Ni tycker att ni Jobbar för mycket, tjänar för lite och att det är kallt och djävligt ute,  se följande inslag ”

arbetsryttare på Täby Galopp” https://www.atg.se/#/department.atg.atgse2.channel.ws/ 

Tjejen som intervjuas har haft ledigt 10 dagar på två år, jobbar sex dagar i veckan och börjar kl 05 varje morgon. Lönen nämner dom inte, men skulle förvåna mig om hon tjänar mer än 20 000 i månaden brutto. Vård och omsorg är höglöneyrken jämfört med vad personer tjänar inom hästbranschen. Och ni ska inte tro att tränarna och jockys/kuskar tjänar speciellt mycket bättre, förutom då den absoluta toppen inom respektive bransch. Många, för att inte säga alla med något undantag av Sveriges jockys jobbar även som arbetsryttare för att överhuvudtaget få en hygglig årslön. Travsporten har det något bättre ställt, men endast för dom absolut framgångsrikaste tränarna, som kanske tillhör topp 6-7  i Sverige, övriga tar sällan ut en lön över 200 000 per år från företaget( är faktist officiella uppgifter om någon är inresserad, går att beställa från skattemyndigheten)

Hästsport är helt enkelt en livstil och inget någon börjar med för att tjäna pengar, vilket blir till branschens nackdel då involverade är dåliga på att ta betalt och prissätta sina tjänster, att branschen dessutom är fullständigt urusla på lobbying och påverkan av Sveriges politiker är uppenbart, då sporten dras med orimliga skatter och pålagor. Dels i form av beskattning, avdragsrätt för tävlande hästar , men också förutsättningar för att driva hästgårdar. Tydligast visar beskattningen av ATG, där pengarna som omsätts och generar överskott till alltför stor del går tillbaka till staten. Det är rent vansinne att en av dom få branscherna som tillför arbete i glesbyggd samt dessutom håller det svenska kulturlandskapet levande inte ges bättre förutsättningar av Sveriges politiker.

Lösningen:  Den är oerhört enkel vad det häller ATG, flytta till Malta, betala 4% skatt och beskatta spelet på hästar med en standardskatt på 10% , då skulle spelat öka med 2-300 %, internetbookies skulle få ägna sig åt spel på andra sporter samt det skulle i sin tur gå att öka utbetalningen tillbaka till dom aktiva med 400-500% då staten i sig inte skulle stjäla några pengar ur sporten.

Dessutom skulle V75 bli världens största hästsportspel inom några år, vilket skulle i sin tur generera ytterligare omsättningsökning av andra spelformer. Antalet intresserade internationella hästägare skulle öka lavinartat då lönsamheten skulle bli bättre än i tex Frankrike och detta skulle i sin tur generera oerhört många fler glesbygdsarbeten, levande småjordbruk och hästgårdar samt bevarande av det svenska kulturlandskapet som i dag blir mer och mer golfbaneeroderat.  Det intressanta i sammanhanget är att ATG i dag inte har någon orsak att befinna sig i Sverige, då sporten äger ATG och varje trav, galoppbana äger sin mark och anläggningar. Det enda hindret är konservativa människor i respektiva styrelser inom sporten.  Hästsporten lider i dag endast skada utav att ATG ligger i Sverige istället för tex på Malta.

Se möjligheterna och inte svårigheterna !!!

MVH Hatten