Dags för årets största tävlingsdag på Bro Park. Det flera Grupp- och Listedlöpningar och utländska hästar i startlistorna.

Jag tror att tävlingsdagen inleds med engelsk seger. I häcklöpet H.M. Drottningens Pris ska Al Zaraqaan ses med mycket god segerchans. Baserat på det hästen presterat på släta banan är han överlägsen det här gänget och han har också visat att han kan hoppa. Nu är det ny bana för både häst och ryttare och en lång resa, men Bro Parks häckbana är inte särskilt svår att rida så de svenska hästarna och den tjeckiska hästen måste vara mycket bra om de ska slå den engelske gästen.

Dagens andra löp är steeplechasen H.M: Konungens Pris och där bär Bro Park-specialisten Mutadaffeq har en bra segerchans. Värst emot är tjeckiske Her Him som vann Svenskt Grand National på Strömsholm.

Nog om det. Fokus är de större loppen under dagen.

Och det största loppet under dagen är färstås Stockholm Cup International (Gr3), som i år faktiskt lever upp till namnet ”international”. Det är fyra utomskandinaviska hästar i fältet och åtminstoen två av dem räknas med god chans. Jag tippar tyske gästen Virgina Storm etta, Han har inte vunnit på ett par år men gått i stentuffa gäng. I somras var han bl.a. trea till Prix de l’Arc-vinnaren Torquator Tasso, slagen med 5,5 längder. Den formen räcker långt i det här gänget. Att tränaren valt hemmaryttaren P-A Gråberg som jockey är ett plus. Outbox från England är en utmanare. Han var tvåa i cupen i fjol, slagen av omöjlige Square De Luynes, som saknas i årets startlista. Han vann ett stort lopp i Qatar i vintras. Sen dess har han väl inte visat någon strålande form, men på visad kapacitet räcker han långt här. Har fått ytterboxen och det är inget plus, men det är lång distans och bara ridande Holy Doyle ser till att inte hamna i svåra trafikproblem kan det gå vägen.

Mitt skrälldrag är White Heart. Det är en sparsamt startad 4-åring (8 starter) från Niels Petersens stall som gått strålande hela året. I årsdebuten slog han elit stayern Gold Tyranny med med hals och följde sedan upp med att vara kort slagen trea i Scandinavian Championship, bara en halv längd bakom segraren Suspicious Mind och tvåan Auenfürst. Därefter gick han ut i Oslo Cup, där han fikc stryk av Quebello med en längd. Senast var han fyra, 3,5 längder bakom King David på Klampenborg på troligen för kort distans. Nu är det rätt distans, han har ett bra utgångsläge och Petersen vet hur man ställer i ordning för att vinna Stockholm Cup. Han har ingen Square De Luynes i år men kan mycket väl vinna ändå. Jockeyn Oliver Wilson rider med stort flyt och har haft en toppsäsong hittills.

En luring är just nämnde Auenfürst, som tränas tränas av Lennart Reuterskiöld på Jägersro. Han kommer från en stark prestation i Tyskland och efteranmäldes till Stockholm Cup för ett par hundratusen. Den har man alltså tro på här. Från ett bra utgångsläge kan kan skrälla. Två andra luringar är norstränade Jet action som visat hög kapacitet men nog är bäst på Jägersros dirttrack, och Quebello som överraskande tog hem Oslo Cup på Övrevoll i somras. Det finns kanske mer att hämta i Quebello men jag tror att han saknar den tuffhet som normalt krävs för att vinna i de här sammanhangen. Har bara startat tre gånger i år och hade nog behövt ett par till lopp i kroppen för att göra sig gällande. Favorit blir nog Hard One To Please, som imponerat vid segrarna i Svenskt och framför allt Norsk Derby. Det är dock svårt för 3-åringar att vinna ett lopp av den här kalibern. Spelarna minns förstås när färske derbyvinnaren Dorcia vann cupen 2017, men förutsättningarna är inte desamma i år, Motståndet är tuffare. Jag skulle verkligen inte bli chockad om Hard One To Please vinner – han är verkligen bra – men han ska inte vara favorit. Jag vill se lite mer mot tufft motstånd innan jag skriker ut honom som en given vinnare i ett Gr3-lopp.

Bro Park Sprint (L) var ett Gr3-löp en gång i tiden men är nu degraderat till Listed-status. Norsktränade Could Be King blir favorit och det är inte mycket att säga om det. Det är nog den bästa grässprintern vi har i Skandinavien och det är självklart en toppchans. Men jag tror inte vi får något spelvärde och det finns ett par hästar i fältet som kan fälla favoriten, som varit igång länge och kanske är lite sliten. El Guanche har väl inte blivit den där sprinterdominanten på dirttrack som många trott. Han fick bl.a. stryk i Jägersro Sprint på derbydagen. Näst senast var han tvåa till Could Be King på Klampenborg, slagen med huvud. Så visst ska han räknas med segerchans. Han styrka är den enorma startsnabbheten. Det har ingen enorm betydelse på Bro Park med ett långt utlopp, men om banan blir åt det mjukare hållet kan det bli svårt att ta något till slut. Frågan är dock om just en mjuk bana är något som El Guanche uppskattar? Irish Action har stått för goda prestationer i två löp i Tyskland och har nu etablerat sig som en av Skandinaviens bättre sprinters. Han slog El Guanche i sprinterloppet på Jägersros derbydag. Han ska räknas. Vi måste också nämna engelske gästen Tabdeed  som gjort det okej i tuffa sprinterhandicaper i hemlandet, bl.a. strålande som tvåa i Steward’s Cup på Glorious Goodwood. Det här är dock något annar och jag tror att han får de svårt.

Ingen stordag är komplett utan ett större löp för de bästa stona. Lanwades Stud Stakes (L) ser ut att bli en duell mellan Silent Night och Ascot Brass. De möttes otaliga gånger i de stora årgångsloppen som 2- och 3-åringar. Då var de ofta Silent Night som vann, men hon har tagit god tid på sig att växa in i eliten medan Ascot Brass redan är etablerad. Senaset staren var dock ett rejält fall framåt för Silent Night, då hon tog hem Sm för sprinters över 1400 meter. Dagens 1600 meter passar ännu bättre. Det är jämnt mellan dessa båda hästar och det är svårt att skilja dem åt. Strax där bakom lurar Takeko som komemr att bli ett toppsto med tiden. Hittills har hon haft svårt att slå de allra bästa stona och jag har svårt att se henne vinna det här loppet redan i årMen hon kommer inte att vara långt bakom de båda favoriterna.

Det rids ett storlopp på dirten också, Nickes Minneslöpning (L). Här blir Duca Di Como dunderfavorit och det med rätta. Han kan ta sin fjärde raka seger i det här löpet. De senaste åren har han varit den i särklass bästa milern på dirttrack i Skandinavien, men han han blandat prestationerna i år. Den var lite av den gamle Duca vi såg i Pramms på Jägersro i maj, då han pulverisade ett bra gäng. Han gick sedan vidare och tog en komfortabel seger på Bro Park, på gräs och en lite för kort distans. Den gången var motståndet inte så blodigt. Därefter spelades han till jättefavorit i det nyinstiftade storloppet Valley Chapel Memorial på Jägersros derbydag. Banan var mcyket märklig den dagen och innerspåret där Duca låg var blytungt, så att han förlorade den gången är inte så mycket att säga. Senast avstannades han på upploppet i ett lopp på Övrevoll. Efteråt konstaterades en hovspricka. Den är läkt nu och tränaren rapporterar att hästen är i god form och tränar fint. Ingen av hästarna  i det här fältet klår en Duca Di Como i toppform, men frågan är hur det egentligen står till med formen? Mot det här gänget räcker det sannolikt med 85-90% form och jag tippar ändå honom etta. För den som spelar GS75 är han en bra spik.

Om man spekulerar i favoritfall finns det i första hand två hästar att granska: 4 Pusjkin var tränaren Fransisco castros klassiska hopp ifjol, men han gjorde sig inte gällande i varken Svenskt Derby eller Svenskt S:t Leger. Distansen var helt enkelt för lång. Pusjkin är bäst över miledistans som han får nu. Han har väl inte riktigt växt in i milereliten riktigt än, men är på god väg. Senast stod han för en riktig topprestation när han tvålade till Plantstepsdream, som är en av få hästar som faktiskt slagit Duca Di Como. Plantstepsdream bar 4 kg mer än Pusjkin i det löpet och nu bär de lika vikt, så normalt ska den förstnämnda  vara bättre den här gången. Han är dessutom på väg upp i form. Samtidigt borde det finnas mer utveckling i Pusjkin. Vi måste också nämna engelske gästen Karibana som gjort det bra på allweather i England. Vi får se hur han hanterar Bro Parks dirttrackbana.

Låt oss till sist säga ord om Svealandlöpning för de 2-åriga hästarna. Här tror jag på en toppchans för den engelske gästen Manitou. Det han visat hittills är det ingen av de skandinaviska hästarna som kommer i närheten av.

Patrik Öbrink