Dagens jackpotomgång känns rolig. Dels är det många fina hästar med och dessutom är omgången spelvänlig. Självklart bidrar jackpotpengarna delvis till det sistnämnda.

Jag vill bestämt råda alla att spela V6, dvs endast för 6 rätt. Eftersom alla jackpotpengar ligger i sexrättspotten så vore det rent spelteoretiskt ett tjänstefel att inte ta chansen att ta 2,5 gånger jackpot-utdelningen.

V64-1

Jag hade tänkt skriva att 3 Otto Streamline är en överstreckad favorit men redan i morse insåg jag att han vid seger kommer att ge ett skapligt utgångsvärde då spelarna har hittat ett annat förstastreck. Otto har sett lite seg ut efter vila och jag tyckte han borde ha fixat en plats senast för att motsvara förväntningarna. Någon sa att han verkade ovillig men det tycker jag han har motbevisat vid tidigare starter. Han kanske bara har behövt ett par lopp i kroppen och kommer nog vara bättre nu. Han har spetsat mot betydligt startsnabbare motstånd än kvällens och han lär sitta tidigt i spets.

Den som istället har blivit favorit är 10 Power Nap, som alltid varit en lovande sort. Efter ett uppehåll på nästan ett år dök så kvalade han i januari för sin nya tränare Åke Svanstedt. Efter det har han startat två gånger på Åby och imponerat så smått. Det var inte oväntat att Svanen skulle hitta ytterligare en växel på den här kapabla sjuåringen och han lär vinna fler lopp under året om han får vara fräsch. Han tål ett offensivt upplägg i det här sällskapet och kan rentav vinna från dödens. Med tanke på att han blir så klar favorit känns han dock inte så kul spelmässigt.

Bakom dessa är 7 Danny Roc mest betrodd men han lär inte komma förbi Otto Streamline från start och känns därmed kall och överstreckad. Då tycker jag det finns roligare skrällbud i

2 Fantasy Step (som verkade trivas med Jansson redan senast) och 11 Ryan’s Hornbeam (som såg ringrostig ut i comebacken men som inte är mycket sämre än favoriterna om formen sitter där redan).

V64-2

Den andra avdelningen bjuder på tre betrodde hästar och elva som rensar mycket bra. Att vinnaren finns bland de tre favoriterna är sannolikt, men ett lås på dessa tre känns måttligt intressant om man vill fightas om stora pengar.

13 Wind Velocity är utan tvekan loppets bästa häst och kan räcka redan nu. Från stallet kommer dock signaler om att man vill se ett defensivt upplägg i comebacken. Jag tror därför det kan bli för långt fram, då några hyggliga hästar lär sitta med där framme. Går det för sakta kommer det antagligen fattas tempo för att prestera ett riktigt snabbt slutvarv. Om det istället blir bra fart på loppet så kan det bli för jobbigt, då lång distans inte verkar passa som handen i handsken. Även om hon som sagt kan vinna så känns det mot nämnda bakgrund är det absolut ingen spik.

Någon av 4 Muskot och 7 Hyacint Dag kanske kan få överta ledningen efter en bit. I så fall har denne en hyfsad chans att rinna undan. Muskot har ett lurigt fjärdespår och Hyacint Dag innerspår på tillägg. Det kan strula och inte heller dessa känns som man vill ta ställning för.

Vilka kan skrälla då? Ja, bakom favorittrion är det riktigt öppet. 6 La Coupole baissar man rejält i stall Stig H, men jag tror inte hon är helt borta. Springspår och Erik Adielsson känns spännande och med lucka från vinnarhålet har jag sett sämre hästar ramla förbi till slut. Även 2 Stjärnklar kan få en fin resa i draget och är liksom V75-härdade 14 Grandiosa R.Ö.K. en skräll att se upp med. Jag måste även nämna 10 Genetic Power som svarat för jämna och ganska starka prestationer på slutet. Trivs dessutom på distansen.

V64-3

En häst är betydligt mer betrodd än övriga i V64-3. Det är Petri Salmelas 4 Poppe som verkar få förtroendet som singelstreck på många kuponger. Inte på min dock. Visst kan han få ledningen men med 8 Livi Destiny tryckandes utvändigt är det nog inte den bästa positionen. Dessutom är jag inte helt övertygad om Poppes storhet, även om stilen inte gått att klaga på vid segrarna. Han möter lite hårdare hästar ikväll och det känns givet att gardera. Förutom nämnda Livi Destiny (vann lätt med sparade krafter senast) så känns 10 S:t Thomas gjuten på kupongen. Det är en estnisk häst som bl.a. imponerat vid segrar i Finland. Med en låg 16-tid som rekord och ett riktigt bra lopp på isbana (med 15 sista 800) bör han räcka en bit även i det här loppet. Segerrik som han är ska det vara riktigt bra vinnarskalle på honom och då han rensar bra känns strecket tidigt. Ett ännu roligare streck är 12 Kortison, som är gynnad av de två strykningarna. Det kan nog bli ganska bra fart på loppet och då är det inte omöjligt att han spurtar ner samtliga motståndare över upploppet.

1,2,7 ses med viss chans och förmodligen är 7 Galax Trot, som är klart gynnad av strykningen innanför, mest värd ett streck. 1 Noctude känns lite som en medhängare och icke formtoppade andrahandaren 2 Beauty Sund har fått väl många streck på sig.

V64-4

Här har jag ett bra jackpotdrag i 1 Vulkan Hornline. Hästen har alltid lovat mycket men det har strulat en hel del. När han fått vara fräsch har han visat bra kapacitet. Distansen är en fördel gentemot många motståndare och läget perfekt. Han är mycket snabb ut och Ulf Ohlsson kan nog välja om han vill köra i spets eller släppa. Även om han aldrig varit bättre så drar jag mig lite för att spika en häst med en seger på nitton starter. Han är i alla fall mer spelvärd än favoriten 9 Utah Hornline. Den trodde jag mycket på senast, då han efter avancemang fram i dödens fick ge sig den sista biten för en smygkörd konkurrent. Björte Goop kör igen och då han är stark bör distansen fungera. Han var dock inte i tävlingsmässigt skick inför V75-tävlingarna senast då han ströks. Det är förberedelser värda att notera på en favorit.

Klart mest streckad bakom favoriten är 2 Dag Frostline. De flesta av hans segrar har tagits på samma sätt: Ledning > dämpad fart > snabb avslutning. Visst är det en klart duglig häst men som 35%-are mot dagens motstånd känns han inte het för mig. 14 Robbie Williams kan vara med på målfotot trots bakspår på tillägg. 3 Multiple Choice duger normalt bra, men formen på den nyblivna fyraåringen är svårbedömd efter vila. 5 Secon W.I.C, 13 Aces Americ och 15 Running Asterix kan vara jätteskrällar, men jag lägger nog strecken på andra ikväll.

V64-5

2 Jean Dobel och 5 Carpaccio delar på favoritskapet i avdelning 5. Medan Jean Dobel var klen senast och känns något missgynnad av kort distans. Carpaccio tror jag däremot en hel del på ikväll. Senast fastnade han med en hel del krafter sparade och han kan öppna bra från start. Hästarna invändigt bör vara nöjda med ett rygglopp och 7 Victor Bris kan få svårt att ta en längd.

Just Victor Bris gör annars en högintressant start. Han har gått från Jim Frick till Timo Nurmos och det är inte omöjligt att Nurmos redan fått i en extra växel i den här snabbfotade sjuåringen. Passas tidigt som roligt skrällbud.

Loppet känns öppet bakom och den fräcka låser på 5 och 7. Jag har annars jagat 3 Mellby Quantas men den verkar inte ha rätt gnista för dagen. (Nu vinner den väl bara för det…)

V64-6

Här har mitt drag på förhand, 9 Laritz Supergoal, blivit struken och nu blev det svårare. Om nu inte ”Svanen” bara vinner…

4 Global Glide gör nämligen debut för Åke Svanstedt och den forne Hambletonian-fyran ska passas direkt. Han såg mycket bra ut i kvalet och det är ingen vild gissning att han tar ledningen. I rygg tror jag 2 Flying Herkules sitter och därifrån är han inte helt borta.

1 Acclaim är favorit vilket jag ställer mig tveksam till. Han bör hamna som trea på innerspår och årsdebuten senast sa inte mycket. Även 8 Thai Tanic blir betrodd och med hårt tempo och rygglopp så kan han spurta till seger. Det behövs dock inte mycket för att det ska bli fel och en plats känns mer rimlig än seger.

5 Artistic Ås behöver förmodligen fet här loppet och man är nog nöjda i stallet om han fungerar som han ska. 10 Yorktown Gunner vann äntligen näst senast och då han satt fast senast bör formen vara bibehållen.