Jag har spelat hela mitt liv och att mitt intresse skulle bli spel var inte konstigt. Travintresset fanns i blodet genom min pappa, mamma, mormor, morfar och farmor. Min debut på Solvalla gjordes tidigt genom att jag rullades runt i barnvagn när det tävlades på helgerna.

När jag började gå själv uppstod det vissa problem för på den tiden vad det fullt på publikplats och jag var snabb på att sticka iväg. Det hände att det ropades ut en efterlysning via högtalarna pojke i väst och fluga kan hämtas hos totochefen.

När jag var gammal nog att få veckopeng så gick pengarna inte till godis de gick till travspel. Ett två kronors spel fick göras och det gjordes av min pappa men den spelbegränsningen kunde kringgås jag hade en snäll morfar.

När det var dags för månadspeng kom jag ihåg ett tungt spel som gjordes. Det var när hela månadspengen på 40 kronor åkte in på en norrlandshäst som jag tror hette Mary Poppins. För säkerhets skull fick min morfar göra det spelet. Hon vann till 2.50 och den 100 lappen som min morfar överlämnade kändes som en miljon.

Mina skolstudier var inte mycket att skryta över då Solvalla låg några minuter från mina skolor. Det var en ständig kamp mellan att gå på lektionerna eller ge sig iväg och titta på hästarna när de tränade. Det var roligare att sitta bredvid klockarna på e-läktaren än sitta i skolbänken och lyssna på läraren.

Vibrante var en bildskön häst som tränades av Berndt ”Osten” Lindstedt och ägdes av Tore Fedinand Pettersson Solvallakungen.

Tore var min idol på Solvalla jag ville också någon gång kunna spela lika hårt som Tore. Man behövde aldrig gå fram till Tore och fråga vad han spelade för det var bara att följa oddsklockan på väggen nere i spelhallen under E-läktaren. Man kunde höra ljudet av kuponger tryckas och matas ut under flera minuter när han stod där i 50 kronors luckan.

Vibrante förlorade i debuten det blev skengalopp och mina och Tores pengar gick upp i rök. En dag förmodligen en skoldag stod jag och tittade på träningen nere vid staket när Vibrante dök upp. Tore kom ner till staket och ställde sig bredvid mig när Berndt övade starter med Vibrante. Start efter start gjordes med Vibrante och inte en fot sattes fel. Vi visste nästa gång skulle Vibrante inte galoppera.

***

Spelsystem har alltid fascinerat mig. Jag lärde mig programmera i tonåren och det gjordes olika typer av poängsystem för travet där hästens resultat matades in i ett datorprogram. När man satt och väntade på att uträkningarna skulle bli klara så kändes som det var resultatlistan som skulle komma upp så blev det dock sällan.

Min mormor hade sitt eget spelsystem det skulle spelas på häst nr 7 i lopp 7 och i efterhand kan man konstatera att hennes system var det bättre och det krävdes mindre arbete.

Började jobba tidigt först sommarjobb som 14 och 15-åring sedan blev det ett sabbatsår innan gymnasiet. Valet till gymnasiet var lätt jag skulle bli målare för där kunde man tjäna svarta pengar. Jag droppade dock ut ganska snabbt hantverksjobb var inget för mig.

När det var dags att göra lumpen så hamnade jag på en isbrytare. Mönstringspersonalen var inte imponerade av min insats på testcykeln när jag var tvungen att kliva av efter en minut. Vi tjänstgjorde 14 dagar sedan var man ledig i en vecka och då blev det tåget hem till Stockholm. Med lite pengar på fickan för utfört jobb så var det raka spåret in på centralens restaurang för en bit mat och spela roulette.

Efter att ha muckat så jag började intressera mig för engelsk fotboll på allvar och det jag började spela var poängtipset där det gällde att hitta 8 oavgjorda matcher. Oavgjord 3 poäng, bortavinst 2, och hemmavinst 1.5 poäng. Utdelningen var mellan 21,5 poäng och 24.

En dag smällde de till med 7 oavgjorda och en bortavinst vilket var max den spelomgången. Rättade kupongen säkert 10 gånger och kontrollerade resultaten minst lika många gånger. Det här var på lördagen och på den här tiden så kom inte utdelningen förrän på måndagen det var manuell rättning.

Timmarna till måndagen kröp fram och kompisarna var lika upphetsade som jag. Det spekulerades vilt vad det kunde ge. Kommer inte ihåg exakt hur mycket det gav men det gjorde det möjligt att köpa min första lägenhet via HSB en 2a på 45 kvadrat och insatsen var 10 000 kronor.

***

När jag flyttade hemifrån så var det starten för mina många travresor med buss och en plats på banans restaurang om det fanns en sådan. Det här var en härlig tid med många roliga minnen och jag lärde känna många.

Olle ”Lappen” Lindquist hade en gammal ärrad kämpe som jag tror hette Fanör B som gillade att springa i ledningen annars var det inte lika kul. Jag hade lagt märke till att han tränats ovanligt hårt i de senaste jobben så jag började titta i travronden när han skulle starta.

Han skulle starta på Lindesberg i ett heatlopp en helg och var inte nämnd i tipsen. Det som var märkligt med anmälningen var att gick han vidare till finalen så skulle han stå på tillägg. Det stod ganska snabbt klart vad som var på gång det var heatet som gällde.

Travbussen skulle gå dit så det var bara att boka plats. Det dracks en del på de här resorna och det haglade vinnare till höger och vänster. När vi kom fram till Lindesberg så visste hela bussen vad som vad på gång Fanör B var stenklar och skulle vinna sitt heat.

Lappen körde som det var Fanör B sista lopp direkt till ledningen och släppte ingen i närheten. Jag misstänker att vinnaroddset 2.00 knappast gjorde den spelglade Lappen speciellt glad. I finalen stod han i 100 gånger vilket måste vara ett rekord för en heatvinnare.

Att åka till Lindesberg var alltid trevligt för på hemvägen stannade vi vid Lindesbergs värdshus. Denna kväll firades det extra mycket trots det magra oddset för en vinnare var en vinnare.

Det var vid den här tidpunkten jag lärde känna några som gick på Täby galopp och jag började stadigt åka ut dit. Innan det var dags att sätta sig på roslagbanans tåg ut till Täby så värmdes det alltid upp inne på restaurangen som låg i östra stations stationshus och det snackades kommande vinnare.

Mitt bästa spel på Täby kom en dag vi alla var överens (vilket inte inträffade ofta) att i sista loppet fanns det en häst som gått lite under radarn och den kunde inte förlora. När vi kom till banan och satt på restaurangen så fick vi information om att en annan häst som visat absolut noll i sina lopp skulle vinna vårat lopp. Det som gjorde det extra jobbigt var att informationen kom från en mycket trovärdig källa.

Det blev att tänka om och spela komb vår vinnare skulle bli tvåa. Hästen vi fick tips på vann med ett 10-tal längder och våran vinnare slog de övriga med ett 20-tal längder. Oddset på komben låga 10 gånger med tanke på vinnaroddsen hästarna stod i. I utbetalningskön var det många som besviket kommenterade oddset på komben men vi visste.

***

Spel på engelsk fotboll började ta alltmer plats bland mina yviga spelaktiviteter och jag började resa till London med kompisar för att titta på fotboll. En kväll åkte vi ut till Wimbledon och det var inte för att titta på tennis det var för att spela på greyhounds.

Från den dagen var jag fast det här var action på högsta nivå. Att åka till det engelska greyhound derbyt blev sedan ett årligt återkommande äventyr i juni. Var det fotbolls VM eller EM så blev det flyttat till maj för vem kan konkurrera med det. Tyvärr lades Wimbledon ner för några år det skulle byggas en fotbollsarena där istället. Nu för tiden är det Dublin och Shelbourne Park som gäller när det irländska greyhound derbyt går i augusti.

Att analysera greyhoundlopp kräver inte så mycket för oftast vinner den som leder. Spelar du på en Greyhound som skall komma bakifrån är det bara att blunda och hoppas för oftast befinner sig de övriga hundarna över hela banan och det är många störningar.

He Knows var en favorit som jag hade han hade dock ett problem han var långsam ut från startboxen. I ett av derbyheaten hade han blivit lottad till startbox 1 hans favoritbox för han var en tight railer som slickade innersargen när han sprang. Jag noterad att de närmaste hundarna utanför brukade lämna mark invändigt trots att de var seedade som railers så det borde vara fritt fram att springa där.

Startboxen öppnar sig och He Knows gör ingen besviken han är som vanligt sist iväg men jag stod lugn för jag visste ju vad som skulle hända. I första kurvan så smäller det en av de andra hundarna blir trängd mot sargen och ligger nu och sprattlar på marken framför en He Knows som nu börjat få upp farten.

Jag ser framför mig hur sedelbuntarna går upp i rök men här plockar He Knows fram en egenskap som jag inte sett tidigare han hoppar som en erfaren hinderhäst över den liggande hunden och fortsätter i samma fart. I sista kurvan öppnar sig en autostrada invändigt när de andra hundarna går ut och He Knows kan defilera till vinst på upploppet till 2.75 eller 7/4 som den olyckliga bookmakern fick betala ut till. Att vinna pengar är roligt men att läsa ett lopp rätt ger en extra tillfredställelse.

***

Första gången jag gick in på ett bookieskontor i London var det som att gå in i en kyrka jag kände en speciell sinnesro. Servicen var inte mycket att hurra för då. Loppen refererades utan bilder från galoppbanan och odds och resultat skrevs upp för hand av en person på en stor tavla.

Det ändrades dock ganska snabbt. Mängder med monitorer visade galopp och greyhoundlopp och det pratades spel hela tiden. Jag var fast jag hade hittat hem.

Jag tog ledigt från jobbet för studier i engelska och åkte över till London för att spela på heltid i 6 månader. Det fanns ingen minimigräns hur många timmar man måste studera så det blev en privatlektion en timme om dagen på morgonen för att inte störa mina spelplaner.

Min kvinnliga lärare Mary frågade mig första dagen hur vi skulle lägga upp mina studier. Jag tog fram min Racing Post jag vill prata om dagens spelnyheter. När vi skildes åt efter 6 månader så sa hon att min lektion var den hon såg fram mest emot under dagen och hon skulle sakna dem. Jag förstår henne det kan inte vara roligt att traggla engelska glosor och grammatik med sina elever.

Jag bodde i Queensway ett område i Bayswater och det fanns ett 10-tal bookies kontor i närheten. Min favorit var ett Coral kontor som låg i två plan där hardcore spelarna satt på det nedra planet i lugn och ro.

Höjdpunkten där nere för spelarna var när personen som satt i kassan fick ringa upp till det övre planet och begära ner pengar för de var slut. Någon gång hände att person fick ringa huvudkontoret och begära pengar och det skrattades gott då.

Jag noterade att en spelare som jag ofta satt bredvid sällan studerade formen på hästarna mellan loppen han var mest intresserad av oddsrörelserna och han väntade alltid till sista minuten att spela. Till sist var jag tvungen att fråga vad han gjorde. Han berättade att hans spelsystem var att spela på hästar som stod mellan 4 gånger och 6 gånger och om det blev en kraftigare oddsrörelse nedåt sista minuten så spelade han hästen.

Jag funderade över det där uppenbarligen följde han de smarta pengar istället för att ha en egen uppfattning men fanns det något spelvärde kvar efter oddsrörelsen nedåt. På den tiden var att hitta ett eventuellt spelvärde viktigt men jag hade förlorade pengar fram till dess så jag gav det ett skott.

Jag slutade att blöda pengar och det var möjligt att jag gick lite plus men hotell och levnadskostnader åt sakta men säkert upp mina tillgångar. Jag hade för lite kapital och kunde inte spela för de summor som krävdes.

När jag åkte hem hade jag 1 pund på fickan och var rejält sliten. Sitta på bookies kontoret och spela från 13:00 till 21:00 med några korta avbrott för mat och dryck tog på krafterna. Det kändes faktiskt som en lättnad att få åka hem trots att jag inte hade lyckats med mitt hemliga mål att kunna bo i London och leva på spel.

Mitt spelande har lugnat ner sig de senaste åren nu är det mer underhållningsvärdet istället för jakten på pengar som gäller. Att leta dåliga favoriter och försöka hitta spelvärdet i loppet har fått gett vika. Men det är lika roligt att vinna fortfarande.