Tycka vad man vill om kallblod, men det är svårt att inte gilla Järvsöfaks. Många gånger har man med framgång lutat sina system mot Järvsöfaks. Ett antal gånger har man även försökt välta honom som storfavorit, men sällan har det lyckats.

Givetvis är femtonåringens sista start innan han går i pension huvudnumret under måndagens Rommeomgång. Det är en imponerande meritlista Järvsöfaks och ständige vapendragaren Jan-Olov Persson fått ihop. Över 21 miljoner kronor intravade, 200 segrar (segerprocent på 86%), världsrekordhållare på kort- och medeldistans, årets häst fyra gånger, världsrekord i flest antal segrar på raken och svenskt rekord i antal segrar. Hans avkommor har till dags dato vunnit över 400 lopp (bland andra Åkre Lurifax och Fakse).

Varhelst Persson och faksen tävlat har de dragit storpublik. Under många år har de varit ett av de största affischnamnet och mest folkära ekipagen inom svenskt trav. Bland de mest minnesvärda för många travintresserade är nog Järvsöfaks fem raka segrar i Elitkampen på Solvalla.

Själv ska jag på plats se sista föreställningen.

God fortsättning allihopa!

//druiden