Dags för andra ”benet” i amerikanska Triple Crown, Preakness Stakes på Pimplico Racecourse.

Epicenter (1.90) var på väg mot seger i Kentucky Derby när 80-oddsaren Rich Strike kom innanför. Rich Strikes connections har valt att stå Preakness vilket gör Epicenter till stor favorit. Fram till 2005 kom nästan alla vinnare i Preakness från Kentucky Derby, men på senare år har det inte varit så. De flesta har kommit antingen från Kentucky Oaks eller från ett längre uppehåll. Kentucky Derby är ett tufft lopp som rids i högt tempo. Sådant kan sätta sig i benen och Preakness är ju faktiskt bara två veckor senare. Av träningsrundorna att döma så har Epicenters prestation inte påverkat honom nämnvärt. Vad man dock ska ha i åtanke är att tvåorna i Kentucky Derby har haft svårt att ta hem Preakness, bara tre vinnare de senaste 40 åren.

Epicenter kan vinna det här – han är mycket snabbare än de andra i fältet – men oddset är för dåligt för att locka till spel.

Det finns två hästar som utmanar Epicenter om segern.

Secret Oath (6.50) kommer från en lätt seger i Kentucky Oaks. Ridande Luis Saez gav henne en spårsnål resa långt bak i fältet, rundade konkurrenterna i sista kurvan och gick bara ifrån. Tränaren D. Wayne Lukas är en mästare när det gäller ston och han vet hur man förbereder en häst för att vinna Preakness Stakes. Det här loppet ser ut att bli ridet så att det passar Secret Otah perfekt.

Early Voting (3.75) är loppets stora tidningsskrik. Oddset har sjunkit betydligt och många handicappers har honom som sitt förstaval. Early Voting hade tillräckligt med poäng för att komma med i Kentucky Derby, men tränaren Chad Brown valde att stå över det med sikte just på en start i Preakness. Han kommer att ta ledningen och därifrån blir han svårtuggad. Risken är dock att han får Epicenter över sig för tidigt och då måste han vara riktigt, riktigt bra för att komma över mållinjen först.

Epicenter, Secret Oath och Early Voting kan vinna, men mitt val blir Secret Oath; dels för oddset och dels för hur jag tror att loppet kommer att ridas.

Vinnare: Secret Oath (6.50)

Lycka till med kvällens spel!

Patrik Öbrink