Imorgon är det så äntligen dags för Vasaloppet. Och med det den tillhörande långfrukosten som jag utan att tveka rankar som årets härligaste frukost. Många är de som här i Dalarna där jag bor tycker att Vasaloppet är något som man någon gång ska åka. Jag tillhör inte den skaran. Något jag däremot delar med de som åker är vikten av goda förberedelser. Ska det bli ett lyckat lopp får man inte lämna något åt slumpen. Varje detalj kan vara av betydelse och det här ett försök att komma med lite tips.
Då sändningen börjar klockan 07.30 så gäller det att komma upp i tid. Ungefär en timme krävs för att vara helt i fas och kunna känna lugnet när sändningen startar.

När reveljen ljuder vid 06.30 studsar du upp. Första steget blir att ta tag i brödet. Nygräddade scones är en bra bas i denna frukost. Mjölet i dessa ger också lite kolhydrater som gör att vi inte går in i väggen förräns SVT tackat för sig. Scones gör du så här:
7,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
125 g kallt smör
2 dl mjölk
1 ägg
en liten nypa salt
Knåda ihop smör och mjöl. Blanda i resten. Kavla till 2-3 cm tjock tjocka kakor.
Pensla med ägg och in i ugnen på 250 grader i 10-12 min.

Pålägg väljs med omsorg. Marmelad och ost funkar ju klockrent på sconsen! Ägg gillar jag med så det får allt ingå kokning av några sådana i förberedelserna. Vid sju minuter nås perfektion.

Kaffe är en nödvändighet som man inte får gå tom på. Brygg så att du klarar dig av favoritbönorna.

Smoothie är ju också ett trevligt inslag som dessutom ger mig pluspoäng hos barnen:
1l Naturell yoghurt
2 st Bananer
2 nävar frysta hallon el. blåbär el jordgubbar
0,5 dl outspädd apelsinjuice
Mixas ordentligt

Nåt sött efter att länge ha frossat i sig mackor är också på sin plats. Vad det blir är lite som med vallan, man får avvakta in i det sista. En bit mörk choklad eller Ballerinakex ligger bra till hos mig.

Om allt gått som det ska sitter du 07.25 i soffan och allt är framdukat!

Speltips då? 
nä, inga direkt. Blir kanske en liten TV-peng på Thynell härifrån, fast mer hjärta än hjärna med det spelet. Tyvärr så tror jag dock att det slutar med norsk seger även i år, men tummarna hålls givetvis för di svenske. Själv kommer jag ha fullt upp att med marmeladkladdig fingrar följa några vänner och kollegors vedermödor i spåren med laptopen nära till hands.

Ha en trevlig förmiddag!