Man behöver inte välja. Visst är det härligt att friidrotten är igång men vi ska väl ha vår vanliga dos trav också…

Först en parentes, som dock kan bli användbar:

Kari Lähdekorpis stallform är sällan på topp under sommarhalvåret och den är det definitivt inte för tillfället. Trots att hästarna som vanligt drar in prispengar på löpande band (Över hälften bland de tre bästa den senaste månaden) så saknas topprestationerna. I augusti har hans hästar så här långt vunnit 2 av 51 starter. Dessa genom dels Jobbig Sand, som stod i 1.46 i ett P21-lopp i Kalmar. Den andra vinnaren var Carnegie Hall som vann ett minst sagt billigt lärlingslopp i Örebro. Tommy Karlstedt fick dämpa till 21.5 andra femhundringen och varvet gick därmed efter 17.5. Över sprinterdistans hade han sedan inga problem att sprinta ifrån ett ganska blött gäng. Nu kom jag ifrån ämnet lite men jag vill bara belysa att dessa 52 starter inte pekar på att hans hästar radar upp segrar för dagen. Tvärtom; kommer han verkligen att vinna något V75-lopp idag? Fyra hästar man (om man vill gå på linjen med tveksam stallform) inte ska strecka är: 7 Nicolas Cake (V75-1, 2%), 2 Airborn Tooma (V75-2, 34%), 1 Einar Celeber (V75-7, 28%) och Start Brodde (V75-7, 6%).

Nu finns det ju fler hästar att fundera över på V75. Jag går igenom omgången lopp för lopp och hoppas ni får med er något matnyttigt innan ni lämnar in systemet.

Den bästa spiken kommer redan i den första avdelningen. Stig H Johanssons läckra Skully Gully visade senast vilken skjutare hon är och intrycket var fullständigt fenomenalt. OM hon håller ihop tror jag hon både kan titulera sig ”Nordens bästa sto 2009” samt ”Elitloppsdeltagare 2010”. Med liknande framtidstankar så ska hon givetvis lägga det här gänget på rygg. Jag tror att hon tidigt sitter i spets, även om Lutfi Kolgjini kan få för sig att beordra laddning och/eller full körning utanpå favoriten. Hans 2 Joel Cortina (46 kronor från Gulddivisionen, vadå bra inne i Silver?!) är det värsta motbudet, men om man tror på mothugg för favoriten..då är 4 Fraternity Party (3%) ett roligt streck liksom 6 Leffe Blanche (8% och ruggig näst senast!). Att spika omgångens största favorit är aldrig kul men att hon dyker upp redan i avdelning 1 är en tröst. Det slösas alltid en del streck då många är rädda att spricka direkt. Inte jag…spik på 3 Skully Gully!

Avdelning 2 är ett Klass 1-försök över kort distans där flera kuskar vill till ledningen. En av dem är Magnus Jakobsson som kör favoriten 1 Lady’s Photo. Hon är ruskigt snabb ut och mins petsfavorit men det lär kosta att hålla upp innerspåret. En tuff öppning kräver troligtvis en långsam andra femhundring. Jag tvivlar dock på att det blir lugna gatan med Goop, Svanstedt, Kontio och Calle Lindblom bakom formstarka och/eller kapabla motbud i loppet. Med tempo på tillställningen kommer ryggar och luckor bli avgörande, för fältet är väldigt jämnt. Jag har svårt att se 3 Wiss Pen vinna på opassande kort distans. I övrigt skiljer det inte mycket mellan hästarna. 6 Alyhills Urania och 7 Global Identity är exempelvis två rejäla hästar som kan vara starkast över upploppet utan strul på vägen.

Som vanligt på V75 så körs Gulddivisionsförsöket som avdelning 3. Favorit är 4 Global Glide, vilket är helt i sin ordning. Han har vilat ifrån tävlandet en tid men lär vara väl förberedd när Åke Svanstedt tar ut honom igen. Här är det nog bara Yorktown Gunner som kan utmana i spetsstriden och honom lär Torbjörn Jansson släppa med. Från spets blir sedan Global Glide svårslagen, för vem ska trycka upp tempot? Den enda som för sin egen skull kan tänkas göra grovjobb är 1 Andaloux. Det känns dock långsökt att Björn Goop ska trycka så pass hårt utvändigt så att Global Glide stumnar för tidigt. Men betänk ändå möjligheten. Annars kan säkert ”Hockey” Eriksson tänka sig att sitta i dödens under slutrundan med sin Acclaim och hoppas att denne är starkare för dagen, häst mot häst. Acclaim har visat sig klara olika upplägg och distanser. En logisk andrahandare. Loppet är hellåst på 1,3,4,6,7 men Global Glide har utan tvekan en passande uppgift.

Kallbloden gör upp i V75-4 och klar favorit är 8 Stamping. Det känns väl okej men 70% känns som lite för mycket. 9 Lomar är inte sämre och med Svanstedt i jollen brukar han gå bra. 4 Höstbo Fredrik får visserligen Björn Goop i sulkyn men att han ska få sådan fart på honom känns inte troligt och jag streckar inte. På samma volt startar 5 Frekken och honom är det kuskplus på. Han står bra till här och Stamping och Lomar lär få jobba för att ta in tillägget. 10 Spangmigutten vann det här loppet ifjol och är inte helt borta idag heller. Av hästarna på startvolten kan 2 Modd Prins vara värd ett streck, då han kan få ett perfekt lopp. Sammanfattningsvis så kan 5,9 vara ett lås eller åtminstone en A-grupp, om man väljer att gå emot 8 Stamping pga bristande spelvärde.

Klass 3 över 2640 meter…och voltstart. Det luktar skräll och svårläst lång väg. Jag ska inte ge mig på några avancerade analyser om hur loppet blir kört. Jag konstaterar att jag inte blir förvånad vem som än vinner och den som har råd bör nog heltäcka loppet. 4,5,6 är mer betrodda än övriga. Av dessa är 4 Go D.Aragorn och 5 Hobbe Skift tidiga om det går felfritt från sina snäva spår. 6 Lass Jazz har inte varit dålig men känns verkligen inte som någon V75-vinnare. En spelvärd häst är däremot 7 Joystick Ribb. Han har varit riktigt bra, även om det inte slog gnistor om honom senast. Här vill jag dock lägga in en brasklapp, inte minst då hans streckprocent kommer öka under dagen som ”stallskrik”: Under 2008 vann bara EN treåring på V75 mot äldre hästar. Av 43 startande. I år har hittills ingen vunnit! Det gäller ju även treårige 1 Gatlin Bob, som annars bör få ett perfekt smyglopp på innerspår. 9 Blanc De Blancs kan vara loppets bästa häst men här finns galopprisk och i vilket fall som helst lär han hamna sist. En som är härdad i ganska tuffa gäng är 11 Unix Brodde. Här bör han bli stursk när han stöter på enklare konkurrens. 4% och loppets minst streckade häst…

V75-6 är finalen i den öppna E3-klassen över kort distans. Favoriten 6 Red Hot Dynamite har imponerat å det grövsta. Senast stod han i 1.10 i försöket. Då blev han nerspeedad till slut men känslan var att han inte var på topp den dagen. Det ska mycket till om han inte är det nu. Timo Nurmos kan ställa i ordning och dödens bekommer inte det här supertalangen. Värst emot tror jag att någon av 2 Alvena Pele och 4 Leonas Yannic är. Den förstnämnde spurtslog ju faktiskt favoriten senast och den andra tror jag Gooparna har ställt i ordning inför den här finalen. det kan bli rejäl körning från start då både 1 Hot Southwind och 2 Alvena Pele vill till spets. Red Hot Dynamite lär köras offensivt och där emellan sitter Björn Goop med sin Leonas Yannic. Om man spelar reducerat och lyckas gå kort i några andra lopp så kan det vara en rolig variant att strecka hela fältet, med många C-hästar eller liknande. På V75 har vi under senare år fått se flera 1%-are vinna 3-årsfinalerna efter skoryck (Sillochnubbe 77 i odds, Looking Flashy 52 i odds och Conrads Epilog 141 i odds!) så håll koll på barfotainfon om du lämnar in sent.

Avslutningen är ett Bronsdivisionsförsök där fem hästar räcker väldigt långt. Faktum är att hela 89% av Bronsloppen vinns av någon som är bland de fem mest streckade. Favorit är 5 Minos Vang och det är inte så konstigt. Senast gjorde han det riktigt bra som tvåa bakom veckans största favorit Skully Gully. Tänk på att Minos Vang startar en klass lägre idag! För mig är et dock ingen spik. Dels galopperar han då och då och dessutom kan han få svar om spets. Om kuskarna invändigt vill svara ut Johnny Takter så tror jag att de gör det. Vi får se hur de gör men 2 Man On The Moon verkar på gång igen. Hanhar visat både startsnabbhet, hårdhet och spurtstyrka. Laddas han för fullt tror jag faktiskt han kan ta sig förbi invändige 1 Einar Celeber och då är mycket vunnet. Einar Celeber var återigen bra senast men han är inte fläckfri i travet och jag är tveksam till att han ska hinna först till linjen idag. 3 Master Danchip har en bättre chans men är ingen hjälte i upploppsstriderna. Det är kanske inte 6 Lark Kronos heller om man tittar på årets resultat, 1 vinst på 16 starter. Men han har gjortdet riktigt bra och fyraåringar brukar ha fått hårdhet att utmana de äldre hästarna framåt hösten. Kan Örjan Kihlström bjuda Lark Kronos på en smygresa (Röker Lasse Lagerbäck marijuana i halvtidsvilan?) så tänker jag i alla fall sitta med streck för den här 14-procentaren.