När Fru Fortuna lämnade lokalen

Detta utspelar sig på försommaren år 2000, det hade varit en fantastiskt fin vår och Juni började på samma sätt som Maj hade slutat, med strålande solsken och redan badvarmt i Garnsviken på landet.

Varje år i början på Juni så rids det storlopp på Täby Galopp, så kallade grupplöp för de absolut bästa hästarna, Danska och framförallt Norska hästar brukar besöka Täby. Norrmännen har sedan mitten på 90talet varit framgångsrika, självklart beroende på att många blev rika på Oljan och fick möjlighet att köpa fina hästar från England och Tyskland.

Nu var det 6e juni och Sveriges Nationaldag , 17 grader varmt och strålande sol. Mycket folk, barn och hundar som brukligt är på Täby Galopps stordagar.

Jag var som vanligt på plats, med Calle och Martin som sällskap, och vi hade tillsammans spelat i många år på Täby, dock utan att få någon riktigt bra träff på spelet. Men vi hade alltid trevligt och var sällan överens om upplägget av systemet, vilket oftast är intressant. Man är tvungen att vässa argumenten och vara påläst inför tävlingarna samt kunna strecklistan för att kunna dissa favoriterna och hissa skrällarna.

Just denna söndag var jag osedvanligt väl påläst och hade dessutom det hela klart för mig, vilket jag i och för sig alltid hade, men denna gång var det påtagligt klart. Kristallklart. I dag skulle vi få betalt för vår kunskap och eminenta kontaktnät.

fru_fortuna

I första V5loppet hade min brors bästa uppfödning ett perfekt lopp att visa sin kapacitet, Salad Days hette hästen och var endast tre år gammal. Lite sen i utvecklingen, men en riktig stayer(långdistansare) och en häst för Derbyt senare i höst var min tanke. Jag hade snackat med hjälptränaren i stallet som heter Micke Tjärnström och alltjämt är en av få på Täby som verkligen kan galopp. När man får klart av honom så ÄR hästen bra, om sedan någon motståndare kunde vara bättre är min sak att bedöma.

Och Micke hade verkligen lämnat klart denna söndag, hästen är perfekt i ordning, tränat bättre än någonsin, bästa möjliga distans och dessutom bra inne med vikten(galopphästar får extra vikt på ryggen, istället för tillägg i meter som på travet)

Som grädde på moset var hästen bara 6ehandare och streckad på 8%, en riktig dundervinnare helt enkelt.

I V5-2 var det ett svårt treåringslopp med 15 stycken enklare hästar, men här hade Calle in ide, Gunnar Nordling (Galoppens motsvarighet till S-H Johansson)har nog bra chans på sin ostartade häst” The Groom”, den tränar bra och Gunnar har den nog i ordning här. Så den fick bli utgångshäst och också spik på flerbongarna, men på de större bongarna fick det bli helgarderat.

V5-3 visade sig vara en klassisk  löpning för de 15 bästa 3åriga stona, och där hade vi inte en susning  om vem som var bäst så där spelade vi med linjalen: ALLA fick plats förutom på flerbongarna där vi tog fem hästar.

V5-4 var dagens dubbel och här snackade Calle och Martin om El Gran Lodge, medans jag vurmade för Sea Dane medans dagens största favorit, Rolo Tomasi trodde vi inte ett smack på. Att våra två hästar inte var betrodda hindrade oss inte från att stänga loppet på våra två skrällar, som var streckade på 15 respektive 8% och stod i ca 10-15ggr pengarna i förtidspelet. Vi ritade dessutom DD-bongar med dessa två hästar för en ohygglig massa pengar, för i dag skulle vi vinna STORT.

V5-5 var Stockholm stora pris med förstapris på 360 000kr(mycket för galoppen)

Det var 15 startande hästar och flertalet hästar kunde vi mycket väl. Här hade jag dagens andra jätteide, men först ville jag lyssna på vad polarna hade för idéer.

Calle snackade sig varm för Hangover Squere, Martin trodde på Valley Chappel, dessa två var också klart mest betrodda på förhand. Då avlossade jag bössan” era ideer har så klart chans, men är överstreckade och alla har dessa hästar med på kupongerna. Min ide som kommer att blåsa bort alla kuponger är ALBARAN.

Distansen på 1950 gräs passar Albaran bättre än favoriterna, och den är dessutom på klar väg uppåt. Utöver dessa faktorer så är den bara 5ehandare i loppet och streckad på 10%.  Jag lyckades övertyga polarna om detta och vi tog våra tre hästar och stängde loppet på det. Vi lämnade sedan in våran v5a som kostade 2750kr(ovanligt stor för oss) utöver detta gjorde jag flera olika bongar med mina egna ideer som spikar och dublicerade dessa bongar, sk flerbongar.  Jag ringde som vanligt min gamle polare som alltid investerade sedan över 10 år tillbaka i mina system, och berättade att jag hade superideer och vi skulle dra på i dag, riktigt rejält.

Han och jag gjorde ett system på 12000kr, med spik Salad Days och sparlopp i v5-4 med fyra hästar och alla hästar i övriga lopp. Dessutom flerbongar osv. Jag övertygad honom också om att spela DD , riktigt hårt, 5000 med Sea Dane, 2000 med El Gran Lodge och spik i dd2 på Albaran. Oddsen var 145ggr med Sea Dane och 110ggr på El Gran Lodge.

Jag skrev och ritade kuponger för glatta livet, sekunderna innan start rusade i väg och dessutom var det långa köer. Med näven full av kuponger sprang jag i väg till luckan och precis som jag kom fram så ångrade sig två personer och klev av kön, jag fick in bongarna och halade fram lädret. 4500 kr gick kalaset på (mina spel med andra polaren gick över hans spelbutik, så dom betalade jag i efterhand) Jag hade inte så det räckte, katastrof och panik. Jag tittade mig nervöst över axeln och upptäckte Martin bakom mig, haru en trehundring? Han räkte över sedlarna och jag fick mina bongar.

Nu skulle det bli gott med en öl tänkte jag, men så kom jag på att jag inte spelat något på Salad Days, inget vinnarspel eller kombspel. Så jag rusade tillbaka till bordet där Calle satt och skrek, ge mig en 500hundring, fort. Calle som varit med förr, gav mig sedeln utan att fråga och jag rusade tillbaka till totoluckan. 300 vinnare på Salad Days och två hundra plats skrek jag, tjejen knattrade ner spelet och samtidigt gick startsignalen, hann jag? Bongarna spottades ut och jag fick spelet. Nu kunde jag äntligen få min öl.

Jag gick tillbaka till bordet med varsina öl och frågade hur loppet gick? Salladen ligger på innerspår i tredjepar och tempot är ganska högt. Det ser bra ut sa Calle!

Jag kollade på oddstavlan, 10ggr pengarna stog hästen i, smör tänkte jag. V5or och DD betalda om han vinner.  Med 800 kvar att springa börjar Sallad Days röra på sig, knuffar sig ut från innerspår och går fram mot ledaren.

Precis i upploppskurvans utgång ser jag Nicholas Cordrey som rider hästen börjar mana den lite och direkt såg går han upp utvändigt ledaren och ser ut att ha grepp. Bakifrån kommer en häst långt , långt nerifrån väldigt snabbt, men jag har bara ögon för dom första två hästarna som sida vid sida gungar fram mot mål . Med 50m kvar så leder Salladen med någon halvmeter, men nu kommer hästen bakifrån ruskigt fort, Calle och Martin skriker som mistlurar, vinn nu då, piska in grisen i mål. KÄMPA.

Men vi hetsar upp oss i onödan, Sallad Days vinner med någon halvmeter och vi skrålar och skrattar och tycker oss vara fantastiskt duktiga på galopp. Både Calle och Martin fick in komben som gav 90ggr insatsen och jag fick in mitt spel. Nu väntar vi spänt på vad värdet på V5 kan vara . Jag går och handlar några öl till och så säger speakern. 245 kr är utgångsvärdet på V5. Det är oerhört högt då normalvärdet är 50kr, och detta var vår spik.  Jag är kvar på 57 stycken v5 system. Vi riktigt känner doften av alla pengar vi kan vinna och snackar nervöst om vem som ska vinna nästa lopp, V5-2.

Vinner ”The Groom ”  som är vår chanspik på flerbongarna så kan vi vinna alla pengarna på Täby tänker jag. Nu är det nervöst, jag spelar inget i detta loppet, det får räcka med att V5an kan sitta tänker jag. Vi har spik på The Groom på alla flerbongar, men alla hästar på min största bong och utgångshäst på triumviratets system. Loppet går och The Groom går direkt upp i spets, och bara försvinner från fältet och vinner med 5 längder helt oriden. Dunderspik var bara förnamnet. Snyggt säger jag till Calle som lyser som en sol, komben igen säger Calle glatt och visar bongen, 62ggr insatsen.

Vårt bord svämmar över av tomma ölglas, bongar och glädje. Vi är verkligen i ZONEN nu. Värdet ökade nu till 620kr och jag är kvar på ALLA bongar. 57 bongar till 620kr värde.

V5-3 vinner tyvärr favoriten före en jätteskräll, men några flerbongar överlever och de stora systemen, men det var absolut sämsta tänkbara hästen som vann.

Värdet ökar till 1400kr och nu är det två lopp kvar, får vi in våra hästar Sea Dane och Albaran så ger v5 minst 100 000 och jag får in 7system och dagens dubbel. Det blir löjligt mycket pengar tänker jag. Men nu ska vi först jobba in Sea Dane eller El Gran Lodge i sämsta fall.  Loppet som är ett sprinterlopp över 1200m gräs, är över på 68 sekunder.

Det går rasande fort och El Gran Lodge ligger bra med några meter bakom ledaren, Sea Dane ser vi inte alls. Upploppskurvan går El Gran Lodge upp i spets och plötsligt ser vi Sea Dane komma loss invändigt, och han går fort, oerhört fort. Samtidigt kommer Hakiki utvändigt och det är tre hästar med chans, och bara Sea Dane som ger jackpot. Vi hoppar och skriker och försöker på alla sätt hjälpa Sea Dane, men i dag behöver han ingen hjälp av oss. Sea Dane är helt enkelt bäst och bara vinner till 13ggr pengarna. Vi gör high five, och är alldeles omtumlade. Vi är kvar, nästan en enkeltrad och spiken på DD.  Speakern ropar ut resultatet och säger : V5 värdet är nu 12000 och det är 55 system kvar. Vi har 7 av dessa system, två system med alla hästar och 5 system med spik på Albaran.

Jag köper några öl till, medans Martin och Calle går runt och snackar med bekanta och berättar hur jävla bra vi är på galopp. När de kommer tillbaka så ser jag hur nervösa dom är, det är jag också, rejält nervös.

Loppet går och Albaran hamnar illa till, långt ner i fältet och inpackad. Men loppet är relativt långt över 1950 meter och det hinner nog lösa sig. Spetsen har Oktan, men det är en rusare som inte står längre än 1600m, så den är jag inte nervös för. Loppet går väldigt fort och jag känner hoppet stiga, för Albaran är en otroligt stark häst och har en vass spurt. I upploppskurvan kroknar Oktan och State One tar över, bakifrån kommer Albaran tillsammans med Hangover Squere. 200 kvar tar Hangover Squere över ledningen med State One sida vid sida.  Albaran smiter i luckan mellan dom och går förbi, Albaran går förbi och ser ut att vinna. Den vinner, skriker vi unisont, vi sätter den. Albaran! skriker vi så taket lyfter. Hela cafet kollar på oss och garvar.

Hårt i mål

Satan i gatan, vi fick äntligen in en riktig fullis säger jag till Martin och Calle, som gör high five och är alldeles mållösa. Vi kontrollerar våra spelbongar, har vi verkligen skrivit rätt, inga misstag gjorda någonstans.  Så plingar det till i högtalarna och vi tror att de ska berätta utdelningen, när speakern säger!  PROTEST, PROTEST. Det är protest i löpningen, spar alla spelbongar.

Vad fan i helvete, det var ju inga trängningar eller någonting tyckte vi, och ser reprisen. Inget går att se på reprisen och alla står som fågelholkar. Dom visar upploppet igen och kör sista 100m i slowmotion. Då ser vi vad protesten kan gälla,

Precis 20m före mål, när Albaran går förbi State One, så kommer Jockyns piska nära State Ones nos, och den rycker upp huvudet . Det kan de ju inte diska för säger vi, det påverkar ju inte löpningsförloppet. Albaran är ju förbi med över halvmetern och hästarna är ju nästan i mål. Dom ropar ut preliminär ordningsföljd, Albaran vinner och DÖTT LOPP mellan State One och Hangover Squere.

Det tar ytterligare 10 minuter och inget resultat hörs gällande protesten, så nästa lopp rids , som vi inte bryr oss ett smack om. Vi vill veta resultatet av protesten.

Direkt efter loppet kommit i mål så meddelar speakern:

Protesten är godkänd, protesten från State One har gått igenom. Det är död löpning om första platsen och Albaran flyttas ner till tredjeplats. Orsaken är att State One förlorade en ensam andraplats genom att hästen blev träffad av Albarans-jockys piska och tydligen fick dela sin 2a placering på grund av det inträffade.  Vi blir alldeles chockade och jag rusar iväg till skiljedomstolen för att lyssna och fråga.

Men de anser sig ha fullt fog för sitt beslut och Albarans ägare från Norge är lika upprörda som jag och hotar med stämning och domstol. Själv kan jag dock aldrig få rätt mot Täby, då taget beslut inom spelvärden alltid kvarstår.

Om det inte blivit dött lopp om andraplatsen, hade inte diskningen gått igenom. Det krävdes med andra ord att först ska Jockyns pisk oturligt träffa State One nos, sedan ska Hangover Squere hinna fram till död löpning, först då finns möjligheten för att jag INTE ska få in V5 och DD.  Nu fick jag totalt 19 000 på v5. Med Albaran som vinnare hade vi fått in 7 av 8 vinnande system som givit 80 000 styck dvs 560 000, samt dd som givit 145ggr och 725 000 i vinst. Alltså kostade detta ytterst oturliga händelsförlopp över 1 300 000, varav totalt 40% tillfallit undertecknad.

Men tur och otur jämnar ut sig, vilket besannades 9 år senare, men det blir en annan krönika som beskriver den resan!