När amerikanska Triple Crown snart avslutas – Belmont Stales rids kommande lördag – börjar svenska Triple Crown. Idag rids första ”benet”, Voterlöpning (de andra är Svenskt Derby 17/7 och Hurricanelöpning 31/7).

Idag rids också Derby Trial och vi börjar med den eftersom det är i mina ögon mer lättlöst. Jag tror mycket på Chiefof Comanches. Det är något så ovanligt som en topphäst från Niels Petersen som inte blir favorit. Det beror dels på att det  fältet finns en häst som vann årsdebuten med 12 längder (American Impact), dels på att Chiefof Comanches var blek som jättefavorit i senaste starten. Men Petersen vet hur man ställer i ordning inför större löp. För att vinna Derby Trial krävs vanligtvis en hård och tuff häst med många lopp i kroppen, helst 6-7 stycken och gärna 3-4 starter innevarande år.  Chiefof Comanches  är den enda häst som passar in på den profilen. Han härdades i tuffa sällskap i Dubai i vintras och har en hårdhet som ingen annan i fältet matchar.

Den enda som kommer i närheten är Tiny Dancer, som var strålande över 2200 meter senast. Han rids av formjockeyn Andreas Tapia Dalbark och är min andrahäst i löpet. Frågan är dock om den finns så mycket mer att hämta i honom eller om han är exponerad?

De andra är antingen för dåliga eller saknar den erfarenhet som krävs för en seger här.

Så över till Voterlöpning, som är en jämn historia i år. Jag hittar ingen given vinnare. Högst hcp har Pjerrot med 87 och franske hästen Pretexe från Stall Brandt med 85. Pjerrot var dålig senast på alldeles för kort distans på Klmapenborg, så de starten kan vi dra ett streck över. Före det var han i Dubai, där han mötte alldeles för bra hästar. Bent Olsen har matchat honom  derbyvinnare Red Cactus 2019. Men vi vet inget om Pjerrots form, och vinnarna i Voter brukar komman från seger eller en andraplats senast. Inte heller Pretexe kommer från seger, men var god femma, slagen med två längder, i ganska tufft sällskap senast. Formen är det alltså inget fel på. Det finns dock två andra frågetecken. Det ena är banan, han har aldrig startat på riktig dirttrack. Det andra är jockeyn, franske Alexandre Rousset. Han kan inte banan och frågan är om han vet hur man finishrider utan spö. Och hur reagerar hästen på det?

Det finns flera andra intressanta hästar. Mitt förstaval är Mystery Night från Wido Neuroth. Hon har bara startat fyra gånger, så det bör finnas en hel del utveckling i henne. Hon kommer från en lätt seger på Jägersro senast så formen finns där. Första motbud är snackhästen Steinar som brände som megafavorit senast. Fick tempotorsk den gången och det kommer inte att hända den här gången. Formen är det inget fel på och den lite längre distansen är dessutom ett plus. Steinar fick stryk av Röde Baronen senast. Det här är en tuffare uppgift, men det här är ingen bluffhäst och form kan faktiskt slå klass. En annan snackhäst är Vividarling som visade Hcp 78 i debuten. På sikt kan hon bli bättre än alla de andra, kanske en ny Dorcia, men att ta hem Voterlöpning i årsdebuten och med en livsstart i bagaget låter sig inte göras. Vi bör också nämna One Rocketman som bara var slagen med en halv längd av Steinar senast. Jag tror dock att han saknar den rätta hårdheten efter bara tre starter.

Spelförslag:

Lopp 6 (V64-5): Vinnare Chiefof Comanches

Komb Chiefof Comanches före Tiny Dancer 

Patrik Öbrink