Att godsaker tillhör lucia och jul är det fler än Druiden som tycker. Som liten grabb var jag helt inne på att luciasången Lusse Lelle handlade om en kille (Lelle) som gillade fika; lussekatter.

Min version: ”Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva han äääter före jul”

Rätt version: ”Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nääätter före jul”

På söndag är det just elva nätter före jul. Den 13 december firas Lucia både i Sverige och Italien. Vad passar väl bättre än att ägna eftermiddagen åt Serie A? Det är dock inte i Lucias hemtrakter (Sicilien) jag hamnar då Catanias hemmaodds nu är lite klent trots att Livorno bla saknar Lucarelli. Jag klipper däremot några andra överodds i ligan. Att jag gör det just nu beror, föga ologiskt, på att jag inte tror de här oddsen går upp fram till matchstart. Ett par av dem har gått upp lite sedan oddsen släpptes så det är bara att tacka och ta emot. Samtliga matcher har alltså avspark på söndag kl 15.00. Oavsett vilken kanal, livestream eller biljett man sitter med så blir det en spännande eftermiddag. Arrivederci!

Parma -0.5
Odds: 1.86
Insats: 3/10
Bolag: Pinnacle

Bologna hemma är en uppgift Parma ska klara av. Det var starkt att få med sig en poäng hem ifrån Genua senast och hemmafördelen är stor på söndag. Bortalaget saknar viktiga Portanova och en annan försvarare, Moras, fick byta senast och saknas troligen i helgen. Parma jagas av många lag men innehar just nu kvalplatsen till Champions League. Det är inte direkt oförtjänt även om min känsla är att laget kommer sjunka några placeringar efter jul. Bologna har en liten lucka ner till nedflyttningsstrecket och har gjort det ganska bra på hemmaplan. Borta lär man också börja plocka poäng snart men jag tror att nollan i segerkolumnen står kvar även på söndag kväll.


Genoa +0.25

Odds: 1.98
Insats: 3/10
Bolag: Pinnacle

Lazio ska försöka återfinna formen och äran när Genoa på söndag gästar Olympiastadion i Rom. Lazio är en stor klubb som alltid har ambitioner att ta sig ut i Europa. Det är med andra ord inget annat än kris, med tanke på de 13 raka ligamatcher utan vinst man är uppe i! Man har visserligen varit det bättre laget i några matcher men laget har underpresterat och SÅ bra trupp har man inte. Den är för bra för att Lazio ska degraderas men snart måste man börja vinna… Hade den här matchen spelats i Genua hade det varit en mycket trolig 1:a men hemmafördelen gör att Genoas chans till poäng ”bara” är en bit över 60%. Lazio har mittfältarna Baronio och Mauri avstängda och detsamma gäller anfallaren Julio Cruz. Med Matuzalem på skadelistan kunde det sett bättre ut, för att uttrycka det milt. Genoas skadesituation har ordnat upp sig och då har de faktiskt en konkurrenssituation värdig ett lag strax bakom ”de tre stora”.

Siena pk (0)
Odds: 1.86
Insats: 1/10
Bolag: Pinnacle

Bortalaget Udinese har haft det kärvt på bortaplan hittills och har inte lyckats vinna utanför Udine i ligan. Bara en gång har man gjort första målet. Av lagets 4 bortamål har Di Natale svarat för 3. Landslagsanfallaren är nu avstängd, precis som backlinjens Lukovic. Med ett halvdussin, mestadels ”truppspelare”, skadade börjar alternativen sina för lagets manager Pasquale Marino. Han är ifrågasatt och en förlust mot Siena skulle vara början, om inte en icke ombokningsbar biljett, till slutet för honom som ansvarig för laget. Jag tror inte att detta scenario är så långt borta och hävdar att Siena utan tvekan ska vara favoriter. 1.86 med pengarna tillbaka på kryss är spelvärt i mina ögon. Det kan tyckas märkligt med tanke på lagets klena facit hittills. Jag tycker dock inte att man är mycket sämre än övriga bottenlag och bör inte bli avhängda i första taget. Då bör man vinna 4-5 hemmamatcher och ett decimerat Udinese är en av de bättre chanserna.


Inter  -0.5

Odds: 1.68
Insats: 1/10
Bolag: Pinnacle

Visst kommer Inter från en viktig Champions League-match; energikrävande och med hög anspänning. Men faktum är att man alltid levererar i ligan efter CL-spel. Bara Roma och Genoa har tagit poäng av Inter i sådana matcher. Tre oavgjorda och resten vinster alltså. Så att Europaspelet påverkar negativt…den myten kan vi lägga ner, precis som med de allra flesta europeiska storlag. Truppen har bredd och en förmåga att vinna även när de inte är på topp. Nu ställs man också mot ett ganska formsvagt Atalanta som inte gjorde någon glad i Florens senast. Deras vapen brukar alltid vara hemmaspelet men där har det låst sig i år. Visst har man mött flera topplag men det gör man ju verkligen även nu. Inter vinner fler än 3 av 5 matcher och 1.68 får en slant av mig.