Garnsviken är en av dom mest kända sjöarna för långfärdskridskoåkare(phu) norr om STHLM, då sjön fryser mycket tidigt. Den sträcker sig genom en kanal från Vaxholm till Åkersberga och vidgar sig sedan i någon mil och blir en sjö ända till Brottby, där det återigen blir en smal kanal som går långt upp mot Rimbo. En gång i tiden när landhöjningen var lägre, använde vikingarna och folket innan kristendomen sjön som farväg ända upp till Uppsala.  Till och med Ångbåt gick här ända fram till 1950 talet som trafikerade Brottby-Vaxholm. Sjön är också känd för ett hyggligt gäddfiske och mycket goda fiske efter Sutare och andra varmvattenälskande fiskar som Sarv och Vimma( sportfiskare som är intresserade, inte vi som gillar god fisk)

Varje år så brukar vintertecknet framför andra vara dårarna som snörar på sig långfärdskridskorna på isar tunna som knäckebröd. Man ser hur isen bågnar och sjunger när det är glansis. I fjor var det den bästa isen på minst 20 år, fullständigt glasklar och blank som en spegel. I flera veckor låg isen inbjudande som en flicka i vårsol, och det var mer människor på isen än i Åkersbergas köptempel Fregatten! 

Men i år är det något HELT ANNAT, isen är täckt av ett fruset snölager, varvat med smältvatten från dom omkringliggande åkrarna och isen är dubbel, dvs två lager med vatten i mellan. Kornig och gulaktig som en Aprilis kan se ut.

Jag har tillgång till en gammal Roslagsfiskares Isbill , smidd på Vira bruk 1880, i samma kvalite som vapenstålet till sablar och liknande. Jag lärde mig av fiskaren som hette Harry Karlsson och som gått här på Garnsviken i 70 års tid, att när Isbillen går igenom på ett hugg, ska man ge fan i att gå ut på sjön. När den går igenom på två hugg ska man vara försiktig och provhugga ofta. Höll isen för tre hugg så kunde man köra bil på isen, och det stämmer nog ganska så perfekt med standardformuleringen hos isvana människor. 3 centimetrar kärnis så håller isen, men är osäker. 6 centimetrar är den säker, men kan fortfarande finnas svaga områden. 9 cm kärnis räcker för att köra bil på.

I dag när jag såg första åkarna på isen så gick jag som vanligt ner till sjön och provhögg, och det var rena pajdegen, med några centimetrar skaplig is längst underst, och sedan snösörja och smältvatten och därefter en encentimeters isskorpa överst. UNVIK ISARNA ytterligare någon vecka är mitt råd!!

MVH Hatten