Mina tankar inför dagens V75-jackpot

Jag såg att Aftonbladet slog till med ”Så vinner du 46 miljoner på lördag” och brassade på med en V75-artikel med Nisse Nilox. Till skillnad från dem så vet jag i alla fall en sak: V75 avgörs idag söndag så det var ännu svårare än vanligt att vinna 46 miljoner den här lördagen. I alla fall på V75.

Kalmar arrangerar alltid trav på annandag midsommar. Eller ja, på söndagen efter midsommar då. Sju rätt gav 76 000 kr den här tävlingsdagen ifjol men året innan det desto mer. Då utdelades den näst högsta travvinsten någonsin i Sverige. 7 rätt gav över 43 miljoner! Precis som 2007 är det jackpot idag och en eventuell ensam vinnare kan få en liknande summa. Nu tror jag inte att det blir verklighet den här gången men någon skräll lär definitivt slå till över Kalmars 207 meter långa upplopp.

Här följer mina tankar om jackpot-omgången:

V75-1
Om 3 Tom Raider tar ledningen blir det en riktigt svår nöt att knäcka för favoriten 6 Victory Love. Toppformen ska vara nära för Tom Raider och då har vi sett hur bra han är. Victory Love har å sin sida varit grym på slutet. Senast såg det ut att stå och väga men som jag tidigare påpekat så kör M.T.Cherokee gärna upp huvudet till slut utan någon vinnargnista. Det har däremot Victory Love, som är speedig men även riktigt stark. Jag tycker trots dödensrisk att det är den logiska favoriten i loppet. Om dessa två kör mot varandra kan 9 Infatti November kliva in i matchen till slut. Han ser riktigt bra ut för dagen och har ett tungt slutvarv. En som kan röra om i grytan är Björn Goop med 1 Jos Cortina. Skulle han hålla upp innerspåret och svara Tom Raider så får den sistnämnda svårt att vinna. Bakom dessa fyra är 2 Mighty Value en outsider. Hans insats senast var mycket positiv och nu sitter Johnny Takter i sulkyn. Mighty Value vann förresten Kalmarsundsstayern på V75 för exakt ett år sedan. 4 Orso är bortglömd idag. Det kanske inte är så konstigt då formen känns diffus, men det snackades trots allt Elitloppet så sent som i februari..

V75-2
5 Galax Trot är i nuläget omgångens näst största favorit. Att han har bäst segerchans i loppet kan jag skriva under på men jag vill gardera. Nu är det upp till bevis för fyraåringen, som imponerat på slutet. Motståndet är tufft och det är inte givet att han kommer till spets. 1 Merci Arriba har radat upp starka prestationer och kan få ett bra lopp från det här läget. Lika mycket streckad är 9 Vector du Ling och där finns fartresurser som räcker. Det har strulat på slutet och formen är nog på väg uppåt. Loppets ”skrikhäst” är 11 Ottens Julia och visst finns det anledning att varna. Efter en toppinsats senast har hon nu kommit in i Åke Svanstedts träning. Det är alltid högintressant när hästar gör första starten för Svanen och det kan säga pang på bortre långsidan. Ett givet streck. Dessa fyra bör räcka långt men jag vill även nämna 12 Super G. Skulle han få rygg på stallkamraten Ottens Julia på slutvarvet kan han spurta ner alla även om det känns en aning långsökt. Men så är det också en sjuprocentare.

V75-3
Kalmarsundspokalen är ett vasst sprinterlopp där jag tror att 1 Harpers Joker har en hyfsad chans. Spårlottningen föll väl ut för hemmahästen, då det känns långsökt att någon ska ta en längd på honom i starten. Innerspåret bakom bilen på Kalmar är gynnsamt då anloppet är långt. Han har mest startat på medeldistans hittills i karriären men den korta distansen passar utmärkt. Han har vunnit 3 av 4 starter över 160o meter. I den fjärde var han från bakspår tvåa bakom Adrian Chip…ingen skam direkt. Senast var han inte helt kurant och då slår man inte en Arras som sitter i spets. Nu ser allt bra ut igen och då ska det mycket till för att ta ner en spetsande Harpers Joker. Bakom är det öppet och förutom 2 Rune U.S., som är livsfarlig på speed, så utfärdas en varning för skrällen 7 Strong Boy D.E. Om Per Lennartsson hittar ner från det här läget lär han dyka upp där framme. För helhetens skull är den snåla lösningen förmodligen den smarta. Nämligen att spika Harpers Joker.

V75-4
Ett i mina ögon ojämnt klass 3-försök ser 3 Prins Isidor som favorit. Ni som följer bloggen vet att han var mitt drag senast. Då lekte han närmast med motståndarna från spets och det lyser form om sexåringen. Nu kan han få göra jobbet utvändigt istället och han känns sårbar. Jag försöker fälla favoriten och den med bäst chans är 1 Nobel Neo. Det kan bli spets och då får de vara bra för att slå honom. Fredrik Persson har testat norskt huvudlag i träningen. Då det föll väl ut finns den extraväxeln att ta till i dagens lopp. 6 United Ås är en annan spetsaspirant och skulle Takter pricka starten från springspåret kan skrällen vara ett faktum. Ännu mer tror jag dock på 10 Staro Capricorn, som är en mycket kapabel travare. Går det inte för sakta i täten så kan hans tunga slutvarv räcka ända till seger. Träningsrapporterna går i dur efter den halsinfektion som förstörde chanserna senast. Hårt betrodd är även 4 Mad Image, som bör klara fjärdespåret. Dagens uppgift ser svettigare ut än de lopp han varit med i. Efter hans vassa avslutning för tre starter sedan, som trea bakom dagens favorit Prins Isidor, pekar formen uppåt. Efter det har han tagit två mersmakande spetssegrar och är under utveckling. Jag vill i alla fall inte spricka på Björn Goop..

V75-5
I det här stoloppet över kort distans har jag svårt att få rätt känsla. 1640 volt betyder i regel att vinnaren finns bland hästarna på start. Någon av tilläggshästarna kan dock komma igen bra från start och/eller ta ett tidigt initiativ. Då kan hårdheten fälla avgörandet, men jag fokuserar på hästarna på start. 4 Rio de la Plata är favorit och det känns naturligt. Fjärdespåret kan betyda galopp direkt men felfri tror jag hon kan en 13-tid på distansen. Det räcker långt i det här gänget men jag spikar gärna inte Ulf Stenströmer-hästar på V75, då prestationerna är väldigt upp och ner på den kanten. 3 Smaragd Brick är nästan lika hårt streckad och hon verkar på gång. Nurmos sätter plus för jobben och kommer hon till spets som senast är segerchansen hyfsad. Den bästa skrällen bakom är Mantorphästen 6 Kortison som haft sparade krafter över mål i de senaste två starterna. Loppet kan vara låst på de tre hästar jag nämnt. I övrigt har 1 Pretty Nova ett perfekt smygläge och 13 Mulliga Ullis är mycket kapabel. Den sistnämnda var dock märkligt blek senast. 7 O.F. med Daniel Olsson är värd en varning också. Galopp senast men har bra fart felfri!

V75-6
Efter en mäktig insats senast blir 10 Wood Laday favorit i den sjätte avdelningen. Då var han tvåa, men nu finnd det ingen Hunter Brodde med i loppet. Läget är chansartat nu och det krävs en del klaff för att vinna. Bäst chans i loppet har han utan tvekan och strecket är givet. Då det kan bli vingel för den enda potentiella grovjobbaren 8 Ridgehead Cahore bör loppets ledare ha vettig chans. Vem blir då det? 5 Regal Ås är nog snabbast ut men jag är inte helt säker på att han kan ta en längd på 2 Västerbo Lescure. Den sistnämnda kommer förmodligen att tävla barfota runt om (bestäms efter värmningen) och lär laddas för fullt. Kör dessa mot varandra kan Svanstedt ändå komma in i matchen med Wood Laday. 1,6,11 spurtar vasst med rätt resa, vilket 1 Staro Blackstone lär få från sitt innerspår. Ett sparförslag är att låsa på 2 och 10, men dessa rensar ju inte särskilt bra.

V75-7
Den avslutande avdelningen är Kalmarsundsstayern över 3140 meter. Loppets favorit 14 Teaser Elegance rundar normalt det här gänget. Lång distans verkar fungera och får han spara sin speed och/eller få rygg lite längre den här gången så spurtar han ner allt. Senast var han ute i Harper Hanovers lopp och fick endast se sig slagen av Scargel, som ju imponerat både före och efter det. Motståndet ser överkomligt ut. 5 Bagley travade overkligt snabbt efter galopp senast men femtespåret bör innebära stor galopprisk. 13 Hurricane Line är en riktigt bra häst men åttaåringens form känns svårbedömd. 7 Tjacke Gold är farlig från spets, 9 Quick Trip var grym barfota senast och 11 Fire är en kanon, bara formen infinner sig. Nej, det här vinner Teaser Elegance om det inte strular rejält på vägen för Åke Svanstedt.