En av höjdpunkterna i den svenska galoppkalendern står för dörren: Tävlingar på Österängen vid Strömsholms slott med de två största hinderlöpningarna i Skandinavien på programmet. Tusentals människor kommer till den natursköna miljön för picnic och hästkapplöpningar. I år kommer det nog extra mycket publik när kungen är på plats.

Tävlingsdagen inleds med Svenskt Champion Hurdle över häckarna. Det är ett litet fält men ändå en ganska öppen historia. Förr i tiden var det alltid äldre hästar som vann det här löpet, men de senaste åren har 5-6-åringar dominerat. Så det är de vi ska fokusera i första hand. Nu är alla utom två hästar 5 eller 6 år, så det hjälper oss inte så mycket.

Favorit blir Monsieur Vic, som är förstarankad av många tipsters. Han är en berättigad favorit. Obesegrad i två starter över häck på Bro Park och har en perfekt kombination av speed och stamina. Han bli svårslagen, men man ska komma ihåg att det en sak att tävla på Bro Park, en helt annan sak att göra det på Strömsholm. Det är en mycket speciell bana som har fällt många häckstjärnor genom åren. ”Horses for courses” är en viktig faktor att beakta. Nu har Monsieur Vic aldrig startat på Strömsholm, så vi vet inte alls hur kan kommer att löpa där.

Tjeckiska gästen Locomotive blir också betrodd på spelet. Det är en riktig hinderhäst som får fjolårsvinnande jockeyn Henrik Engblom i sadeln. Smart av tränaren att anlita en ryttare som känner till banan istället för att ta med en egen. Det som talar emot Locomotive är hans låga ålder, ingen 4-åring har hittills vunnit Champion Hurdle. Jag tror att det blir lite för tufft för honom den här gången, men om han klarar banan och kommer tillbaka med form nästa år blir han farlig.

Early Voice avslutade fjolåret med fyra raka segrar, varav en på häck. Han har vunnit 6 av 7 hinderstarter i Sverige (enda förlusten när ryttaren föll av) och är alltså en riktigt bra hinderhäst. På pappret har han en ny tränare i år, Maria Lamm, men vi kan nog utgå från att gamle tränaren Kahlil De Burca (som förlorat sin licens p.g.a. en konflikt med Svensk Galopp) fortfarande är involverad. Hästen ska räknas med chans på det. Får han vara lite ensam i ledningen kan han rinna undan till seger. Han gör dock årsdebut nu och det talar emot seger.

Tyske gästen Feuerblume var stort slagen tre i Champion Hurdle ifjol. Hon ska dock ändå räknas med chans i år. Det finns ingen av fjolårsvinnaren Tinolos kaliber i det här fältet och ryttaren Luca Murfuni kommer nog att rida bättre i år män i fjol, då han debuterade på banan.

Sea Moonster får det nog svårt trots att han är kraftigt ryttarförstärkt med Niklas Lovén. Var slagen med nio längder av Monsieur Vic senast och det kan bli svårt att ta igen. Men om det händer något med favoriten, om den inte trivs på banan eller inte riktigt visar form, så kan Sea Moonster överraska.

Svenskt Grand National delar hemmahästen Mutadaffeq och tjeckiska gästen Her Him på favoritskapet. Her Him är bästa hästen och jag skulle inte tveka att spela på honom om det inte vore för att han hatar att resa. 25 timmar tog resan till Stockholm i torsdags. Han har varit uppstallad på Bro Park sedan dess och kommer til Strömsholm idag. Om han hunnit återhämta sig på den tiden, blir han svårslagen. Har startat på banor som har lika snäva kurvor som Strömsholm, så banan ska inte ställa till med några bekymmer.

Mutadaffeq är värst emot. Det här är en riktig klasshäst som vann med 14 längder senast och det med 75 kg på ryggen. Var fyra, slagen med 7,5 längd i det här löpet ifjol. Han är mycket bättre i år och har fördelen gentemot Her Him att ha provat banan och inte behöver resa alls. Det ska vara en toppchans för Niklas Lovén att åter få lyfta den magnifika bucklan.

Bakom dessa finns några fiduser. Three is Company vann ifjol Familjen Perssons Minneslöpning på den lilla steeplechasebanan. Det är en riktig bra häst, men han var 18 längder bakom Mutadaffeq senast och normalt vinner han inte. Steccando är en annan (ex)-De Burca-häst som gör årsdebut. Gick strålande på steeplechase ifjol och är han i form så kan han blanda sig i striden. Till sist vill jag nämna tyske gästen Wutzelmann som var trea i Grand National 2019. Han gick bra då men kunde inte hota två mycket bra hästar. Inte så mycket att säga om det. Vi vet att han klarar banan och om han har toppform blir jag inte överraskad om han vinner. Det som talar emot seger är hans ålder, 12 år. Flera 11-åringar har vunnit Svenskt Grand National men ingen äldre.

Vinnare Svenskt Champion Hurdle: Monsieur Vic (En komb ”runt om” på Monsieur Vic och Early Voice kan vara intressant).

Vinnare Svenskt Grand National: Mutadaffeq

Patrik Öbrink