Jag har själv vuxit upp med hästar under 36 år i mitt liv.

Jag har både suttit på och stått bredvid, sist jag satt till häst var för några veckor sedan. Familjen har och har haft både dressyr, hopp och galopphästar och jag tror brorsan och hans fru har vunnit och legat i topp i amatörtränarligan de sista 10 åren på Täby Galopp.

Inom hoppning finns det något som kallas barrering, som innebär att man får hästen att vara försiktigare med hovarna när dom hoppar. Meningen är att hästarna ska vika in hovarna så dom inte slår i bommarna, detta kan göras på många sätt, bland annat eventuellt med hjälp av en salva som gör hästarna känsligare på benen, vilket kan vara en av orsakerna till flera dopingfall i sista OS/VM. Det har också ryktas om att el använts på liknande sätt, så att hästarna fått lätta elchocker när de slår i bommarna.

MEN att använda El för att tvinga en TRAVHÄST att trava fortare är barockt, då allt i trav bygger på att hästen ska röra sig ohämmat och trava rent, för då kan den trava längre i snabbare takt utan att bli trött, för blir den trött så blir hästen orytmisk och börjar oftast snart galoppera.

Stör man då hästen under lopp genom att ge den en elstöt, så kommer hästen inte trava fortare av rädsla, utan försöka fly från det obehagliga genom att galoppera. I vilket fall skulle hästen bli så störd att den galopperar när dom petar på den med grisfösaren.

Det är inte helt ovanligt med hästar som galopperar när kusken försöker driva sista metrarna av ett lopp, för är hästen trött så GÅR det inte att få den att gå fortare, möjligtvis att behålla den fart den har, men driver man en trött häst något lite för hårt, så svarar den genom att galoppera.
Så följdaktligen så tror jag inte ett smack på att Svanstedt använt grisfösare för att hästen ska gå fortare, då det faller på sin egen orimlighet. Jag vet förövrigt att det funnits misstankar om liknande saker i internationell galopp, där misstankar och rykten cirkulerat om elektrifierade piskor hos jockys, men då befinner sig hästarna redan i galopp och blir alltså inte störda i sin gångart på samma sätt, men jag tror inte att det någonsin har bevisats att detta skett inom galoppsporten heller.

Jag har inte sett något av programmen som visats i tv och heller inte följt allt som sagts om det här, men det är förbaskat tråkigt  för alla inblandade parter.

Tidigare tror jag att Lennart Granbeck var säkerhetsansvarig för STC(tror jag)  och som gammal polis så kan nog Lennart skaka sanningen ur dom som är inblandade, och är han inte kvar så kanske det är ide att ta in honom som konsult, för Lennart tror jag är en av få personer inom travsporten som är kompitent att hålla i en sådan här utredning. Inte för att Lennart var den stenhårde och okänslige polistypen, utan mer den godmodige och trevliga som människor kände sig harmoniska och hade förtroende för.

Nåja, tiden får förhoppningsvis utvisa vem som gjort vad och vilka motiv som ligger bakom i denna historien.

MVH Hatten