Äntligen dags för Kentucky Derby – en av årets höjdpunkter. Det är rätt att rida loppet, men en sak kommer att saknas: Publiken. Det enorma vrålet när hästarna kommer in på upploppet är en del av tjusningen, så lite avslaget blir det trots allt.

Sportsligt ser det ut att kunna bli en höjdare. TIZ THE LAW är med rätta storfavorit och jag kan inte gå förbi honom – trots det trista utgångsläget. Det han presterat hittills är överlägset bättre än någon annan. Och det hör till saken att de värsta konkurrenterna också lottats till usla spår: HONOR A.P. från box 16 och AUTHENTIC från box 18.

Den sistnämnda är en frontrunner och jag misstänker att det kommer att laddas ordentligt från början. Det kan förstås kosta mycket för han är inte ensam om att vilja springa i spets. Det är med andra ord upplagt för överpace – och det gynnar favoriten, som kan ligga en bit bak i fältet. Detsamma gäller andrahandsfavoriten Honor A.P. Kapacitetsmässigt har han dock en bit upp till Tiz the Law, och jag har svårt att se honom slå favoriten till slut.

Så vem ska man spela på? Till 1.66 tycker jag inte att Tiz the Law är spelbar. Han är mycket bra, men inte helt oslagbar med tanke på läget. Jag tror inte att han får trafikproblem, men det kan förstås hända i ett så stort fält och det minskar hans segerchanser. Med ett odds över 1,80 blir ett vinnarspel intressant.

Honor A.P. till 6.00 är heller inte något som lockar och 10.00 på Authentic är lite magert. Då är 21.00 på NY TRAFFIC mer intressant. Han höjde sig kraftigt i senaste starten och jag tycker inte han är sämre än Honor A.P och Authentic. Men han är sannolikt ändå bäst tvåa bakom Tiz the Law.

Exacta och Trifecta då? Jag misstänker att det kan bli favoritbetonad där också. Det troliga scenariot är Authentic till spets med Tiz the Law och Honor A.P. en bit bakom. Om det blir överpace som jag tror, tröttnar Authentic till slut och de två andra passerar. Så en rak komb Tiz the Law före Honor A.P. kan vara intressant, till och med en rak trio med Authentic som trea. Men så har vi NY Traffic … Där har vi vår oddshöjare på komben och trion!

Får se hur oddsen blir, men jag spelar nog följande:

Komb med Tiz the Law som etta, Honor A.P. och NY Traffic som tvåa.

Trio med Tiz the Law som etta, Honor A.P. och NY Traffic som tvåa samt Honor A.P., NY Traffic och Authentic som trea.

För den som vill ha ett litet ”action bet” bara för att vara med och inte tycker om favoriter, rekommenderar jag en sätta en liten slant på NY Traffic som vinnare (eller vinnare/palts).

Många fina lopp fredag-lördag på Churchill Downs , men jag har tyvärr inte haft tid att sätta mig in dem. Så ni får nöja er med mina tankar till Run for the Roses.