Lunchgalopp på Bro Park kan man tycka inte är något att skriva om. Men det är inte vilken tävlingsdag som helst. På programmet står några större löpningar som lockat ganska namnkunniga gäster. Bäst av dem alla är milerstjärnan Duca Di Como som kommer från enkel seger i Pramms Memorial på Jägersro. Nu är det 1400 meter och gräs i Challenge Stakes, men det ska inte vara något bekymmer. Han vann det här löpet ifjol och motståndet är inte värre i år. Blir förstås megafavorit på alla spelformer och det blir nog svårt att hitta något spelvärde.

Spelvärde hoppas vi istället hitta i dagens inledande lopp, Kapplöpningssällskapets Stora Pris (i vardagstal kallat Kapps) över 2600 meter. Det är sedan några år tillbaka en handicaplöpning. Favorit blir Seneschal från Wido Neuroth och riden av sonen Jan-Erik. I fjol stod han för en rad starka prestationer, bl.a. vid segern i just det här loppet, som tvåa bakom Master Bloom slagen med huvud på Bro Park och en enkel seger i Norsk S:t Leger över 2830 meter (som är öppen för 4-åringar). Om han löper upp till den formen igen, som jag taxerat till hcp 93 (han har nu vikt efter hcp 90) har han god segerchans. Men han har inte visat någon form i årets två första starter. Han årsdebuterade i ett tämligen tufft löp i Tyskland och följde upp det med en blek figur på Klampenborg. Stallet rapporterar att han var sjuk den gången så det är inget att säga om det, han kan naturligtvis betydligt bättre. Han sägs träna strålande, men stallet misstänker att han kan behöva loppet. Vikten kan också ställa till med bekymmer. Toppviktarna har haft tufft i Kapps. När Seneschal vann ifjol bar han 58 kg, i år belastas han med 62 kg. Det är tufft över 2600 meter.

Min idé är istället lågviktaren Sam med 53 kg. Hästen, som ägs av Benny Anderssons Chess Racing och tränas av Jessica Long, avslutade fjolåret strålande som tvåa till Suspicious Mind över 2800 meter på Klampenborg. Den formen räcker och blir över för att ta hem det här loppet. Formen är bra och distansen är ett plus, men det som framför allt talar till Sams fördels är den låga vikten. Den kan fälla avgörandet till slut. Vid får avvakta oddset hos ATG för att se om den är spelvärd eller inte.

Loppets skräll kan Falkor vara. Han var tvåa i 2000 Guineas på Bro Park ifjol och gick sedan anständigt i stentufft sällskap resten av säsongen. Det här året inledde han med två enkla segrar i silver/guld-handicaper på dirttrack. I senaste starten floppade han totalt på gråset . Tränaren Patrick Wahl misstänker att hästen inte hinner med på lätta gräsbanor utan vill han mjuk bana. Det blir det inte idag heller, men den här gången är det 500 meter längre så tempot kommer inte att bli lika högt. Det kan bjuda in Falkor i segerstriden. Distansen ska inte vara något problem.

Tävlingsdagen bjuder även på en större handicap för ston under den yttersta eliten, Cinnamon Challenge. Det är en vidöppen historia där flera hästar har segerchans. Min idé är Wido Neuroth-tränade Solveig, som i sin sista start i fjol stod för en riktig topprestation. Den gången slog hon Ascot Brass med huvud i stolöpet på Stockholm Cup-dagen på Bro Park. jag taxerade den segern till hcp 85 och här har hon vikt efter hcp 82, så om hon löser upp till samma form den här gången igen bör hon vinna detta. I årsdebuten på Övrevoll var hon stort slagen sjua, men stallet rapporterar att formen är god och att de tror på lite bättre chans för Solveig än stallets andra häst Thunderey, främst beroende på viktskillnaden. Jag tror att Thunderey får svårt att hävda sig här med 60 kg. Detsamma gäller favoriten Careless Whisper som bär mastiga 63 kg. Loppets stora luring är 3 Madison County. Hon har bara startat fyra gånger. vilket resulterat i tre segrar – första med 2,5 längd, andra med 10 längder och senaste med huvud. Här har vi alltså en dam med löphuvud. Alla segrar har tagits på dirttrack och över distanserna 1200, 1400 och 1600 meter. Nu är det debut på gräs och över 1750 meter. Distansen ska inte vara något problem och tittar man på stammen ska gräs heller inte ställa till med några bekymmer, men det vet man förstås aldrig i förväg. Om hon höjer sig igen kan hon faktiskt slå det här gänget, trots att hon saknar klass och tuffhet.

Patrik Öbrink