En lång rad med storlopp väntar på Bro park den här dagen. Låt oss gå igenom allihop, i kronologisk ordning.

Vi börjar sålunda med Bloomers Vase (L) (lopp2, V64-1) för de bästa milerstona. Favorit blir unghäststjärnan Ascot Brass (vi minns upploppsstriderna mellan henne och Silent Night för ett par år sedan), som växte in i stoeliten ifjol. Efter en vinter i Dubai, där hon bl.a. var knappt slagen tvåa i ett Gr2-löp, gjorde hon en ganska blek comeback i Skandinavien som megafavorit på Klampenborg i april. Hon bör vara kraftigt framsatt inför det här löpet – många av Niels Petersens hästar brukar behöva ett löp för att komma i form – och ska ses med toppchans från perfekt utgångsläge.

Jag har dock feeling för en annan häst, likaledes norsktränade Takeko (som för övrigt delägs av Väsby Häst som är bekanta från travsporten). Hon gjorde det bra som 3-åring ifjol, bl.a. som fyra i ett välbetalt stolöp på Stockholm Cup-dagen, bara slagen med två längder. Det var i och för sig en ganska svag upplaga av det löpet, men det hon visade då och även i årsdebuten räcker långt här. Dessutom bör det finnas en del utveckling i henne. Utgångsläget från box 10 är inte optimalt, men över 1600 meter på Bro Park är inte det ett oöverstigligt hinder.

Vill också nämna hemmahoppet Heart of Dreams, som går från klarhet till klarhet. Hon ståtar med hcp 88, som jag i och för sig inte tycker att hon visat, och ska väl räknas om favoriterna sviker.

Stockholms Stora Pris (Gr 3) (lopp 4, V64-3) har bara smakat sju hästar men är ändå en öppen historia. Det här är ett löp som det ofta skräller i. Många topprankade hästar har floppat. Det beror antagligen på att det inte sällan är så att ”form slår klass” så här tidigt på säsongen. De bästa hästarna har bara ett eller ett par löp i kroppen och har kanske inte riktigt hittat toppformen. Därför kan lite sämre, ofta yngre eller sparsamt startade hästar i form slå till.

Med det sagt så ser det ändå ljust ut för ett par av favoriterna. Match Maker är titelförsvarare visade toppform i senaste starten på Klampenborg. Ska räknas med toppchans. Förste utmanare och min förstahäst är Stroxx Carlras, som tog hem både det svenska och det norska derbyt i fjol. Senast, i årsdebuten, var han strålande i Pramms Memorial som tvåa slagen med två längder av fenomenet Duca Di Como. Den formen räcker långt här. Stroxx Carlras har bara startat åtta gånger i livet och det kan finna ännu mer utveckling i honom. Det som talar emot är en eventuell bounce – han höjde sig rejält senast – och det faktum att han aldrig startat på Bro Parks gräsbana.

Kick On blir också betrodd på spelet, och visst kan han vinna på sin grundkapacitet. Han gjorde det bra i Dubai men har inte startat sedan dess, i början av mars. Kanske behöver det här löpet?

En möjlig skräll är Wido Neuroth-tränade Like A King. Han är fyra år och har bara startat elva gånger. Finns alltså möjlighet att han höjer sig här. Årsdebuten var okej.

Bro Park Vårsprint (L) (lopp 5, V64-4) är det på papperet mest lättlösta loppet. Fjolårsvinnaren General De Vega (ägd av nämnda Väsby Häst, som alltså kan få en fin dag på kapplöpningsbanan) är Skandinaviens bästa sprinter på gräs och jag har svårt att se honom förlora här. Han har perfekt utgångsläge och kommer att få en bra resa bakom förmodade ledaren El Guanche. Nämnde El Guanche är också en toppsprinter, vilket han visade senast på Jägersro, men han verkar lite sämre på gräs än dirttrack. De främsta utmanarna är istället två andra norsktränade hästar, City Code och Brian Ryan.

Två hästar sticker ut i Svenskt 1000 Guineas (lopp 6, V64-5), Una Matina och Scarlett. Men jag tar ställning för Ute Matina, som är bästa hästen, gynnas av gräs och den längre distansen. Dessutom har hon ett perfekt utgångsläge. Scarlett kommer från en mersmakande tredjeplats i Voterlöpning hemma på Jägersro. På den formen ska hon kunna vinna det här, men nu är förutsättningarna annorlunda. Nytt underlag och första resan. Hon har grässtam, både fadern och modern löpet bra på gräs, så det ska inte vara något bekymmer. Dock kan distansen bli ett problem. Hon startade på 1600 senast, men en mile på Jägersros dirtrack är lättare att stå än på Bro Parks gräsbana. Modern var bäst på distanser mellan 1200 och 1400 meter. Med fullt fält blir det sannolikt ett högt tempo och det tror jag inte gynnar Scarlett. Dessutom står hon sämre till än värsta motståndaren, Una Matina.

Även i Jockeyklubbens 2000 Guineas (lopp 7, V64-6) sticker två hästar ut, stallkamraterna Tordenskiold och Hear the Drums. Carlos Lopez har valt att rida Hear the Drums och det ska man förstås ha i åtanke. Men det är inte alltid som jockeys väljer rätt häst. Jag tror mer på Tordenskiold, som bara startat tre gånger och därmed inte är lika exponerad som stallkamraten. var strålande som tvåa till Charming Knight i Dansk 2000 Guineas senast. Hade Charming Knight startat här hade han varit megafavorit. Distansen och underlaget passar perfekt. Bakom Petersens duo räknas Fast Forward i första hand. Snackhästen Running Rolf, med välkända travprofiler i Dalarna i ägarlängden, saknar den rutin och hårdhet som krävs för att vinna det här. Med en till start – då han kom lös före start – hade jag trott mer på honom.

Spelförslag:

Vinnare – Takeko (om oddset är min. 4.50)
Vinnare – Stroxx Carlras (min. 3.00)
Vinnare – Tordenskiold (min. 2.40)

Patrik Öbrink