…och Axevallas omgång ser inte helt lättlöst ut. Jag tycker de flesta betrodda hästarna är hyfsat rätt streckade men lita på att det lär hända saker i ett par lopp. Upploppet är långt vilket känns bra mycket roligare än t ex open stretch…

Det har varit ganska kallt på slutet och framförallt i natt, men enligt de jag pratat med är det inte omöjligt att köra barfota, t o m bak för de hästar med bra hovar. Det blir också mitt utgångsläge; att det är valfri balans och att alla som kan har möjlighet att gå optimalt balanserade. Jag är tvungen att välja väg när jag skriver en text så här på morgonen, men håll ögon och öron öppna och avvakta gärna inlämning.

V75-1

8 Rocket Power är favorit, vilket är logiskt då han varit ruskigt bra på slutet och visst kan han vinna igen. Det finns dock frågetecken. Dels är han redan klar för finalen på Mantorp om två veckor. Ett passivt upplägg här kan göra att det blir för långt fram. Dessutom ska han gå med bakskor då hovarna är slitna. Det har visserligen fungerat tidigare men givetvis är det inte optimalt.

Jag tror mer på andrahandsfavoriten Teaser Elegance, som har bra chans om han kan tävla barfota. Chansen är stor att han kommer före Rocket Power från start och då den sistnämnda kanske int vill gå för tidigt begriper jag inte hur han ska plocka längder på superspeediga Teaser Elegance. Teaser har varit ifrån tävlandet och kanske inte är helt på topp, så jag vill lyfta fram ett skrällbud.

Det är 5 Lovely Conch jag tänker på. 2007 var hon tvåa efter Vala Boko i Stochampionatet. Hon gör det nästan alltid bra och med en bättre kusk skulle siffran 4 i segerkolumnen vara det dubbla. Utan att vara en startraket så kan Lovely Conch öppna bättre än sitt rykte. Hon gör alltid bra lopp på Axevalla och om favoriterna inte tävlar på topp kan det vara Öystien Larsen som spurtar bäst över det långa upploppet.

1 Outlaw Hall kan vinna det här loppet om han skulle få bestämma en bit i spets. Mycket talar för att han får det, då enda tänkbara ”farthållaren” Min Narkissos tröttnat efter tuffa upplägg på slutet.

Till sist vill jag nämna 9 Junior Vang som i höstas svarade för häftiga avslutningar bakom Strong Boy D.E. och just Teaser Elegance. Inte helt borta här.

V75-2

V75:s andra avdelning ser riktigt öppen ut. Ibland har man inga roliga drag men ibland (som i detta lopp) dyker det upp flera hästar man ”väntar” på. Min förstahäst är 1 Kan Du Candy, som idag gör sin första start för Kari Lähdekorpi. Han är ganska kvick i benen och skulle han hitta till ledningen här är mycket vunnet. Precis som i avdelning 1 så kryllar det nämligen inte av grovjobbare bland dessa ston, för att uttrycka det milt. Kan Du Candy har hygglig chans även från vinnarhålet och kanske har Kari lyckats göra ännu en bra häst ännu bättre.

6 Samba Kebell kan också öppna vasst, vilket gör henne till en segerkandidat. Jag håller faktiskt Samba Kebell som knapp spetsfavorit tack vare springspåret. 7 First Out är en kapabel häst som blir farlig om hon hittar ner i slagläge från springspåret. 5 Ninotchka måste gå med skor, vilket drar ner chanserna för henne. Inte borta ändå, då hon klara startspåret utan problem.

Skulle Kan du Candy hålla ledningen finns chansen till vinnarhålet för 8 What’s Going On Ås. Senast gjorde hon debut för Åke Svanstedt och utan att det slog gnistor om henne så såg hon bra ut. Även 3,10,11 ses med viss chans men dessa kommer sitta en bit bak och det lär inte bli lätt att ta längder till slut och i nuläget chansar jag bort dem.

V75-3

En elitloppsfinalist i en medioker gulddivision. Det kan väl bara sluta på ett sätt? Ja, hade jag vetat att Finders Keepers hade den rätta formen hade spiken varit given. Nu blev Frankrike-äventyret ett fiasko och även om han bör prestera bättre hemamvid så måste man vara kritisk då han är omgångens största favorit. Då Svanstedt hade trimmat sin häst för Prix d’Amerique lär han vara väldigt bra grundtränad. Frågan är om det inte räcker med 90%-ig form för att ramla undan? Vägen till spets ligger öppen, då stallkamraten 2 Benny Palema inte lär försöka svara den här gången. Den enda riktigt snabba på utsidan är Paul November, men med spåren alldeles intill varandra bör dte vara omöjligt att ta en längd för honom. Upploppet kan bli långt för Finders Keepers, men här snackar vi vinnarskalle!

Vill man vara med och slåss om eventuella miljoner är man en bit på väg om man lyckas fälla favoriten. Värst emot bör formstarka duon 5 Paul November och 6 Go On Pale vara. Den förstnämnda är riktigt speedig och blir farlig om han får smyga med till upploppet. Go On Pale har varit riktigt bra på slutet och kan vara loppet bästa häst för dagen. Det kan dock bli bryderier för kusken Johnny Takter. Backar han kan det bli alltför långt fram till favoriten.

10 Global Investment tycker jag inte det har varit rätta trycket i på slutet men kan vara farlig att räkna bort. 7 Livi Barcelona kommer vara bra igen men blir väl i sin gulddebut 2-3:a som vanligt..  1 Andaloux har fått ett smygläge här, har formen på topp och är gynnad av det långa upploppet. 9 Airstrike verkar på gång och även om Juha Siirtonen är en bra kusk så känns det spännande med Sir Toby upp igen.

V75-4

Senast satte man ett helstängt huvudlag på 10 Persos Seaman. Det föll mycket väl ut och den ändringen bör göra att vi får se mindre av hästens valpiga fasoner. Han är fortfarande lite grov i gången, men lägger mycket mark under sig. I det här klass 3-försöket tycker jag att han står för klassen. Senast höll han undan trots ett lopp i dödens på en tung Åbyoval, dessutom mot några hästar som skulle varit bland de bättre i dagens lopp. Vi kan nog räkna med ett offensivt upplägg och segerchansen är god.

Nu vill jag gärna inte spika en orutinerad häst som agerat lite bångstyrigt emellanåt. Där bakom är det öppet men det finns en trio jag vill varna extra för. 1 Rescue får ett bra lopp från sitt innerpår. 2 Gentlewoman klarar distansen och bör gå framåt i form nu när hon hållit sig fräsch. 5 Tuntappen får återigen toppkusk i vagnen och är jämn som få.

V75-5

Jag älskar dessa proposotioner, där man får fundera och räkna på om tilläggshästarna kan ta 20 meter på hästarna på start. Jag tycker fem ston ses med klart bättre chans än övriga.

Bäst vinstchans har 2 Senorita Rosita, som har imponerat på mig. Hon har stött på betydligt tuffare motstånd än så här och är stabil från start.

4 Absolutfin känns som ett ännu bättre streck, då denne bara är streckad på 24% mot favoritens 70. Absolutfin är också min spetsfavorit. Om hon får bestämma en bit har hon ett rejält slutvarv att komma med. Om hon slutat helt med upploppsgalopperna kan hon leda hela vägen.

På tillägg hittar vi Åke Svanstedts duo 11 Indiana Brave och 14 Stardust Night. Den förstnämnda ska med hjälp av Svanstedt Jr först och främst hitta ut från innerspåret. Sedan kan hon gå riktigt fort sista biten med rätt ryggar. Pappa Åkes Stardust Night visade senast att hon går bra även bakifrån. Ett starkt slutvarv senast rcäkte till ett andrapris, men frågan är om inte hästarna på start är minst lika bra som Ina Tilly var då. Bakom dessa fyra finns en rolig skräll i 10 Sörgårdens Filippa. Stefan Söderkvist i jollen nu och 5%.

Långsökt att hon ska vinna, men hon är faktiskt rejäl och värre under har hänt om vi säger så…

Den fräcke låser på 2 och 4, trots det långa upploppet där Svanens duo lär komma flygande.

V75-6

Mitt drag här är 9 Olympic Athen. Hästen blir bara bättre och bättre och får nu Björn Goop i sulkyn. Kör de för fort där framme är de rökta, för Olympic Athen blir riktigt tung att stå emot över Axevallas långa upplopp. Går det för sakta där framme kanske han aldrig kommer in i matchen då det lär gå riktigt fort sista halvvarvet. Den risken känns för liten för att inte ta betalt för den här 25%-aren.

Favoriten 5 Rakas kan rinna undan från spets och även vinna bakifrån. Det kan bli svar från start och jag tycker över huvudtaget hästen blivit för hårt betrodd. 3 Grandiosa R.Ö.K. kan få ett bra lopp och 11 Gratiano känns rolig till 13%.

6 Lucky Luke lär få en tuff inledning och 1 Tjacke Gold är ingen stjärna. De har streckats en del, men knappast av mig.

V75-7

Även om 2 Hobgoblin Face gjorde det bra senast så blir det tuffare nu. Björn Goop och ett passande utgångsläge har tryckt upp hästen i närmare 40%. Senast spurtade han ner Janitor som är helt bortglömd i det här loppet och i övrigt mötte han…ingenting. Har man råd så chansar man bort honom även om han givetvis kan vinna.

Desto mer tror jag på 3 Cash Winning Vita. Efter att han kom till Sverige har han gjort sig känd som en segerstaplare. Efter några startar i Svanens regi verkar formen vara på topp. Här kan det bli spets, men frågan är om han inte har ännu bättre chans med ett lopp i ryggar. Då tror jag inte någon står emot den här tysken.

Nu har Cash Winning Vita blivit favorit, vilket gör 12 Hoity Toity Face streckvärd. Jenny som kör får inte alltid till det, men ojojoj vilken häst hon har. Senast höll han tappert bakom Rocket Power, som är favorit i klassen över. Det säger en del och trots tolftespår är strecket givet.

Loppets mest spelvärda häst är nog 7 The Bad Rock. Efter att han kom till Tomas Johansson har han hittat ytterligare en växel. Senast var det omöjligt att ta någonting från kön när Orso drog undan där framme. Den här gången är det kort distans och Johansson lär välja ett offensivare upplägg. Dödens brukar vara ledigt och därifrån är jag faktiskt inte helt främmande för att han rentav kan vinna.