Bro Park bjuder på en rad storlopp den här söndagen, varav två listed och ett Gr3.

Först ut är Bloomer’s Vase (L) för de bästa stona. Här går det inte att gå förbi fjolårsvinnaren Ascot Brass som blir rättmätig favorit. Hon kommer från en mersmakande tredjeplats i Dubai och den formen räcker långt här. Hon bör bli svårslagen.

Värst emot, i alla fall på pappretm är Mystery Night. Hon var strålande ifjol som 3-åring med 4 segrar på 6 starter. Inledde den här säsongen med en enkle viktoria hemma på Övrevoll men floppade totalt i starten efter. I och för sig i Pramms (L) mot bl.a. Duva Di Como, men hon borde ha presterat bättre på favoritbanan Jägersro. Wido Neuroth vet hur man ställer i ordning när det gäller så visst ska hon räknas med chans, men jag tror faktiskt inte hon rår på Ascot Brass redan nu. Behöver växa in i den äldre stoeliten först.

Bakom dessa lurar Silent Night och Takeko. som tillsammans med Una Matina utkämpade en hård duell på Bro Parks gräs senast. Då vann Takeko knappt före Silent Night och Una Matina. Jag har väntat på att Takeko ska växa in i eliten men hittills har hon fått nöja sig med andraplatser bakom de riktiga kanonerna, bl.a. Ascot Brass. Jag tror inte att hon slår denna den här gången heller, men skulle favoriten ha en sämre dag ska hon räknas och hon är given på kombkupongen. Silent Night blandar och ger och får svårt att vinna medan Una Matina nog behöver ett år på sig att växa in i klassen.

Spelförslag

Vinnare: Ascot Brass

Komb: Ascot Brass före Takeko

Bro Park Vårsprint (L) är nästa stora uppgörelse och där blir General De Vega favorit. Inget att säga om det. På visad kapacitet är han överlägsen. Provade senast dirten på Jägersro och det blev en flopp. Nu tillbaka på favoritunderlaget gräs och han ska räknas med mycket god chans. Frågetecknet är formen. Förra starten gav inget besked, så det är osäkert. Lägg därtill att just det här löpet historiskt gett en del jätteskrällar så det är upplagt för en överraskning. Finns en flock hästar bakom favoriten.

City Code är den evige tvåan i de större sprintlöpen. Kanske är det hans tur den här gången? Visade bra form i Jägersro Sprint senas. Räknas. Hotline Bling var en stjärna som 2- och 3-åring med flera storloppssegrar. Nu är det upp till bevis i den äldre eliten. Gör årsdebut och dessutom debut i ny regi. Han är oerhört startsnabb och det är inte omöjligt att han rinner undan i ledningen. En av flera. Det stora stallskriket är hemmahästen Lost My Sock som gått från klarhet till klarhet. Var senast tvåa till Irish Action i Jägersro Sprint och det är starka papper alla dagar i veckan. Kan bättre än hcp 87, men frågetecken för gräs. Jätteskrällen är Herewegodandy som verkligen inte rosat marknaden. I fjol blev det en seger på 13 starter. Men jag tycker att han visat gryende form i år och visat några kilo mer än vad handicapen visar. Ett roligt spel till glatt odds.

Spelförslag

Vinnare: Herewegodandy

Jockeyklubbens 2000 Guinenas är den första klassiska löpningen som rids i Sverige och här startar snackhästen Slava Ukraini. Han startade med viss framgång i Dubai i vintras. Normalt sett är han flera kilo bättre än det här gänget, trots att hemmastjärnan Maxmartin finns med i startfältet. Jag tror att Slava Ukraini bara vinner det här. Odds över 2.00 är bjudodds.

Spelförslag 

Vinnare: Slava Ukraini

Komb: Slava Ukraini före Maxmartin

Vi bjuds på en ovanligt öppen upplaga av Stockholms Stora Pris (Gr3).  Det kan vara så enkelt att engelske gästen Brave Emperor bara vinner. Han står mycket fint inne med 3-årslättnaden och kommer från en mersmakande Grupp-seger i Tyskland. Han är van att resa och rids av Luke Morris, som bl.a. segrade med Alpinista i Prix de l’Arc de Triomphe. Så det är inte vem som helst som dyker upp.  Archie Watson vet vad som krävs för att vinna i Skandinavien. Har dock varit igång hela året och startat fem gånger, vilket kan vara en nackdel.

Det blir nog inget spelvärde i Brave Emeror och Stockholms Stora Pris har gett oss många överraskningar genom åren. Intressant nog är det ovanligt att den högst handikappade hästen vinner. Det har bara skett en gång de senaste tio åren. I år är det tre hästar med 94 – Like A KingGood Fortune och Kick On – så oddsen är väl lite bättre i år, men jag tror att de lite lägre rankade hästarna räknas med bättre chans. Bäst chans av de skandinaviska tillmäter jag fjolårsvinnaren King David som har rutinen.

Ett roligt drag är Admiral De Vega. Den här 4-åringen har bara startat sex gånger, varav hälften slutat med seger  och hälften med tredjeplats. Han har matchats i enkla sammanhang men löper som en blivande stjärna. Kanske för mycket begärt med seger i det här gänget, men jag skulle inte bli överraskad om han sätter nosen först.

Spelförslag: 

Ett litet spel på Admiral De Vega som vinnare för skojs skull.

Det andra klassiska löpet är Svenskt 1000 Guineas för 3-åriga ston. Det här bör stå mellan Bad InvestmentGot A Lot och Thunder Sea. Fördel för Bad Investment, som har bra utgångsläge och kommer med absolut toppform. Got A Lo tycker jag inte imponerar och Thunder Sea behöver höja sig ett snäpp för att ta hem det här. Neuroth vet dock hur man gör det och hon har nog gått fram med loppet i kroppet. Värste utmanare.

Spelförslag:

Vinnare: Bad Investment

Komb: Bad Investment före Thunder Sea

Patrik Öbrink