Man får älska det om man vill, eller hata det…V64 i Åmål är inte en helt vanlig fucking travkväll. Det är också annorlunda att analysera loppen.

V64 är alltså på sommarturné (Lindesberg förra veckan t ex) och den här gången är det Åmåls tur att arrangera onsdagstravet. Åmåls bana mäter endast 800 meter till skillnad från 1000 m, som de allra flesta banorna i Sverige. Det är ofta ledningen som gäller då upploppet är väldigt kort. När hästarna svänger in på upploppet är de nästan redan i mål. Upploppets 105 meter är inte ens hälften så långt som de längsta vi har i Sverige.

Det här gör spetsstriden ännu viktigare än vanligt. Den som når ledningen har förmodligen bra chans. Å andra sidan vill alla åt just den positionen så det kan bli överljudsfart i inledningen av loppen. Detta gynnar givetvis de köhästar som inte varit med i startrusningen.

De inre spåren, i synnerhet bricka 1, är luriga. Då anloppet är extremt kort för dem så krävs det en exceptionell acceleration för att hålla upp ledningen. Å andra sidan är det svårt för för de yttersta spåren att ta sig förbi de invändiga från start, då kurvan kommer så tidigt.

Statistiken säger att spår 4 och 5 (auto) täcker mer än en tredjedel (34%) av loppen på Åmål. Om vi enbart tittar på spår 5 så vinns nästan var tredje lopp av hästen med femtespår bakom bilen. (Statistiken jag nämner har jag samlat in under 2006, 2007 och 2008. De lopp som räknats med är alla de som ingått i de V75-, V65-, V5- och V4-omgångar som Åmål haft under dessa år.)

Omgången håller ojämn klass och mer än någon enstaka skräll har jag svårt att tro på. Risk för låg utdelning öppnar för att endast spela för sex rätt; så kallat V6.

Jag har svårt att hitta någon klockren spik, då det varken finns någon vattentät eller något givet fynd. Däremot kan man gå kort i några lopp.


V64-1

I avdelning 1 vågar jag inte ta bort Björn Goop (något jag gör i V64-6) trots favoritskap och första starten efter ett halvårs tävlingsfrånvaro för 2 Caesar Sånna. Hon gjorde det otroligt bra ifjol bakom kanoner som Wellino Boko, Sahara Dynamite, Quarcio du Chene och Adrian Chip. Jag har inför det här loppet hört vissa ”experter” säga att hon är långsam ut, vilket känns konstigt och överdrivet. Tittar man på loppen hon gjorde ifjol så var det alltid ett par startkanoner med. Ofta laddade man bara för att hitta en bra position. Nu kan det vara läge att satsa på ledningen och därifrån är chansen hyfsad.

Annars blev jag glad när Nicolas Cake dök upp i startlistan. Efter ett positivt provlopp fick han krafter sparade senast, i debuten för Kari Lähdekorpi. Han såg riktigt bra ut över mål och trots att han är över miljonen så torr jag han kommer bära sina pengar med bravur. Han är inte heller helt oäven från start och klaffar det blir han livsfarlig. Värt att notera är att Nicolas Cake värmde tveksamt senast (såg alltså mycket bättre ut i själva loppet). Det ska bli intressant att se intrycket inför loppet idag.

Det tredje strecket går till 7 Timetosaygoodbye. Fredrik B Larsson överlämnar tömmarna till Magnus Jakobsson. Den sistnämnda kan Åmålbanan bra och frågar du mig så bör han ladda allt vad som går från start. Senast var det svårt att ta något från kön då Svanstedt drog undan i 08-fart i täten med Finders Keepers. Timetosaygoodbye är van tuuft motstånd och ska räcka långt här. Jag har ingen känsla för honom men det känns bra att stänga den första avdelningen på tre hästar.

I övrigt vill jag nämna 8 Lindy Later som väl även han laddas framåt? Skulle Svanstedt hitta till ledningen är ekipaget inte helt borta. Dock trodde jag att ekipaget skulle bli helt bortglömda från dagens läge.

17 % i skrivande stund gör att jag hellre lägger strecket på någon annan skräll i omgången.


V64-2

1 Fiona de Castella är ett femårigt sto med startsnabbheten som vapen. I skrivande stund är hon streckad på över 50 % av kupongerna och det vore väl helt okej om man visste att hon verkligen satt i spets. Jag är inte så säker, då 4 Skårs Hanna just på Åmål är gynnad av ett av de ”mittersta” spåren. Hon är riktigt kvick ut men ska helst köras i ryggar och kan Micke J Andersson överta med Fiona de Castella så sitter han trots allt i spets.

Chansen är nog minst lika stor att 5 Cervia eller 8 Sue Access sköljer fram utvändigt och felfri (första sväng har skördat många ”galoppoffer” genom åren) hoppas jag få se Sue Access i ledningen. Det här stoet, med samma mamma som Fortune Access, är en ”riktig sort”. Efter en imponerande vinst i sin debut som tvååring startgalopperade hon i sin andra start. Då som betrodd bland motståndare som Quartermaster, Prince November, Blixtra Tånga och Escapology. 2,5 år senare, för fem veckor sedan, var det dags för comeback. Lättad till barfota runt om blev det galopp. Upphämtningen var sedan av ”den där vinner lopp snart”-slaget. Bakom några kapabla hästar noterade jag 13.5 sista 700 med bra fart över mål. Jag läste att hon sprungit strax över 15 i 1900 meter vilket är klart bra då Åbys bana var
lite blöt den dagen. Senast var hon ute i ett V5-loppen före Kalmars V75-tävlingar. Efter en resa i dödens såg hon klart slagen ut i sista sväng, när ledaren ryckte undan. In mot mål tog hon dock in på
ledaren och var inte långt efter i mål. Med Stefan Söderqvist i sulkyn skulle jag gärna se hästen i ledningen. Jag har fått intrycket av att hon vore gynnad av det. Det kanske är långsökt från spår 8 på Åmål men hästen räknas oavsett tidigt.

9 Delicious Sister är också tidig medan 10 Nyasa Lavec är totalt bortglömd. Den senare har gjort det bra men räckte inte alls i ett monstergäng senast. 2 % får mig att plocka fram klyschan ”en gång är ingen gång” och hoppas hon blir kaxigare nu när hon rår på motståndarna bättre.

1,4,5,7,8,9,10 streckas på ramen och jag som spelar reducerat använder 8 som U-häst.


V64-3

I det här loppet har jag svårt att ta ställning för någon. På drömspåren 4 och 5, som jag nämnde i början, hittar vi hästar som inte bör räcka till seger. Inte heller 2 och 7 tror jag på.

Kvar finns 1,3,6,8,9,10. Jag streckar samtliga även om 8 Corcovado får vara riktigt bra för att vinna från sitt svåra läge. 3 Ivan tilly känns inte som någon stabil favorit och hade någon av 9 Extra Okay eller 10 Persos Seaman haft framspår vore spiken given. Bakspåren på Åmål vinner dock statistiskt bara 15-16% av autostart-loppen så det är inget att hålla i handen.

1 Turbo In Time rinner undan om han håller upp ledningen?

V64-4

På en ”normal” bana hade det här loppet varit låst på två hästar. 9 Hasard Ribb är klart bäst på start och 12 Zandy Blou tål tuffa upplägg. Nu är det ju Åmål som gäller och då vill jag ha med ett par motbud i främre träffen. 4 Fox Broline är bra i grunden och är väldigt gynnad av en strykning invändigt. Nu bör han gå felfritt och då är det min spetsfavorit. 3 Nizze Lonn hade även han varit intressant från spets.

Då jag tror Fox Broline kommer först till sargen och Nizze Lonn går bäst i spets så står jag dock över honom. 20 raka utan seger i kombination med B-kusken Jan Silvén gör att det känns logiskt att inte betala för hästen. Jag tror inte Jakobsson har samma respekt om Silvén testar för spets som om Björn Goop gör detsamma….

Det fjärde och sista strecket får istället 5 Second W.I.C., som senast fastnade med gott om sparade krafter. Han ska gå framåt med loppet i kroppen och om favoriterna kommer bort kan han vara starkast till slut. Kan Jim frick undvika att tappa för mycket från start så kommer Second W.I.C. tugga ner många hästar över passande lång distans.

V64-5

Med risk för att verka tjatig: På en ”vanlig” bana hade spiken varit självklar för mig. 1 Ecco Flax är startsnabb, har bra form och trivs över den korta distansen. Som vi avhandlat tidigare är det inte optimalt med innerspåret i Åmål och jag garderar på ena lappen. Jag vill åtminstone ta betalt för Ecco Flax som utgångshäst men risken finns att 3 Airborn Tooma (spetschans = streck)  kommer förbi från start. Då det främsta motbudet Lamborghini S.T. har ett närmast optimalt spår känns garderingen rätt. 5 Danny Roc känns överstreckad som 30-procentare och mitt  fjärde streck läggs istället på Svanstedts andrahäst, körd av sonen Anders. Det krävs en hel fel tur från spår 7 men kraven på en 2%-are ska väl inte vara alltför höga?


V64-6

I den sista avdelningen är Björn Goop hårt betrodd med 1 Space Hoss. Han är kapabel men agerade hetsigt på Solvalla senast. Innerspåret på Åmål är stressigt och jag tar inte med Space Hoss, då han känns överstreckad. 9 Ottens Julia är annars en motiverad favorit. Över den långa distansen kan Åke Svanstedt välja när han vill köra framåt med sitt nyförvärv. Hon har gjort en start i Svanstedts regi och höll då bra bakom två kanonhästar på V75. Är hon snäppet bättre ikväll så tuggar hon ner det här gänget.

Jag var tidigare inne på hur viktig spetsen är i Åmål. Jag vill därför dubbla med 5 Son Of Brodde. Mest startsnabb av motståndarna är förmodligen 7 Splendido Star. Han är visserligen nedstruken ett spår, men då det gör att hästarna står sida vid sida så tror jag inte han tar en hel längd på Son Of Brodde.

För att sammanfatta så tror jag Jim Frick sitter i spets med Son Of Brodde efter en bit. Om inledningsvarvet går hyfsat långsamt kan han rinna undan till slut men risken finns att Ottens Julia är starkast till slut. Häst mot häst tror jag Son Of Brodde är lite vekare än Ottens Julia. Jag håller Svanstedts starka sto som den häst med bäst chans i omgången men spår 5 och spets på Åmål ni vet….


Mitt v64-förslag före värmningar:


2-6-7
1-4-5-7-8-9-10    U-häst 8
1-3-6-8-9-10
4-5-9-12
1-3-4-7   U-häst 1
5-9

1440 rader

Jag spelar alltid V6, dvs endast för 6 rätt.
Det vill nog till om man ska gå plus, med de klena utdelningar som vi ofta sett på slutet.