Det är en vacker höstdag i september och ”Dajmen” ska jordfästas i Sundbybergs kyrka.  Den första jag möter är till min fövåning Dan Glimne, men det är klart att när Sveriges mr Trav, Anders Dajmen Jonasson ska begravas är alla där. Kända travtränare, sportjournalister, sportspelare, travspelare och framförallt stora delar av gamla spelklubben Kortoxens medlemmar har samlats för att ta farväl.

Kortoxen var spelarvärldens motsvarighet till ingenjörernas KTH, många av de i dag framgångsrika spelarna lärde sig att spela kort, backgammon, idrott och trav, t o m på schack och flipper slogs det vad på. Och det var här jag träffade Dajmen första gången.
De tre branta trapporna ner till den oansenliga dörren till Kortoxen var alltid förhoppningsfulla att gå nedför. Men lika lätta nedför, kunde de ibland vara fruktansvärt tunga att gå uppför, gul och trött efter en usel natt.
Min första ”kväll” var det hockey på TV och rummet dominerades av en mörkhårig man i en fåtölj, ”3.50 på mål under utvisningen”. ”4 ggr” hördes det några sekunder senare från samma gubbe. När han sagt ”6 ggr” och det var över 90 sekunder kvar på utvisningen hördes det från en spenslig kille i hörnet på soffan,”Jag tar en lax” . Dajmen och Jokern hade presenterat sig. Det var för 20 år sedan men deras tankar kring spel och hur man blir en skickligare spelare håller än idag och om inte katten blir kung kommer det även att stå sig i all framtid.

Dajmen jobbade jag med under en period, då vi satt på torsdagskvällarna och gick igenom alla de videoband som hans spelarkonsortie prenumerarade på. Alla lopp som gick i Sverige fanns på band i de lokala travsällskapen och kopior skickades till Dajmen, som analyserade flertalet hästars prestationer.
Var verkligen favoriten så startsnabb som alla gjorde gällande, och framförallt på vilken balans och med vilket huvudlag och med vilken kusk?  Var hästen en årstidshäst som gillade värme eller kyla? Kanske hade hästen halsbesvär och fungerade sämre i fuktigt väder? Var verkligen prestationen efter galoppen så oerhört bra eller var det bara flockdjursmentalitet? Dajmen älskade att plocka isär storfavoriterna som alla spikade, för han visste att storfavoriterna inte vann så ofta som de borde.

För att kunna vinna på ett spel med som lägst 20% skatt( i sportspel handlar det normalt om ca 2.5 – 7%), så måste du vara 98% bättre än övriga spelare och då är det enklaste försprånget att hitta de sämsta favoriterna.

Lördagen efter jordfästelsen  är det jackpot på v75. Koljginis favorit i avd 1, Immensonovember ska bara ta spets och vinna heter det i tidningarna. Hmm, det måste jag titta på och jag kollar hästens sista fem starter från framspår. Den är inte alls så snabb ut som det påstås. Den har forcerats till spets från utvändiga spår, men inte tagit spets från spår ett tidigare. Dessutom har den galopperat flera starter i rad och G står inte för godkänd (gammalt Dajmenordspråk). Som favorit är den iskall och den tar jag bort. Kolgjinis favorit Simb Chaplin i sista ska jag också titta på, galopper i formraden, varit på turne i Frankrike och har okänd form. Kan den hålla spets verkligen? Är det inte galopprisk från innerspår?? Schaas med den favoriten också.

Svanstedts favorit i avd 6 Victory Love, är den verkligen motiverad? Startspår ett är ju fint, men om den inte får spets, var hamnar den då?  Vinner den verkligen 50% av loppen från en annan position? Knappast, jag tror inte på den hästen och schaas.

En spik måste jag ha och veckans största favorit Zola Boko  i avd 3 är streckad på 80% av alla kuponger. Jag hittar inga fel på den favoriten så den får bli SPIKEN.

Jag måste hitta ett lopp att gå kort i, det får bli avd 6. Där har jag redan tagit bort favoriten.  Jag tror att Erik Adielsson tar spets med Yankee Challange (Enligt min eminente kontakt ”Calle”)och den har bara 25% streck. Den får bli utgångshäst och så tar jag med andrefavoriten Minos Vang och Örjan Kilström med Papermoon som rensar fint vid en vinst.

I sista avdelningen  tycker jag mig hitta en fantastisk utgångshäst i form av gamla derbyvinnaren Colombian Necktie  med den  välkörande Thomas Uhrberg i sulkyn. Han har endast 12% streck på sin favoritbana Jägersro där han vann Derbyt för några år sedan. Jag går kort också här med garderingar i form av Svanstedts Teaser Elegance  och Brioni  som är formhästen samt schaas  med favoriten ”Simb Chaplin”.

Jag får tips från min kontakt ”Calle” i Småland. Han tror på Sharapova(28%) i avd1 som Björn Goop kör och det får bli utgångshäst tillsammans med min spetsfavorit Simon Starlight och eftersom jag redan tagit bort streckfavoriten så blir det få garderingar i avd 1.

Två lopp kvar att lösa, avd 2 och avd 5. Det är de två lägsta klasserna med de sämsta hästarna. Loppen är svåranalyserade och hästarna ojämna. Jag gör det lätt för mig och helgarderar loppen.  Vilket jag har råd med eftersom jag tagit bort de dåliga favoriterna i de mer lättanalyserade loppen.

Jag sitter ute på landet och ser loppen på datorn. Lutfi Koljgini klarar inte hålla spets med sin favorit i avd 1. Det blir en stenhård upploppsfight mellan mina utgångshästar som Sharapova vinner och det kan inte börja bättre.

I andra loppet kör kuskarna vilt och det ramlar in en jätteskräll som passar som handsken när man helgarderat.  När spiken vinner med 100 meter i tredje v75, börjar det kännas i magen.

I fjärde har jag sex hästar, och när upploppet närmar sig är de främsta fem hästarna i loppet också med på kupongen. Tre hästar galopperar i kurvan och jag börjar få frossa, men det ordnar upp sig och andrahandsfavoriten vinner.

I femte som jag helgarderat ser det kalas ut till en början med bara skrällar i spetsen. På upploppet kommer Svanstedt ikapp med en tråkig andrahandsfavorit och vinner. Där rök chansen att bli ensam kvar på v75 tänkte jag, men jag är i varje fall kvar. Värdet är nu 25 000 och det finns chans till en skaplig peng.

Jag har två system kvar med spik gånger tre eller tre gånger spik. Nöten är en rak dubbel med Yankee Challenge och Colombian Necktie till 70ggr.  V75-6 startar med att Victory Love missar spetsen och min utgångshäst Yankee Challenge med Erik tar spets, den ser fantastiskt fin ut och jag börjar verkligen tro på vinst . I upploppkurvan ser hästen oslagbar ut, men bättre hästar än den här har torskat. Det blir inte ens spännande och en ren defilering in i mål.  Jag står nu upp framför datorn och skriker YYYYYYYEEEESSSSSSS!

Värdet hoppar upp till 100 000 kronor och jag känner en förhoppning om att det kanske är min tur nu. ATG visar eventuell utdelning och det är över 200 000 med

mina hästar, men absolut bäst är Colombian Necktie som rensar runt 7-8ggr enligt streckprocenten (12%) och den har jag på båda systemen.

Loppet startar med att favoriten galopperar direkt, men där hoppar också Svanstedts Teaser Elegance  och satans helvete, även Brioni galopperar.  Nu har jag bara Colombian Nectie att hoppas på. Spets tar en jätteskräll och samtidigt ser jag att Colombian Necktie kommer farande ur kurvan i tredjespår. ”Kör fram och ta spets nu” skriker jag framför datorn och när spetshästen släpper till Colombian stänger jag av datorn!

 Jag orkar inte se loppet. Jag har alltför många gånger varit nära stora pengar på hästarna och blivit stående med den längsta av näsor. Jag går upp till min brorsan som bor granne och berättar hur läget är, att om hästen som leder loppet med 1000 meter kvar att springa också vinner, så sätter jag två v75;or. Han ler försmädligt och säger ”Hur gick det då?”
Jag vet inte, säger jag, jag vill vänta tills min fru har vaknat från siestan och se det på tv om någon timme. Det plingar och ringer i telefonen. Det är mina investerare som hör av sig.  Jag svarar inte då jag känner på mig vad det hela handlar om, hästfan vann. Till slut lyckas jag få in en träff. Jag skänker en tanke till Dajmen och tackar för att han hjälpte till med styrningarna av både mig och kanske även hästarna, vad vet jag?  När jag ser loppen på tv med min fru så vet jag inte med säkerhet resultatet i sista, men känslan att se när Colombian Necktie friskt på bettet spurtar in i mål som vinnare är fantastisk. Likaså utdelningen på 1.4 miljoner per system. Vem har sagt att trav är svårt?

Med vänlig hälsning

Hatten