Min vän Peeo som åker världen runt på galopp och fotograferar, skriver och filosoferar har skrivit följande reseberättelse från vinterns meeting i Hong Kong. (Skrev även från Japan i vintras : https://www.gamblersvardag.se/lite-om-galopp-japan )

HEJSAN

Tänkte skriva lite om galoppen i Hong Kong. Kan säga direkt att vissa saker har jag inte riktigt fått klart för mig. Får lite olika uppgifter. Är det något specifikt ni funderar över hör av er till mig ska jag försöka ta reda på än bättre.

Hong Kong har två stycken banor. Sha Tin och Happy Valley. Sha Tin är den stora banan med turf och syntet. Turf är 1899 meter varav upploppet är 430 meter. Syntetbanan 1560 meter varav upploppet 380m.

På Sha Tin rids de allra största loppen. Exempelvis, i December, rids HK Cup,HK Vase,HK Mile samt HK Sprint. Alla fyra är Grp 1 lopp. Där HK Cup är den högst daterade med i fjol 25 miljoner i samlad prissumma. Samma vecka rids på Happy Valley INTERNATIONAL JOCKEYS’ CHAMPIONSHIP. En tävling där HK-baserade jockeys tävlar mot andra speciellt inbjudna världsjockeys. De tävlar i fyra lopp under kvällen och högst poäng vinner.

Sha Tin rids i princip bara på Söndagar och Happy Valley Onsdagkvällar. Finns dock ett fåtal undantag.

Bli hästägare i Hong Kong är inte det lättaste. Har inte helt klart för mig hur det går till. Dock är ett grundkrav att du är medlem i HKJC. Bara bli medlem där krävs dock en del. Pengar bland annat. (http://member.hkjc.com/member/english/about-membership/introduction.aspx)

När du väl blivit upptagen kan det bli så att du får köpa en andel i någon häst. I värsta fall vet du inte i vilken häst du får andel förrän köpet är gjort. Som sagt jag har inte klart för mig hur detta går till. Finns många andelsägda hästar i Hong Kong. Du har lite förmåner som medlem (http://member.hkjc.com/member/english/horse-owner/index.aspx)

Lika med tränare och jockeys. Du får licenser att träna och rida här. Vad gäller jockeys kan de få för olika lång tid. Tränarna får ha max 60 hästar i sin träning. Finns ungefär 25 tränare och även lika många jockeys. Finns även ett antal lärlingar. Dessa är vad jag förstått enbart inhemska. Finns en särskild skola för lärlingar. I stallarna finns tränare,assisterande tränare,jockeys,”work-riders” samt ”hästskötare”.

Jockeys rider jobb och trials under veckan. De har dessa dagar inget betalt. Utan de lever enbart på inridna pengar. Av 1:a priset får ägaren 70%,tränare och jockey 10% stallarna får 5% och HKJC tar 5%. Exakt vad som innebär för stallar och Klubben vet jag inte riktigt. 2-5 placering är fördelningen lite annan. Ägaren får 75%. Om jag förstod rätt går fortfarande 10% vardera till jockeys o tränare. De övriga delar klubb o stallar på.

Vad gäller omsättningen går 70% till spelarna. Snitt 19-20% till staten och sedan delas resterande till hästägare tränare jockeys stallar och HKJC. Enligt ovanstående. Vi tar lite statistik för säsongen 2014/15.

Alla pengar är i HongKong Dollars. Kursen 2014/15 Dålig koll. 1:00 -1:20 kanske

TOTAL omsättning på galopp: 108 miljarder (Sha Tin och Happy Valley)

Antal galoppdagar: 83st

Antal lopp: 777st varav Turf 675st och Allvädersbana 102st

Antal häststarter: 9755st

Antal häst i träning: 1586

Total prispeng: 982 miljoner

Medelprispeng/lopp: 1,26 miljoner

Medelprissumma/häst: 619.000

Antal % som sprungit in till fasta kostnader: 36%

Antal åskådare Sha Tin medeltal/dag: 29,300

Antal åskådare Happy Valley/dag: 17,700

HKJC hade säsongen 2014/15 heltidsanställda 6101 personer

Timanställda 18308 personer.

Har varit ett antal ggr i Hong Kong Flesta gångerna under Hong Kong Cup veckan. Kan varmt rekommendera en resa till detta meeting. Båda har sin upplevelse. Happy Valley med sin inramning av skyskrapor och neonljus. Turfen och publikplats med sin läktare väldigt kompakt. Flera uteserveringar med ölbarer samt levande musik i Beer Garden.

Sha Tin med en enorm läktare och även en stor informationstavla. Också inramad av jätteskyskrapor. Fantastisk galopp. Hästar och jockeys i den yppersta världseliten. Vill ni se galopp en gång i livet Åk till Hong Kong denna vecka i December. Ni kommer aldrig ångra er.

Denna gång har jag varit i HK från 23/04 fram till 03/05. 3 tävlingsdagar. Två har varit på Sha Tin och 1 på Happy Valley. Tre Grp 1 löpningar på Sha Tin har ridits. Queen Elisabeth II Cup , The Chairman´s Sprint Prize samt The Champions Mile. Dessa tre tävlingsdagar spelades det för inte fullt 4 miljarder. Talar fortfarande om HK dollars. Lägger till en länk för den som är mer intresserad läsa om HKJC Här finns en hel del info om detta non-profite-company. Frågor tas gärna emot på nallepon@gmail.com

Som slutkläm reserverar jag mig för siffror kan vara fel. Är dock rätt säker på de stämmer. Annars får ni hojta till om det är något som verkar orimligt. // Peeo Ploff

 

PEO_7114 Hong Kong