Hej på er!

Jag har skrivit ner mina tankar inför dagens V75-jackpot på Mantorp. Jag hoppas ni får hjälp av dem i jakten på miljonerna. Håll till godo!

V75-1

10 Galax Trot gick bra senast efter behandling och tre veckors tävlingsuppehåll. Formen kan således vara ännu bättre nu och hästen har visat hög kapacitet i år.

2 Space Hoss höll farten bra senast, i samma lopp som Galax Trot. Björn Goop kastade då loss på bortre långsidan och speeden var mäktig. Över mållinjen var Space Hoss betydligt mer ”tömd” än Galax Trot, vilket gör att jag förespråkar den sistanämnda. Vad talar då för Space Hoss? Förutom att han såg bra ut senast så har han ett bra läge. Björn Goop lär prova rejält från start och skulle han inte hålla ut 4 Splendido Star från start så kan han nog få överta.

Skulle Goop däremot få svar om ledningen så är Space Hoss illa ute och då är 3 Toulouse tidig. Jag blev ofta imponerad av honom i den förra regin; en mycket fin sort som är både snabb och stark. I debuten för Åke Svanstedt senast vann han planenligt på ett mycket bra sätt. Vi var många som trodde han skulle vara med och köra upp om segern även på V75 senast. På en kladdig bana stumnade han dock efter ett offensivt upplägg och gick mycket trött i mål som femma. Då han tidigare klarat av tung bana bra blev jag lite förvånad men hästen var helt enkelt inte bra för dagen. Nu kommer han ut igen och då är jag säker på att Svanstedt har ställt i ordning honom. Han är snabb ut bakom bilen vid laddning men har galopperat flera gånger, just från de inre spåren. Visst finns det en viss spetschans om Svanstedt laddar men jag tror nog han nöjer sig med att hitta ner i andraspår för att försöka ta ner motståndarna under slutrundan istället. Blir det dödens är jag tveksam till att han kan vinna och det är ganska troligt att han hamnar där då flera motståndare vill köra på innerspår.

Nämnde Splendido Star är ofta bortglömd och formen är fortsatt på topp. Med sin startsnabbhet är han alltid en outsider men den här gången ser han ut att vara ganska påpassad trots allt.  Bakom dessa hästar är det ganska öppet och visst skulle det kunna skrälla direkt. I mitt badkar blir det dock en riktigt snabb inledning på loppet och strular det inte för Galax Trot så bör dennes 10 sista 7-800 räcka långt i eftermiddag!

V75-2

Betrodde 1 Baht Launcher gör debut över lång distans och det känns, även om han inte ligger på i loppen, inte som något plus. Upp till bevis för Tap In-sonen, jag kan ha fel. Då han är favorit SKA man titta med kritiska ögon och då synar vi även startsnabbheten. Han har aldrig startat från framspår i voltstart, men verkar travsäker och snabbfotad och från spår 1 ska Goop kunna få iväg honom bra. Om det räcker till spets är jag inte säker på och redan där kan han vara ute på djupt vatten. Faktum är nämligen att vid karriärens 8 starter har Baht Launcher körts i ledningen 5 gånger (autostart alla fem). Resultatet är starkt med placeringarna 1-2-1-1-1. Tre gånger har han alltså sprungit i andra positioner. Placeringarna 2-4-4… Den senaste fjärdeplatsen är väl inte mycket att säga om då han mötte de klart värsta motståndarna hittills. Men intrycket är helt klart att han växer i spets.

Som ni hör är Baht Lauhncher absolut ingen spik som hårt betrodd och jag förordar inte heller favoriten 7 Sundbys Gidde. Nej, även han känns överskattad som streckad på varannan kupong. Han har tänt till barfota runt om i de två senaste starterna. Spetssegern näst senast sa inte så mycket och med snigeltempo  första halven av loppet blev det snarare ett sprinterlopp. Så trots segern över lång distans då så misstänker jag att 2640 nu är en nackdel. Senast var den rykande avslutningen av bästa märke och därför går det inte att såga honom. Han kan vinna både från spets och bakifrån men här finns mer spelvärda bud.

Som fina fyraåringen 2 Practical Joke, som passar bra över distansen. Även om han inte har vunnit över 2640 än så kommer styrkan till sin rätt. Senast blev han avslagen av nämnde 7 Sundbys Gidde. Den hade dock fått ett rygglopp ända fram till upploppet medan Practical Joke attackerat i tredjespår 800 kvar. En bra insats och chansen är stor att han gått framåt med det loppet, då han hade vilat 8 veckor före det. Kan Practical Joke få vara fräsch kommer han utvecklas ytterligare. Bosse Falsig ligger lågt i intervjuerna men jag tror inte man ska lyssna allt för mycket. Starten bör gå bra och även om jag inte litar på Falsig som kusk så blir jag förvånad om ekipaget inte dyker upp där framme.

Bakom konstaterar jag att 10 Caddie Drink klarade lång distans utmärkt vid segern senast. Nu ser det ut att bli norskt huvudlag vilket länns intressant. Ännu mer tror jag dock på 9 Your Dreamgirl, som går från klarhet till klarhet. Hon har varit utanför pallen två gånger i år. Första gången avslutade hon bra som fyra bakom Stochampionatets segrarinna Calamara Donna. Sedan satt hon fast med sparade krafter i det lopp som hennes stallkamrat Annicka vann. Något enklare emot nu och bortglömd! 4 Virago Hebre verkar ha tänt till hos Timo Nurmos och såg inte särskilt tagen ut när hon brisade undan i spets senast. Bör klara det snäva fjärdespåret och har sedan styrka för att ta ner många konkurrenter på vägen.

V75-3

Här kan spetsstriden avgöra mycket, då loppet kryllar av hästar som helst låter andra göra jobbet. Om 7 Arras kommer till ledningen blir han oerhört svårslagen. Han brukar inte släppa någon över bron när han väl kommit dit. Tioåringen är obesegrad på Mantorp efter 7 starter och även om han inte är i sitt livs form på ålderns höst lär han bli svårpasserad i spets. MEN det är ju  inte säkert han kommer dit. 6 Paul November öppnar lite ojämnt, men de dagar han är på tårna finns det ingen som tar en längd på honom. Min känsla är att Johnny Takter släpper till Arras och har därmed bra chans att lifta med till 75.000 kronor i andrapris. Det låter tråkigt men så fungerar det ofta. Som bortgångne spellegenden Anders ”Dajmen” Jonasson ofta avslutade sina krönikor: ”För övrigt anser jag att det skiljer för lite mellan första och andrapriset i svenskt trav”

Ett tufft utgångstempo fäller ofta spetshästen i Gulddivisionen och från bakspår hittar vi två gudabenådade travare. Dels 9 Korvet Klintholm, som kan absluta ruskigt fort med en ryggresa. Dessutom 10 Jewish Banker, som faktiskt har tänt till i Lennart ”Kusken” Forsgrens regi. Björn Goop har lyckats bra med hästen förr och ett kärt återseende innebär en liten skräll i avdelning 3 med tempo i loppet?

1 Robis Ingo har smygläget, 8 Rune har speeden och 5 Teaser Elegance hade varit min vinnare för några veckor sedan. Även om Teaser Elegance givetvis var ursäktad senast (blev hängande, backade ner och kom aldrig in i matchen) så tyckte jag inte att intrycket var lika bra som tidigare. Näst senast slog han Arras från dödens, men mycket talar för att det inte kommer hända nu. Då blev Arras entömd eftersom det norska huvudlaget åkte ner på ena sidan i början av loppet. Dessutom var det lång distans och Svanstedt körde fram med Teaser Elegance i helt rätt läge, medan Arras kubbats om ledningen i en tuff öppning. Precis som med Svanstedts hästar i avdelning 1 och 2 kan vi få se allt ifrån mediokra insatser till topplopp. Inför senast hade Svanstedt sagt att Teaser Elegance tränar bättre än någonsin. Det säger en del då han t ex stod i 2.80 i storloppet Harper Hanovers under Elitloppshelgen…

Avslutningsvis så har jag läst på ett par ställen att kort distans är ett plus för Arras. Det bekräftar bara det faktum att han däremot är överskattad över just kort distans. Det har hittills blivit 8 V75-startar på 1640 auto. I hela 6 av loppen har spelats ner till under 3 gånger pengarna, men bara två av loppen har vunnits.

V75-4

Även i avdelning 4 handlar mycket om hur den trolige ledaren körs. 1 Vitesse Söndervang lär knappast bomma spets och av formen att döma borde hon väl köras där? Nja, så enkelt är det inte. Hon har vid flera tillf’ällen visat att hon inte är beredd att kämpa när hon sprungit i ledningen. Flera gånger har hon vikit ner sig och inte alls svarat på kuskens maningar. Någon gång har hon runnit undan ändå men oftast har hon fått se sig slagen. Flera gånger som megafavorit dessutom. När hon får ett rygglopp är dock hennes speed ett farligt vapen och att hon kan blåsa ner det här gänget tvivlar jag inte på. Formen är på topp och även om 1640 är en fördel so fungerar medeldistans bra när hon får ”sitt” lopp. En logisk favorit om det alltså inte vore för att hon förmodligen kommer förlora om hon körs i ledningen.

Vem är först fram och övertar? Ja, ska Michael Lönborg vänta på andrahandsfavoriten Nellie Vingboons så lär det dröja innan han släpper. Nellie är inte jättesnabb bakom bilen och kommer nog inte vara framme hos ledaren förrän efter några hundra meter. Å andra sidan är inte de andra utvändiga heller speciellt snabba och jag klockade faktiskt Nellie Vingboons till under 09 första 300 på Solvalla i mars. Om Lönborg vill ha en rygg direkt så gäller det för övriga kuskar att vara med på noterna. Det känns dock tveksamt om han släpper till en högoddsare, som kanske släpper i sin tur. Tredje inner med en storfavorit på V75… Nä va?

Även om 5 Indiana Brave kan komma emellean från start så hoppas jag att Magnus S Karlsson kan köra offensivt för att få överta ledningen med 6 Nellie Vingboons. Därifrån tror jag hon har toppchans, särskilt om Vitesse Söndervang kan hållas fastlåst. Det är jag å andra sidan inte helt säker på då Nellie Vingboons ska/brukar köras i ett jämnt och hårt tempo. Det finns nog en skaplig chans att Lönborg kan få luckan bakom med sin storfavorit. Nu är det inte så lätt att förutsäga hur ett lopp blir kört. Dels är kuskarna sällan lika pålästa som oss spelare och dessutom är inte hästarna några bilar som man gasar och svänger, bromsar med hur som helst. Men om Lönborg och Magnus S Karlsson känner till varandras hästar så bör det bli spets på Vitesse Söndervang, sedan släpp till 6 Nellie Vingboons.

Nellie Vingboons har varit riktigt bra på slutet, eller egentligen hela karriären. Men nu har man ryckt skorna på henne och en extraväxel har infunnit sig. Just den detaljen gör att jag hoppas på även förbättrad startsnabbhet. Hon är min förstahäst även om jag är livrädd för att favoriten kommer ut och städar av allt till slut. Hon hängde med riktigt bra i 07-fart den sista biten bakom Swept To Victory senast.

Loppets tredje streck bör utan tvekan ges till 2 Victoria Fame. Hon har gjort det fantastiskt bra mest varje gång. Ofta får hon tunga resor då hon inte är så snabb ut. Dessutom är hon knepig och inte helt lättkörd. Ordinarie kusk nu i Troels Andersen och ekipaget är verkligen värda en seger. Senast var hon ett givet drag, även då från spår 2, men ströks ner till innerspår och fastnade där hela vägen. Ett idealiskt spår nu istället och bara två tillräckligt bra och formstarka moståndare enligt mig. Korsdrag i kuponghögen?!

V75-5

Förvandlingsnumret 6 Indira G. har lottats till ett springspår i omgångens andra stolopp. Hon har verkligen svarat för imponerande prestationer på slutet. Visst har hon mött ett par hyggliga motståndare men dagens lopp får ändå anses klart hårdare. Tidsmässigt ska hon räcka långt och kommer hon till ledningen får de andra svårt att ta ner henne. Jag kan inte såga den som spikar mer än med motiveringen att de andra kuskarna förmodligen inte har särskilt stor respekt för lärlingen David Källgren.

Andrahandsfavoriten 7 A Bit Of Heaven har nu ett lopp i kroppen efter mer än fyra månaders vila. Då satt hon fast med sparade krafter och jag förväntar mig en bra insats nu. Det är en gedigen häst som kommer tjäna fina pengar om hon får vara fräsch. Hon är inte så kvick ut men Erik Adielsson brukar ta rätt beslut och är en mästare i voltstart. Får nog trots allt ingen spets men är nog inte så mycket sämre än favoriten.

Bakom dessa två rensar det bra. De främsta skrällarna står med 20 meters tillägg. 15 Ottens Julia är en stark märr som varit hos Åke Svanstedt en tid. Två starter för honom har resulterat i två tredjeplatser som bäst. Motståndet har dock varit tufft och jag har känslan av att vi inte har fått se henne ha sin bästa dag än. Om den kommer redan idag så får starthästarna räkna med en jobbig eftermiddag när Svanen sänder med sin starka Julia. En som hoppas på att Svanstedt väntar med attacken tills slutrundan är Per Lennartsson, som kör 15 Allyhills Urania. Där kan vi snacka toppform och det finns både styrka och speed för att sänka allt över upploppet. Skor runt om nu bör vara ett minus dock men rygg på starka Ottens Julia vore något. Nu är det inte lätt att stå med tillägg med så många hästar på start (12 st). 2,4,5,8,9 ses alla med vissa möjligheter och ska jag gå in närmare på ett par av dessa så vill jag understryka att 8 Blend A Coktail senast såg bländande (sorry) ut. Efter tappstart innan bilen släppte fältet körde Peter Untersteiner invändigt och hans sto såg inte tom ut över mållinjen i loppet som vanns av just dagens favort Indira G. 5 Finish Eko har ett lurigt femtespår men Thomas Uhrberg är skicklig i voltstart och det här är en rikgit bra häst. 4% känns helt klart som alldeles för lite.

V75-6

Även i avdelning 6 tycker jag det finns frågetecken för favoriten. 6 Victory Love har högst kapacitet i fältet men formen kan vara tveksam. Han har inte startat på sex veckor och visade före vilan tecken på
formtapp. Han är den enda i fältet som tjänat under miljonen och jag tycker det är fel favorit.

Något bättre chans har 5 Sir Remington. På den kanten är det verkligen toppform. Senast visade min klocka 08.7 sista 800 och han såg lysande ut. Då vann Iceland loppet från ledningen och ni som såg dennes lopp i onsdags förstår att Sir Remington möter enklare motstånd nu. Om Christoffer Eriksson kommer till spets är loppet förmodligen över. Nu är det tveksamt då 4 Räser Sune enligt kusken och tränaren Camilla Collander ska köras i ledningen. Tom Raider spetsar initialt och släpper till Räser Sune….men var hamnar Sir Remington? Ja, i värsta fall i dödens men han har nog bra chans att bli avlöst. Spelar sedan Christoffer Eriksson sina kort rätt så tror jag ingen står emot den här 26%-aren till slut.

Övriga då?
1 M.T.Buffett har tokform men jag är tveksam till hästens vinnarskalle. Riskerar dessutom att bli fast på innerspår här. 7 Mighty Value är en hedershäst som alltid är bra. Byngligt läge här men Björn Goop brukar lösa sådant och 8% känns i lägsta laget. Stallkamraten 11 Beijing Man är liksom 2 Tom Raider normalt sett en bra silverhäst. Om det är formen som är problemet med Tom Raider så är det snarare läget som förstör Beijing Mans chanser.

Sammanfattningsvis så är Sir Remington en spelvärd spik i en öppen omgång.

V75-7

Det avslutande loppet ser ut att öppnas mycket fort då flera av de betrodda vill till spets. 7 Immenso November är den som är allra snabbast bakom bilen men han har också spår långt ut. Kanske kan 1
Voodoo Hornline med hjälp av ”solfjädereffekten” försvara ledningen? Där emellan finns nämligen flera som är snabba ut och som lär laddas för att få, om inte ledningen, en bra position. En slutsats är att
det lär bli ett riktigt högt inledninhstempo.

Favoriten 5 Manhattan Sassy kan vinna men har inte bättre chans än flera mindre betrodda. Ska Björn Goop till ledningen lär det kosta mycket, färmodligen allt fär mycket. Annars har hästen varit jättebra
i de senaste starterna. Det har även 1 Voodoo Hornline, som det har strulat för några gånger. När det har flytit på i loppen har han varit blande de två första varje gång. Han ger ett formstarkt intryck och
ska ha en hyfsad chans om han inte blir fast på innerspåret.

6 Spex Brodde är precis som 12 Bamse Gema färsk i klassen. Spex var överlägsen i sin förra klass och lär hänga med även bronshästarna. Bamse Gema har ett uselt läge med tolftespår över kort distans men
blir det den tokkörning jag misstänker så kan han komma in i matchen.

Övriga med chans då? 9 True Q. blir livsfarlig om han får fritt men det är långt ifrån säkert. Svanstedt ryggar troligtvis stallkamraten Voodoo Hornline i starten. Kan denna hålla ledningen så blir det vinnarhålet och med lucka under vägen har True Q, en bra uppgift här. Risken finns dock för tredje inner och 25% känns inte särskilt kul. 4 Man On The Moon var det inte rätta trycket i senast men jag tror han är bättre nu. Kort distans är ett plus, vilket inte gäller 10 Jack Z. Han skulle gärna ha ett halvt eller helt varv till. Men vid det här laget vet vi att det kan gå ändå. Högt tempo är något Jack Z. trivs med och 7% känns kittlande på en så rejäl kille.

Visst är det stor risk att man spricker tidigare men man måste våga för att vinna. Jag vill i alla fall sitta kvar med en bred gardering i den sista avdelningen och försöker gå kort i loppen före. Nu gäller det bara att hinna skriva av de eventuella utdelningen för respektive häst. Det kan bli svårt men det får man nog ta om man har chans på 7 rätt och har många i sista…