Vi fick 3.16 i odds på Henrik von Eckermann och Iliana igår kväll. En riktigt bra odds måste jag säga.

Ikväll har ATG spel på två intressanta och spännande internationella klasser.

Den första klassen (18.10) är en kvalomgång till söndagens världscupshoppning. Det är en tidshoppning och bäst tid vinner.

Henrik von Eckermann får ännu en gång den otacksamma uppgiften att rida först. Nu sitter han på VM- och OS-guldhästen King Edward. Vi vet hur bra och snabb den hästen är, men att rida först i en tidshoppning är svårt, mycket svårt. Konkurrenterna som rider senare – och det är många vassa konkurrenter – kommer ha mer insikt i var det går att spara språng och sekunddelar. Det här är en favorit i fara!

Efter von Eckermann kommer Harri Smolders Monaco. Det är ett riktigt bra ekipage som inte kommer att göra bort sig. Men även Smolders har nackdelen med att gå ut tidigt.

Som nummer 4 ser vi Peder Fredricson och Catch Me Not S. De tävlar nästan alltid på topp och lita på att Fredricson har vässat lite extra när han startar inför hemmapubliken. Även de ska ses med vinstchans.

Lite längre ner i startlistan hittar vi en annan VM-guldhäst, Markan Cosmopolit med Jens Fredricson. De rider på allra högsta nivå, är snabba och absolut inte avsågade här. De har fördelen med att starta som 15:e ekipage. Frågan är dock hur formen är. Jens Fredricson gjorde en satsning på världscupen den här säsongen, men efter ett par svaga prestationer i inledningen avbröts den satsningen. Behöver kanske den här starten? Det är möjligt att han satsar på att ta sig till söndagens WC-hoppning men inte går för seger.

De fyra jag nämnt räknas med chans och det finns flera andra som också kan göra sig gällande – Harry Charles, Wilm Vermeir, Pius Schwizer och Gregory Cottard – men min vinnartips är Scott Brash med Hello Jefferson. Brash är en av världens snabbaste ryttare och Jefferson är alltid med på noterna. Ekipaget startar som nia med flera toppekipage före, så Brash kommer ha bra koll på genvägar och annat som kapar sekunddelar. De ska ses med absolut toppchans.

Den här klassen kan ses direkt i SVT Play: https://www.svtplay.se/ridsport-goteborg-horse-show

Den andra internationella klassen (21.30) är en vidöppen historia. Det är hoppning med en grundomgång och en omhoppning för de felfria ekipagen.

Många bra ryttare och hästar i startfälten, men jag tror på mest på Edouard Schmitz och Quno. Ekipaget var tvåa i världscupstävlingarna i Amsterdam och Bordeaux tidigare i år och den formen räcker långt i det här gänget. Ifjol tog de individuellt guld i Nations Cup-finalen i Barcelona. Så det är en topphäst vi har att göra med.

Utmanare saknas inte. Vi har Henrik von Eckermann med Dzara Darcival, Harry Charles med Casquo Blue och Peder Fredricson med Raadbjerg’s Bahia, för att nämna några stycken. Men jag tror att Schmitz och Quno tar hem det.

Den här klassen kan ses live här (gratis konto krävs): https://live.gothenburghorseshow.com/sv

SPELFÖRSLAG:

18.10 – Hello Jefferson – Scott Brash

21.30 – Quno – Edouard Schmitz

Patrik Öbrink