Nyss hemkommen från en resa, så jag är inte påläst på hela omgången. Men har bra koll på hästarna sedan tidigare. Flera av dem startade senast på derbydagen.

Hurricanelöpning över 2650 meter är sista ”benet” i svenska Triple Crown och här brukar någon av de bästa hästarna vinna. I år det Steinar, Downtown Leo och Tin Win som var tvåa, trea respektive fyra i Svenskt Derby för två veckor sedan. Det logiska valet är Steinar, som hittills varit några kilo bättre än de andra. Han var sju respektive 10,5 längder framför de andra två i derbyt. Bör dessutom gynnas av den längre distansen. jag tror dock att Downtown Leo kan höja sig en del den här gången. Han startade i derbyt med bara två lopp i kroppen (mot Steinars fyra) och det extra loppet kan han gjort susen. Dessutom var det konstig bana i derbyt som enligt tränare missgynnade Downtown Leo. Som vanligt avvaktar jag oddsen, men det kan bli ett litet vinnarspel (Steinar är ändå den troliga vinnaren) på honom.

Svenskt Oaks brukar vara mer öppet än Hurricane och så även i år. Det vimlar av segerkandidater, men jag har fastnat för Crack the Sky (tränad av Niels Petersen och ägd av hoppryttaren Geir Gulliksen), som gjort det bra på gräs i Norge. Nu är det första starten på Jägersro och på dirttrack. Petersen brukar veta vad han gör och hästen har nog tränat bra på Övrevolls dirttrack. Gynnas av den längre distansen.

Patrik Öbrink