På forntiden, innan Internet fanns, så var det betydligt krångligare för oss spelintresserade att finna utlopp för våra intressen och Elitloppshelgen första veckan i Maj var viktigare än vad Julafton är för en 5åring.


Då reste hela nordens spelintresserade till Stockholm för dom tre travdagarna på Solvalla och inte minst för dom fyra dagarnas poker på klubben Kortoxen som låg bredvid Polars skivstudio vid St Eriksbron.

Känslan var inte helt olik den som uppstår i WSOP i Las Vegas, ALLA är där, även dom som kanske inte är så roade av spel kommer ner för att höra några nya skrönor berättas och ofta fick man även några vinnare till morgondagens tävlingar på Solvalla.

Persongalleriet var helt fantastiskt, det var Pastorn, slaktaren, trollis, guli, jokern, svarte petter, tokås, pi, pino, kemisten, korvhandlaren, luther, dajmen, lillsven, docke, gamen,vasse för att inte tala om alla danskar , norrmän och finnar. Speciellt en norrman var skön, han hade väl förmodligen varit i asien , för han hade köpt sig 3 kostymer i helsiden, alla enfärgade i neonrött, solgult och gräsgrönt. Snyggt sa fan som målade svansen ärtgrön.

Redan på Torsdagen spelades satelliterna till helgens turneringar, och på den tiden var den mest prestigefyllda tävlingen mörkpoker vilket gjorde att även dom gamla mytomanerna kom fram ur vrårna, dom som var legender i spelarSverige och kunde berätta om pokerpartier med Sigge Fürst och Karl Gerhard och Kar de Mumma. När Svarte Petter och Bosse Leiner berättade så manades bilder av ett 50-talsSverige fram som få människor sett.

Ofta blev det mycket tunga mörkpokerpartier hela nätterna denna helg, och inte sällan satt spelarna kvar även under dagen, fortsatt spelandes, dock ibland avbrutna av att det skulle ringas in spel till Valla.

På Fredagsnatten hade tokås spelat snart två dygn i sträck, och han var i riktig toppform, väl stagad av god mat och några pannor rödvin, dock lite sliten av att inte ha sovit på 40 timmar. Tokås hade gått riktigt starkt, och spelarna väntade på att han skulle börja göra de stora misstagen då han blev mer och mer trött och inte direkt nyktrare, men timme efter timme gick och tokås håvade in pott på pott och staplarna av marker bara växte. Framåt kl 3 på morgonen så blev det en jättepott, där det hade blivit omjackat och sedan övermörkat flera gånger. Alla var med i potten och man kunde tro att det var en boxningsring, för det var rena publikmatchen, för hela lokalen hade börjat slå vad om när tokås skulle krokna.

Tokås satt bra till i denna pott, då han skulle få tala sist innan bytet, då han hade högsta övermörken. Men det blev action redan innan bytet, då första handen synade och andra raisade och 3ehanden synade , 4e man lade sig och nu fram till tokås, som knappt klarar av att ta upp korten, och ännu mindre se vilka kort han fått. Kisandes smyger tokås upp K-K-A och börjar känna att nu är det en riktig rysare på gång, sakta smyger han upp nästa hörn och det är klätt och i en färg som han inte har, ytterligare en Kung och ett kort kvar.Smygen visar en vinkel och det finns bara två möjliga kort, 4a eller Ess, och det är ett Ess, nötkåk. Nu är frågan hur tokås ska få betalt, men först ska han i varje fall höja potten, och två spelare synar. Potten är gigantisk, och alla tre spelare har fina stackar kvar. Första spelaren byter två, andra spelaren byter två och tokås funderar, han måste byta, annars synar dom inte hans pottbet tänker han, så tokås slänger ena esset. Kanske inte så smart, då han lika gärna kunde ha bytt två för att inte misstanke om fyrtal skulle få onödigt fäste, eller ännu hellre vara nöjd med högsta kåken och ta potten 99 gånger av hundra.

Nåja tokås var namnet och när alla fått sina kort så öppnar första spelaren med pottbet, spelare två smyger upp sina kort, funderar länge och höjer pott. Tokås som nu ser i kors och talar i tungor, välter in sina marker utan att titta på sina köpta kort och kollapsar rakt över bordet. Det blir lite tumult, men spelarna lyckas räkna tokås marker och båda spelarna synar. Sorlet i lokalen är på orkannivå, vad sitter spelarna med egentligen.

Första spelaren visar fyrtal i 10or, spelare två har Damkåk, tokås? Han sover och snarkar med korten i näven, men han är ju kvar i potten där han ligger på bordet och har gått all in, så någon tar korten ur hans hand, och breder ut dom första tre kungarna, sedan esset och bruset i lokalen när ett klätt kort som visar sig vara den sista kungen smygs fram var, var öronbedövande.

Men tokås rosslar vidare i sina vackra drömmar, så några starka män lyfter in tokås i tvrummet och lägger hans vinsthand på bröstet samt ett textat meddelande att hans pengar finns hos klubbvärlden.

När jag åker till Solvalla kl 11 på förmiddagen, så sover tokås så sött på soffan, med magen i vädret och korten på golvet. När tokås vaknade så undrade han vad som hänt, för han hade absolut inget minne av sista handen, och han antog att han gått gul, för han hade inte en gurra kvar i fickorna. Han piggnade dock till när han fick veta att han hade en bra årslön liggande i klubbens kassaskåp.

Hatten