Dags för årets största dag på Jägersro. Svenskt Derby är förstås höjdpunkten men det är fina löp rakt över.

I Svenskt Derby är Ayani favorit efter två imponerande segrar, senast i Voterlöpning. Voter har tillsammans med Derby Trial traditionellt varit en bra värdemätare inför derbyt, men sedan de flyttades till början av juni har betydelsen minskat. De två senaste vinnarna deltog inte ens i de löpen. En och en halv månad är en lång tid och då hinner det dyka upp flera andra intressanta 3-åringar. Det kan krävas en till start mellan. Det har kretsen kring Ayani valt att stå över och det kan kosta honom segern. Han ska räknas med chans men det finns hästar som jag tycker räknas före.

Det handlar om Ami De Vega som vann Derby Trial överlägset och sedan var god trea i Norsk 2000 Guineas. Det är optimal matchning. Ami De Vega är mitt förstaval.

En annan intressant häst är Bugatti BF som var lite av en snackhäst som 2-åring och var mångas favorit till Svenskt Derby. Efter en blek figur i årsdebuten som 3-åring i april, 14 längder bakom vinnaren Ayani, glömde spelarna bort honom och han startade till 12 gånger pengarna i starten efter. Då pulveriserade han motståndet och blev återigen att räkna med i derbyt. Bugatti BF ska räknas med mycket god chans.

Skrällbudet är Stripesof Stars som väl inte rosat marknaden på slutet men det finns kapacitet i den här hingsten. Niels Petersen vet hur man förbereder en derbyvinnare och carlos Lopez har valt att rida den här i stället för Cotton Eye Joe som är handikappad 4 kg högre. Så lite tro verkar det finnas.

Spelförslag: 

Vinnare: Ami De Vega

Vi bjuds på en listed-löpning den här dagen: Zawawi Cup över 1200 meter. Favorit blir Irish Action som är titelförsvarare efter skrällseger ifjol. Han är berättigad favorit och kommer från knapp seger i Jägersro Sprint på Prammsdagen i maj. Ska räknas tidigt. Det finns framför allt två motbud: Rangoon och J J Jumbo.

Rangoon är 4 år men har bara startat fem gånger. Han vann ett sprinterlöp på Prammsdagen bara en halv sekund långsammare än Irish Action med 61 kg på ryggen. Irish Action bar 60 kg när han vann sitt löp och nu bär de lika vikt. Det torde finnas massor av utveckling i den här hästen och om han har hårdheten och klassen så kan han mycket väl vinna detta.

J J Jumbo var strålande i Sverigedebuten senast och utklassade hyfsade hästar. Segermarginalen skrevs till 8,5 längder och då fanns lite kvar att ta av. Han fick hcp 87 men det är mycket lågt. Han visade en bit över 90 och är i alla fall jämngod med Irish Action. J J JUmbo är startsnabb men har lottats till sämsta utgångsläget. Det kan kosta mycket att få en vettig position och därför raknar jag ner honom. Han ska dock räknas med segerchans.

Spelförslag: 

Vinnare: Rangoon

Lycka till med spelen!

Patrik Öbrink