”Bara för att Bob Baffert är portad från Churchill Downs, betyder inte att han inte vill vinna Kentucky Derby i år igen”, läste jag någonstans. Det innebär att de två hästar som Baffert – som bärgat sex upplagor av ”Run for the Roses” – förberett inför årets lopp ska ses med toppchans.

Mest pratas det om TAIBA som är obesegrad i två starter, senast i Santa Anita Derby (G1) som är ett nyckellöp i ”The Road to Kentucky Derby”. För att ta hem segern måste Taiba dock övervinna två saker: Ingen segrare har haft färre än tre starter innan drabbningen i Louisville och alla vinnare har startat som 2-åring. Taiba har som sagt bara tävlat två gånger och ingen av dem under 2-årssäsongen. Det är bara statistik och faktum är att få hästar med den profilen har överhuvudtaget kommit till start, så det kan mycket väl ändras idag. Jag rankar dock ner Taiba ändå, men av en annan anledning. För att vinna Kentucky Derby behöver man ligga i ledningen eller inom ett par längder från ledaren. Taiba har inte visat någon blixtrande startsnabbhet och kan hamna i trafikproblem från box 12. Om det är någon som kan reda ut det är det jockeyn Mike Smith, men lätt blir det inte.

Mitt val är istället den andra ex-Baffert-hästen i fältet, MESSIER, som fick se sig besegrad av nämnde Taiba i Santa Anita Derby senast. Han har den perfekta profilen för en Kentucky Derby-vinnare: Rätt härstamning, har bra utgångsläge, är startsnabb, har ”late speed”, övervintrat i Kalifornien … ja, det är mycket som talar för Messier. Lägg därtill att ridande John R. Velazquez vet hur man tar hem det här löpet – han har gjort det tre gånger tidigare. Lewis (G3) som han vann i i februari är det snabbaste prep-löpet den här säsongen. Andraplatsen i Santa Anita Derby är en plump i protokollet, men det är bara att konstatera att han den gången mötte en häst som var bättre för dagen. Det han visade den dagen räcker en bra bit den här gången. Men det gäller att Velazquez får iväg hästen och skaffar sig en bra position, annars blir det svårt. Det finns mycket ”early speed” i fältet.

Hela vintern har WHITE ABARRIO varit min favorit till segrare i Kentucky Derby. Jag tycker fortfarande att det är en av de bästa hästarna i löpet – han är trots allt obesegrad i år och vann Florida Derby, som är det främsta prep-loppet vid sidan om Santa Anita Derby – men han är bortlottad från box 15. Det är överhängande risk för stora trafikproblem. Dessutom har han inte riktigt den ”late speed” som krävs för att vinna. Kan möjligen ta sig in på komben eller trion.

Värste utmanare till Messier är EPICENTER som kan bli en svår nöt att knäcka, i synnerhet om han tar spets. Han var strålande i Lousiana Derby (G2) senast och en formen räcker långt här. Utgångsläget är perfekt.

RANK: Messier – Epicenter – Taiba Outs: White Abarrio

SPELTIPS: Vinnare: Messier (9.00)

Komb: Messier före Epicenter

Trio: Messier – Epicenter – Taiba, White Abarrio

Patrik Öbrink