Idag bjuder Jägersro på två fina föröpningar till Svenskt Derby, som rids den 16 juli.

Svenskt Derby Trial rids över derbydistansen 2400 meter men har trots detta gett oväntat få derbyvinnare. De senaste tio åren har ingen segrare i testlöpet gått vidare och tagit med det blå bandet på Jägersro. Det är dock ett fint löp i sin egen rätt.

favorit blir American Zodiac från Lennart Junior Reuterskiölds stall, Hon pulveriserade ett habilt gäng från ledningen senast och höll undan med 4.5 längder. Det såg ut att finnas lite till kvar. Det svenskuppfödda stoet blir rättmätig favorit och ska ses med toppchans. Motståndet är inte mycket värre den här gången. Hon är det troligen vinnaren.

Ami de Vega och Fourth Commandment utklassades av American Zodiac senast och jag kan inte se att någon av dem ska vända på ordningsföljden den här gången. Den förstnämnde är troligen framsatt med det loppet i kroppen och kan vara lite närmare i mål, men knappast förre. Fourth Commandment är en liten luring som har profilen för en segrare av Derby Trial – har verkligen matchats väl fram till detta – men stammen tyder på att milerdistans passar bättre. Jag tror inte att de extra 200 meterna gynnar honom den här gången. Om det ändå skulle vara så blir den farlig.

Stripeof Stars kommer att dra på sig en hel del spel med tanke på att den tränas av Niels Petersen och ägs av ett hårdsatsande stall. Jag är dock inte så imponerad av vad han presterat hittills. Var bra i tre raka starter på Övrevoll som 2-åring ifjol. I enda starten på dirttrack (på Övrevoll)  slog han Yukochan med huvud. Hon har inte visat särskilt mycket efter det. Jag har inte sett något hittills som berättigar hcp 79. jag tror inte att Stripeof Stars kommer att ha med segerstriden att göra.

Red Reward gör en intressant start. Det är en bra häst som kommer med toppform. Ingen Bro park-tränad häst har vunnit Derby Trial och det gör inte Red Reward heller men han kan ta en framskjuten placering och är intressant på komb och trio.

Spelförslag:

Vinnare: American Zodiac

Komb:  American Zodiac före Red Redward och Ami De Vega.

Voterlöpning rids över 1730 meter och här får vi återse snackhästen Ayani. Hästen, som både är uppfödd av och ägs av Benny Andersson, vann överlägset med 7,5 längder och visade runt hcp 85. Ingen av motståndarna här är i närheten av det. Men Ayaani har bara startat tre gånger och historiskt har ingen häst med så få starter har tagit hem Voterlöpning tidigare. Om det ska ske så är det nu, för det här kan verkligen vara en undantagshäst. Det är möjligt att han bara vinner detta, men om han skulle svika blir löpet helt plötsligt vidöppet.

Bakom Ayani tror jag mest på Carter. Det här är en riktigt bra häst. Han har fyra segrar och tre tredjeplatser på sju starter. I årets två starter är han obesegrad. De var på sprintedistans men dagens längre distans ska inte vara något problem. Fredrik Reuterskiöld vet hur man toppar hästar till storlopp och Carter ska räknas med god chans.

Wido Neuroth gör sin sista säsong som tränaren, nästa år tar sonen Jan-Erik över rörelsen. Neuroth vann Voter förra året med Mystery Night och kan göra det igen med Master Zone. Han älskar Jägersros dirttarck och har visat kapacitet som räcker långt här.

Bakom dessa lurar hästar som Bushmill och Spinwell, som mycket väl kan överraska.

Spelförslag: 

Vinnare: Carter

Lycka till med spelen!

Patrik Öbrink