Idag beger sig alla hinderfantaster och tusentals andra till Strömsholm och Österängen. Där avgörs 52:a upplagan av Svenskt Grand National, 45:e upplagan av Svenskt Champion Hurdle, ytterligare två hinderlöp och några slätlöp. Det här är höjdpunkten i den skandinaviska hinderkalendern.

En gång i tiden dominerade norrmännen här (precis som de fortfarande gör i storlöpen på slätt) men nu står Tyskland, Polen och Tjeckien för konkurrensen.

Det ser vi redan i dagens första löp, Svenskt Champion Hurdle.

favorit blir tyske gästen Cabot Cliffs från friherre Christian von der Reckes stall. Han är duktig på att bedöma segerchanser och kommer inte till Strömsholm för att titta på slottet. Nej, det här är en häst med toppchans. Har gjort det bra i ganska tuffa häcklöp i Frankrike och den formen räcker långt i det här gänget, i synnerhet sedan fjolårsvinnaren Monsieur Vic blivit struken. Men det här är en knepig bana som har fällt bättre hästar än detta, så en helt säker favorit är det inte.

Värst emot är tjeckiske gästen Ivo. Har inte startat än i år och kanske saknas det lite luft, men man åker knappast så långt om hästen inte är redo. Vann i årsdebuten ifjol.  Avslutade fjolåret med två starka insatser i Italien.Ska räknas med chans.

Tysktränade Orkan von Marlow var tvåa i en novishäcklöpning på Strömholm förra året och klarar med andra ord banan. Oklart hur långt den formen räcker i år. Formen är bra, men har startat på slätt sedan starten här förra året. Kan överraska men får det nog svårt mot favoriterna.

Svensketränade Impact of Bloom komemr från en stark insats över häckarna på Bro Park, slagen med blott hals av Monsieur Vic. Har ännu inte segrat över häckarna men jag tror att han räcker långt här och blir inte förvånad. Ridande (och tränande) Henrik Engblom är regerande hinderchampion och är nästan uppvuxen på Österängen. Det är en stor fördel.

Spelförslag:

Vinnare: Cabot Cliffs

Komb: Cabot Cliffs före Ivo

Tre hästar sticker ut i Svenskt Grand National – Mutadaffeq, Molly Power och Her Him.

Her Him vann löpet förra året efter en stark avslutning. Fungerar alltså på banan och har allt som krävs för att vinna igen. Formen har dock inte varit lika lysande som den var inför fjolårets upplaga, vilket förstås är ett frågetecken. Ger bort kilon till värsta utmanarna, vilket egentligen inte ska betyda så mycket men ändå kan fälla avgörandet till slut över mastiga 4500 meter.

Mutadaffeq såg mycket stark ut i fjolårets upplaga men fäll på ett av de sista hindren. Hade inte det skett hade han med största sannolikhet varit med och kriga om segern. kan mycket väl få sin revansch den här gången. Han ser bättre ut än någonsin och har närmast defilerat hem årets två segrar på Bro Park, en över häckarna och en på steeplechase. Så formen är på topp. Ska han ta hem Svenskt Grand National någon gång så är det i år.

Molly Power är en intressant och stark utmanare. Kommer med absolut toppform och segrade senast i ett större hinderlöp i Schweiz på en bana som sägs påminna om Strömsholm. Han är definitivt med i segerstriden. Trenden de senast åren i det här löpet är yngre segrare, vilket talar för Molly Power.

Spelförslag:

Vinnare: Molly Power

Patrik Öbrink