Dags för Kentucky Derby – en av årets absoluta höjdpunkter.

Ovanligt svagt fält i år men få hästar som presterat BF 100+. Det har fått många tipsters att spekulera i första japanska segern i löpet. Derma Sotogate vann UAE Derby (Gr1) senast och är en riktigt snabb häst. Den ska ses med chans men jag rankar den andra japanska gästen, Mandarin Hero, högre. Han var strålande i Santa Anita Derby (G1) senast somt vår till Practical Move (som är struken här).  Det här är en vindsnabb häst, en av de snabbaste i fältet. Det ska räcka långt, kanske ända till seger.

Jag tror ändå att det blir amerikansk seger, som vanligt. Tapit Trice och Verifying möttes i Bluegrass (G1) senast och placerade sig i den ordningen. Avståndet skrevs till hals. Det är svårt att skilja hästarna åt och båda räknas med chans.

Tipsnicken går dock till Two Phil’s som är den häst i fältet som visat högst Beyer Figure, 101. Det var dock på syntetiskt tapetaunderlag. Han har inte varit i närheten av det på dirttrack. Det som ändå talar för honom är att han har en mycket stark slutfinish, vilket behövs i Kentucky Derby.

Patrik Öbrink