men det är inte dom som ror, som ror så att svetten lackar
och piskan som kittlar, kittlar inte heller
deras feta nackar.

// Hatten