Årets upplaga av Stockholm Cup International (Gr3) är en av de bästa någonsin. Den stora begivenheten för publiken är att världens bästa jockey Frankie Dettori rider i löpet (och flera andra löp under dagen). Ramlöpen håller tyvärr inte högsta klass men det vägs med råge upp av Stockholm Cup.

Dettori sitter på fjolårsvinnaren Hard One To Please. Han ska räknas med chans som en av flera. Har dock bara startat tre gånger i år. Var kort slagen trea på Övrevoll i årsdebuten i slutet av juni. Därefter var han stort slagen i ett stayerlöp på Goodwood. Senast kom årets första seger, på tung bana på Övrevolls derbydag. Så formen finns där. Kommer nog att ligga i mitten av fältet och attackera på upploppet.

Frågan är dock om han mäktar med att klå franske gästen Big Call som – om ryttaren rider ordentligt – kommer med en mäktig spurt till slut. Big Call är min förstahäst. Han vann ett Gr1-löp över 3100 meter på Longchamp i våras, så även om det skulle ridas fortare är de brukar göra i Frankrike så klarar han av det. Det här är en USA-född häst som, borde passa perfekt på Bro Parks gräsbana. Rider gör Stephane Pasquier, som bl.a. har en seger i Prix de l’Arc de Triomphe på meritlistan.

En annan gäst är engelske Outbox med Hollie Doyle i sadeln. Han ledde varje meter av förra årets upplaga men förlorade mot Hard One To Please med nos. Han tar ledningen i år igen, men det kan komma att kosta lite att ta sig dit från ytterboxen. Outbox kan vinna, men jag tror han får det svårt.

Loppets joker är derbyvinnaren Ayani, som ska försöka göra det som Hard One To Please gjorde i fjol och Dorcia gjorde 2017 – följa upp segern i Svenskt Derby med en seger i Stockholm Cup. Nu är det debut på gräs, vilket inte bör vara något problem. Tränaren Jessica Long tror till och med att han är bättre på gräs än dirttrack. Det är också första långresan – han har hittills bara startat hemma på Jägersro. Klasshästar brukar inte ha något problem med det, men man vet aldrig hur de reagerar. Det är något man ska ha i åtanke när man fattar sina spelbeslut. Det är svårt för 3-åringar att slå äldre eliten, men Ayani har både klassen och hårdheten att göra det. Viktlättnaden på 3 kg kan fälla avgörandet till slut. Räknas med chans.

Hemmafärgerna försvaras av Espen Hill, som tränas och rids av Madeleine Smith. Det här är hästen som galoppubliken vill ska vinna. Han är inte sämre än någon annan här, men det brukar aldrig räcka ända vägen i de större sammanhangen. Formen är på topp och kan kommer att göra det mycket bra, men jag tror tyvärr inte han vinner. Intressant komb- och triobud dock.

Spelförslag:

Vinnare: Big Call

Komb: Big Call före Espen Hill

Duca Di Como blir – med rätta – storfavorit att försvara titeln i Nickes Minneslöpning (L). Han ska ses med toppchans. Det finns dock ett aber. Årets säsong har inte riktigt gått som man tänkt sig. En tilltänkt start på Jägersro i april som förlöp till Pramms blev inte av. Nu utklassade han motståndet i Pramms i alla fall och det gjorde han utan att vara på topp. Därefter startade han på för kort distans  (och dessutom gräs) på Royal Ascot. I juli skulle han ha startat i Valle Chapel Memorial på Jägersros derbydag, men drabbades av ögoninfektion. Så inför detta har han bara startat två gånger och senast var för två och en halv månad sedan. Det är inte optimalt för att segra här. Duca Di Como kan göra det ändå, på ren klass, men jag tippar emot.

Mitt drag är Pusjkin som är den enda seriöse utmanaren. Han tog hem Valley Chapel Memorial i avsaknad av Duca Di Como och vann också genrepet inför det här på Bro Park i augusti. Den här gången får han Frankie Dettori i sadeln och det är inget minus.

Spelförslag:

Vinnare: Pusjkin

Det bjuds på en ovanligt svag och tunn upplaga av Bro Park Sprint Championship (L). Bara sju hästar till start. Den högst rankade har Hcp 92 och bara två hästar över 90. Det är för dåligt!

Det här bör Lets Go Crazy ta hem. Han har etablerat sig i sprintereliten på gräs i år och nu är han redo för en riktigt fullträff. Ridande Dettori kommer att lägga honom en bit bak och sätta in spurten till slut.

Förste utmanare är stallkamraten Soulofchess och som också är stalljockeyn Carlos Lopez val. 3-åringen kommer från en lätt seger mot äldre över 1200 meter gräs på Bro Park i augusti, så formen finns där. 3-åringar har dock haft svårt att hävda sig mot de äldre i det här löpet.

Ett roligt drag är Globemaster. Han kommer att bli lite bortglömd, men är bättre än vad hcp-talet skvallrar om. Han har varit bra bakom de bästa i sprinterlöpen och varit nära bl.a. Let’s Go Crazy och Soulofchess. Jag blir inte överraskad om han vinner det här och det kan vara ett roligt vinnarspel.

Engelske gästen Washington Heights räknas med outsiderchans.

Hotline Bling har högst hcp i löpet (92) och kommer att ta ledningen. Säljer sig dyrt därifrån men är bäst på längre distanser så jag tror inte han står emot till slut.

Spelförslag:

Vinnare: Globemaster

Lanwades Stud Stakes (L) mönstrar de bästa stona. Två hästar höjer sig över mängden: Mystery Night och Ascot Brass. Mystery Night är den av dem som är bäst just nu och har dessutom ett bättre utgångsläge. Det kan fälla avgörandet. Ascot Brass gör sin sista start innan avelsboxen väntar. Vi kan räkna med att tränaren Niels Petersen har toppat henne inför detta.

Spelförslag:

Komb:Mystery Night före Ascot Brass 

Patrik Öbrink