En av årets höjdpunkter är Svenskt Derby på Jägersro. Det tycker till och med ATG som förärar galoppen en av två Gs75-omgångar den här dagen.

Svenskt Derby är lopp 9/GS75-6, men vi börjar genomgången med det.

För ovanlighetens skull finns det ingen klar favorit i år. Man får olika besked från olika experter, men jag gissar att Tin Win till slut blir knapp favorit på spelet. Den tror jag mindre på. Han var knappt slagen tvåa bakom Hear the Drums i Svenskt Kriterium ifjol. Hear the Drums vann Svenskt 2000 Guineas på Bro Park i juni, så kriteriet var inget blufflopp. Men stallet har haft problem med Tin Win och han årsdebuterade så sent som 1 juli. Då mötte han betydligt sämre hästar än här, men vann på ett mycket bra sätt. Det här är en mycket bra valack som säkert kommer att vinna storlopp framöver, men att starta i derbyt med bara ett lopp i kroppen är inte idealt. Han skulle nog ha behövt minst ett till lopp för att göra sig gällande. En annan sak som talar emot Tin win är det faktum att han är svenskfödd. Bara en svenskfödd häst har vunnit Svenskt Derby sedan det öppnades för importer 1995, Double Net år 2000 uppfödd av Bo Helander. Så det känns tyvärr långsökt med en svenskfödd vinnare. Hoppas jag får fel …

Steinar kommer också att bli hårt betrodd, och det med rätta. Han har överlägset handicap – 88 – och löper han upp till det och ingen av konkurrenterna höjer sig mer än några kilon, så är segern i hamn. Har inte startat över aktuell distans, 2400 meter, men bör vara gynnad av den. Box 12 är inte idealt, men Steinar behöver en fri löpning och ska inte ridas nära täten, så jag tycker det inte är någon större bekymmer. Carlos Lopez brukar rida Steinar, men sitter här upp på Niels Petersen-tränade Chiefof Comanches. Jag tror att han fått rätt ritt i derbyt – Chiefof Comanches är min förstahäst. Han var så bra i Derby Trial som vi förväntat oss. Den formen räcker långt här. Petersen vet hur man förbereder hästar för seger i Svenskt Derby, så vi kan nog räkna med en ännu bättre prestation den här gången. Blir svårslagen från ett perfekt utgångsläge.

Bakom Steinar och Chiefof Comanches rankar jag två intressanta hästar. Det är sällan ston gör sig gällande i derbyt. Den senaste var 2017, då Dorcia tvålade till grabbarna. Hon gick sedan vidare till seger i Svenskt Oaks och Stockholm Cup, så det var verkligen en undantagshäst. Kan ännu ett sto vinna? Det blir svårt, men Una Matina har viss chans. Kommer från klar seger i 1000 Guineas på Bro Parks gräs, men har vunnit på Jägersros dirttrack också så underlaget är inget problem. Hon har kapacitet att vara långt framme, och i en på pappret jämn upplaga av Svenskt Derby kan stolättnaden på 1,5 kg fälla avgörandet. Det var några år sedan den tidigare dominanten i Svenskt Derby, Wido Neuroth, fick gå in vinnarcirkeln och ta emot en derbyvinnare på Jägersro. Förra året tränade han jättefavoriten No Short Cuts, som var en besvikelse. I år har han två hästar med och det är Downtown Leo som ska räknas med viss segerchans. Downtown Leo är perfekt matchad för derbyseger. Floppade på Övrevolls gräs senast, men det var många bra hästar som hade problem den dagen så underlaget kanske inte passade. Formen är dock osäker. Löper han upp till det han visat förr är han långt framme.

När det är dags för Svenskt Derby har Wido Neuroth med största sannolikhet redan tagit minst en, kanske två, segrar. GS75-omgången inleds med Malmö Stads Pris, för hästar i derbyserien som föredrar mile- istället för stayerdistans. Här startar Stall Neuroth Mystery Night, som ska lägga det här gänget på rygg. Blir, med rätta, megafavorit. Det här är omgångens bästa spik.

GS75-2 är Margareta Wettermarks Minneslöpning för de bästa stona. Årets upplaga är ovanligt jämn och svårlöst. Min förstahäst är Takeko. Jag trodde en del på henne senast i stolöpet på Stockholms Stora-dagen, men då räckte hon inte till mot Ascot Brass. Kunde ha varit ett par längder närmare i mål om hon fått luckan tidigare. Ingen häst av den kalibern i det här gänget, så om hon hanterar Jägersros dirttrack (tränaren är helt säker på att Takeko ska trivas på banan) ska det vara en god segerchans. Bakom är det vidöppet. Nascetta stod för en väldigt blek insats senast, men hittar hon tillbaka till gammal god form blir hon segerfarlig. Solveig trodde jag mycket på senast och hon gjorde mig inte besviken. Gräs den gången och hon är lite bättre på det underlaget, men har gjort bra insatser på dirttrack också. Ska räknas tidigt. Detsamma gäller stallkamraten Thunderey, som bara var två längder bakom Solveig senast med två kg mer på ryggen. Nu är det lika vikt. Go Go Dancer är kanske den häst som har bäst form. Har mer eller mindre sopat rent i den danska provinsen och på Klampenborg, men nu är det debut på dirttrack. Ett roligt drag är Numeira, som var överraskande trea som 60-oddsare bakom Ascot Brass och Takeko senast, om än på behörigt avstånd. Debut på Jägersro, men stamtavlan skriker dirttrack. Chansspik på Takeko eller storgardering är lösningen i GS75-2.

GS75-3 är Derby day Sprint för hästar i derbyserien som föredrar kort distans. Stor favorit – och en berättigad sådan – blir Moon String. Han har bara startat tre gånger och gjort det strålande. Det bör finnas en del utveckling i honom. Normalt sett ska han vinna det här, men danske gästen Never Pass Me var nära favoriten senast. Har i och för sig redan startat åtta gånger och det kanske inte finns så mycket mer att hämta just nu, men har Moon String en dålig dag så vinner Never Pass Me. Övriga får det svårt.

Vi får vidare till GS75-4, Zawawi Cup (L) över 1200 meter. Det här sprinterlöpet är alltid häftigt att se. Många är de stjärnor som vunnit: Let’sgoforit, I Kirk och Nocentsinkentucky för att nämna några på senare i år. I år har El Guanche en bra chans att göra dem sällskap i segerlistan. Ricardo Ramallos sprinteress är startsnabb som få och ska de andra hinna ifatt honom på upploppet måste de vara riktigt spurtvassa. I det här gänget är det nog bara en som skulle kunna göra det, General De Vega. Han har vunnit flera stora sprinterlopp på Bro Parks och Övrevolls gräsbanor och var senast knappt slagen tvåa bakom Could Be King i Bro Park Vårsprint. Nu är det andra förutsättningar med dirttrack. Tränaren sätter ett stort frågetecken för underlaget. Han har startat en gång tidigare på Jägersro och var då stort slagen i Voterlöpning över 1730 meter. Den gång mötte han årskullens bästa hästar – Bullof Wallstreet, som sedan gick vidare till seger i Svenskt Derby, Nocentsinkentucky, som utvecklades till en toppsprinter, Yoker och Auenfurst – över för lång distans, så det ger oss inget svar. Han han debutloppet som 2-åring över 1200 meter på Bro Parks dirttrack, men den är väldigt olik Jägersros bana. Bakom favoritduon lurar City Code, som går från klarhet till klarhet. Han var tvåa bakom El Guanche i Jägersro Sprint (L) i maj, slagen med 4,5 längd. Det följde han upp med en fjärdeplats i Bro Park Vårsprint bakom Could Be King, General De Vega och Brian Ryan, slagen med 3 längder. Senast var han bra tvåa till Duca Di Como över 1400 meter gräs på Bro Park. Duca Di Como presterade under par den dagen, så man ska inte överskatta City Codes prestation. Men han går bra på Jägersros dirttrack och höjer han sig några kilon samtidigt som El Guanche har en sämre dag, kan det bli seger. Av övriga vill han nämna Mountain, som blixtrar till ibland. Jätteskräll.

GS75-5 är Summer Cup, omgångens enda handicap. Här kommer de gamla rävarna Suspicious Mind och Gold Tyranny bli favoriter. Jag tycker inte de löper upp till sin höga hcp-tal, vinner inte så ofta längre och ger dessutom bort vikt till värsta konkurrenterna. Gamlingar brukar ha svårt i just Summer Cup, så vi får istället titta på lite yngre hästar, vilket i det här sammanhanget är 4-5-6 år. 5-årige Jet Action vann det här löpet ifjol och jag tror han gör det igen. han står alltid för topprestationer på Jägersro. Ifjol visade han, enligt mina beräkningar, hcp 94 den här dagen. Nu står han inne efter 91, vilket är lågt. Med två lopp i kroppen är han redo för ännu en topprestation. Bakom lurar Harry, som blandar och ger. En häst som är svår att räkan på. jag tror inte att han vinner, men kan vara tvåa. En annan intressant komb- och triohäst är lågviktaren Sam.

Gs75-6 har vi redan gått igenom, så vi går direkt till den avslutande avdelningen. Vi började med spik och avslutar också med spik. Duca Di Como underpresterade senast. Enligt tränaren berodde det på hettan. Det ska också sägas att 1400 meter gräs inte är hästens bästa distans och underlag. Här, i det nyinstiftade 1730-meterlöpet Valley Chapel Memorial, får vi nog se en betydligt bättre prestation. Jag kan inte se honom förlora det här. Fjolårets vinnare av Svenskt Derby, Stroxx Carlras är den som möjligen kan utmana om segern. Han var två slagen med två längder av Duca Di Como i Pramms Memorial i maj. Senast, i Stockholms Stora Pris på Bro Parks gräs, floppade han som favorit och slutade femma slagen med 7 längder. Även om han går på alla underlag så är han nog snäppet vassare på dirttrack, som han får nu. Har favoriten en dålig dag kan Stroxx Carlras vinna. Övriga får det svårt.

Spelförslag: 

Vinnare Takeko

Vinnare Jet Action

Vinnare Chiefof Comanches

Komb: Moon String före Never Pass Me

Komb: El Guanche före City Code

Patrik Öbrink