V75-finaler på Mantorptravet och riktigt hög sportslig klass. Spelmässigt så brukar finalomgångarna bli ganska favoritbetonade. Det finns starka favoriter även idag, men också frågetecken runt flera av dem.

V75-1

Klar favorit är 1 Einar Celeber, som gjort allt rätt sedan han kom till Kari Lähdekorpi. Han möter något bättre motstånd än senast men är utan tvekan bästa hästen. Det finns dock frågetecken eftersom han har lottats till innerspår bakom bilen. Med en lite speciell gång och utan den rätta rappheten från start kan det bli strul. Det ser ut som de flesta med framspår kommer att laddas från start och Björn Goop borde kunna hitta ut i andraspår. Några garantier finns dock inte och som vanligt måste man vara kritisk till favoriter. Totalt sett har han bäst chans i loppet och han blir trots allt midre streckad än jag först trodde. Kommer han bort är den första avdelningen en öppen historia.

Vem tar då hand om ledningen? Jag har hört mycket surr i veckan om spetsstriden. 2,3,4,5 har alla nämnts som kandidater. Oavsett vem som är snabbast av dem så handlar den striden möjligtvis om vem som ska överta. För hur ska Hook Broline missa ledningen? Jag verkar tämligen ensam om uppfattningen, men jag tycker att han är riktigt kvick bakom bilen och trots ett spår långt ut tror jag han blåser till spets. I sprinterloppet senast var det med någon decimeters marginal som han inte tog sig förbi Vourekk Sund i startrusningen. Svanstedt fortsatte att köra, tills han satt i spets efter 500 meter. Det kostade 09 och trots ett långsamt mellanvarv var det logiskt att mjölksyran satte in på upploppet. Nu är det medeldistans och Åke kan nog tänka sig att släppa. Med lucka till slut blir han i så fall farlig.

Det kan bli bra tryck på loppet, då ex Lutfi Kolgjini lär vara sugen på att ladda mot front med sin 3 Revenue J:r. 2 Casander Boy är stark och 4 Pandoro tål att gå i högt tempo ett bra tag.

Högt tempo skulle gynna 10 Bull Trap, som gör det bra varje gång. Med ryggresa kan han gå ritkigt fort sista halvvarvet. Samma sak gäller 12 Lindus Key, som fortfarande inte blivit av med sitt rykte? Han anses av många vara en blöt sprinter som bara duger i ledningen eller möjligtvis med smyglopp in i det längsta. I de två senaste starterna har han visat lite andra takter och Olle Goop vann så sent som för fjorton dagar sedan två V75-lopp från spår 12…

V75-2

Tre hästar är betydligt mer streckade än övriga i den andra avdelningen.

1 Carmen Launcher har fått ett passande utgångsläge då hon är snabb ut. Nu blir det bakskor på och Untersteiner verkar inne på att släppa ledningen. Jag tycker inte hon imponerat på slutet och det är nog så att det är på kort distans hon kommer skörda framgångar framöver. För tre starter sedan fick hon bestämma i spets och samma sak näst senast. När hon senast, visserligen på en ganska seg och tung bana, synades på slutvarvet så vek hon sig till slut. 43 % på henne i skrivande stund är på tok för mycket.

6 Västerbo Lescure är lika mycket streckad men känns något hetare. Noterbart är att han hållit sig fräschare på slutet och att han fick sträcka vapen mot Babakova Bob senast är inget att säga om. Ett halvvarv kortare nu är ett plus och trots att läget inte är optimalt så är Västerbo Lescure härdad. I hästens sju senaste starter har spåren varit följande:
12-12-12-8-10-12-10

Hittar Jorma ner i en hygglig position kan hon flytta på sig till slut, men även han är väl hårt betrodd.

Den tredje favoriten, och den med bäst chans, är 7 Chili Ås. Den här fyraåringen har visat stålande fartresurser och står även distans. Trots bricka 7 kommer Ludde att ladda för fullt mot spets. Hästen är riktigt startsnabb och har spetsat från samma läge på Jägersro. Nu har han inte hjälp av någon vinklad vinge och det vill till en rejäl utväxling för att komma först från spår 7. Når han spets utan att det kostar för mycket kan han vinna men även han känns lite för mycket streckad.

Betydligt bättre på strecken är 3 Olympic Athen. Fredrik Persson firade stora triumfer på V75 ifjol och här har Kalmartränaren en mycket fin modell. Senast fick han inte fäste på Axevallas smetiga bana och uppenbarligen är han närmast tvungen att tävla barfota runt om (eftersom det var en av få som tävlade så då). Idag kommer det fungera bättre med barfotakörning och då lär prestationen också bli bättre. I de tidigare lopp han gjort för Persson har han visat både styrka, snabbhet och hårdhet. Han är inte helt oäven från start och med hjälp av 4 och 5 finns nog viss chans att hålla ut Kolgjini från start. Han kan vinna även bakifrån och trots tränaren i vagnen har han inte sämre chans än favoriterna.

10 Korok måste nämnas, då han gått bra varjr gång. Björn Goop kör återigen och hittar han rätt rygg så kan hans rejäla slutrepa räcka ända till seger. Precis som Korok så vore 12 Tamil Image gynnad av högt tempo i loppet. Senast flög han fram till slut och Olle Goop från spår 12 ni vet…

Tapper tvåa i det lopp Tamil Image vann på Axevalla var 2 Tjacke Gold. Nu har han fått ett smaskigt utgångsläge och även om jag inte tror han rår på Olympic Athen denna gång så ska han räknas. Har man råd behöver det inta vara fel att ta med hela bunten. Är Blues Star exempelvis som näst senast kan han sänka allt.

En billigare lösning är att låsa på 3 och 10, som bägge förmodligen hamnar runt 15%.

V75-3

Förväntningarna på 4 Crown Kemp var höga när han kom till Timo Nurmos. Efter en bra spurt i debuten har han tagit två imponerande segrar. Näst senast var han helt överlägsen och senast höll han fantastiskt bra trots en knäckaröppning. Nu ser han ut att komma lättare till spets och sedan jag tror inte han förlorar.

3 Intoxicated var nära att sticka nosen före Crown kemp senast och ser lysande ut i Christina Medins regi. Han var med och tampades i kulltoppen (mot hästar som Triton Sund och unghäststjärnan och elitloppsvinnaren Conny Nobell). Han verkar som åttaåring, efter många problem, på väg mot sitt genombrott mot äldre hästar. då Crown Kemp inte öppnar så jättefort just de första stegen så finns en viss chans att Örjan Kihlström kan hålla ut denne. Känner jag Örjan rätt lär han ändå nöja sig med rygg på favoriten. 1 Order By Fax och 7 Harmonic Silvio lär även de vara intresserade av rygg på favoriten och totalt sett är jag tveksam till om Intoxicateds chanser motsvarar de 31 % han är streckad på i skrivande stund.

Uppkommer något minus kring favoriten så kan vem som helst vinna loppet. Femprocentarna 5 Kocabar (slipper skorna nu) och 2 Andaloux (i sitt livs form) är två rysare, men om allt verkar som det ska med 4 Crown kemp så är han dagens bästa spik.

V75-4

Bästa hästen är sannolikt 6 Lovely Lidob och han övertygade verkligen senast. Han kommer laddas mot ledningen och om han kommer (släpps?) dit så är förmodligen loppet över. Det bör dock bli svar och då finns det spelvärda hästar att gardera med.

Andrahandsfavorit är 2 Going Southwind. Han svek senast men kommer att vara bättre idag. Kortare distans än senast känns som ett klart plus. Här kan han leda länge för även om han inte är någon startkatapult så är han min spetsfavorit.

7 Persos Seaman känns mest spelvärd i loppet. 12 % just nu och det känns spännande. På Axevalla tvingades han tävla med bakskor men nu lär det bli barfota bak. Han höll bra från dödens då och jag är överygad om att han är bättre nu. Han har tidigare agerat valpigt och vingligt men det har sett bättre ut i de två senaste loppen, vilket är mycket positivt.

Hagmyrens bidrag 4 Lill Egon får nu sitt mandomsprov. Även om han garanterat kan rekordsänka så är det mycket tuffare emot nu. Visst kan han få ett bra lopp härifrån men jag tvivlar på att han räcker ända till seger.

V75-5

11 Mellby Ready känns som en favorit i fara. Hans Adielssons femåriga sto har gjort det mesta rätt så här långt. Även om segrarna har varit halvbilliga så ser hon verkligen bra ut. Nu har hon lottats till ett jobbigt elftespår och trots strykningen av den troliga vinnaren så blir det svårt att vinna i eftermiddag. Erik Adielsson är en mästare i voltstart men det känns långsökt att han ska hitta igenom härifrån. Betydligt bättre hästar har misslyckats från liknande lägen i voltstartslopp över kort distans. Som favorit och streckad på 40 % av kupongerna känns hon som ett iskallt spelobjekt.

15 Kan Du Candy har ett ännu sämre läge på 20 meters tillägg. Det är ytterst svårt att vinna därifrån men egenskaperna för att lyckas finns. Kan Du Candy är nämligen mycket speedig och senast sköt hon till snyggt i debuten för Lähdekorpi. Vinsten sa väl egentligen inte så mycket men hon lär nog tjäna fina pengar i år då Kari brukar hitta en extra växel hos de flesta nyförvärven. Här finns bara ett sätt att vinna. Björn Goop måste stöts i rätt läge och kunna använda speeden utan stopp på vägen. Blir det för många hästar framför kan det bli för långt fram. Utan strul kan ekipaget lyckas med den kluriga uppgiften och hon är ett måstestreck.

3 Victoria Island är bara streckad på 20 % och det känns bra då jag tror hon tar ledningen. Just spets är guld värt över 1640 meter voltstart. Hon gör första starten för nye tränaren Lutfi Kolgjini. Får vi se en förbättrad Victoria Island så tror jag hon avgår med segern.

8 Absolutfin gjorde bort sig med galopp senast. Det är inte första gången och förmodligen inte sista. Här kan det bli tredje par invändigt och med tur på vägen kan luckan uppenbara sig. Hon har definitivt kapacitet att vinna ett lopp som dagens även om distansen inte är något plus.

5 Ina Tilly och 9 Malabara ses med viss chans och där är den sistnämnda hetare som spelobjekt med sina 10 % mot Ina Tillys 29. Vad kan Stefan Söderkvist hitta på med hemmahästen 10 Hamras Lotus?

V75-6

Ett riktigt spännande lopp där stall Goops 1 Quarcio du Chene spelar huvudrollen. Den mäktiga femåringen har enorm kapacitet och kan bli hur bra som helst. Det har alltid pratats om hans humör och sakta men säkert blir det allt bättre. Senast mosade han konkurrenterna och vann på 11,4/1640a. En ganska hyfsad tid i början av februari…

Nu har han lottats till ett innerspår och det är inte säkert att han kan hålla upp ledningen. 4 Strong Boy D.E. är mycket startsnabb. Tränaren och kusken Mathias ”Rulle” Blomqvist verkar ha förstått att chansen till seger är att ladda för fullt från start. Om inte annat så kan en stenhård öppning göra Quarcio du Chene het och då blir det svårt att hålla undan över medeldistans. Om han håller sig lugn så ska han inte behöva förlora så bra som han var senast.

3 Bob Hope är på väg uppåt i form och ska inte räknas bort helt. Ännu hetare motbud till favoriten är dock 7 Teaser Elegance och 9 Rocket Power. Den förstnämnde tvingades tävla med skor senast och dessutom över lång distans. Trots det vann han försöket från dödens. Nu blir det barfota och mer passande distans. Hittar Svanstedt ner i ett vettigt läge och de kör för fort där framme…då flyger Teaser Elegance lågt över upploppet. Rocket Power har kanske inte riktigt samma speed till slut men svarar för fantastiska avslutningar varje gång. Senast avslutade han under 11 sista 800 trots bakskor och lite knepig bana. Även han gynnas av en snabb öppning.

Övriga får svårt att hävda sig men 8 Cadeau K. är värd att hålla koll på. Han vinner snart igen.

V75-7

Om 4 Orso är som vid segrarna så vinner han. Han är spetsfavorit och blir svårslagen där. Även om det fanns förmildrande omständigheter när han förlorade förra lördagen så tycker jag att täta starter känns oroväckande. Om han inte är på topp kanske även startsnabbheten försämras och då finns risken/chansen att 2 Superior As sitter i ledningen. En aning långsökt men ändå ett möjligt scenario.

Det ska, enligt Mantorps banmästare Carl-Henning Wallberg, gå att köra barfota imorgon. Oavsett om det blir barfota runt om eller lätta skor så ska 2 The Bad Rock lättas. Med minsta klaff från andraspåret kan skrällen vara ett faktum. Han var bra redan i Hans G Erikssons regi, men hos Tomas Johansson kan han få sitt slutgiltiga genombrott. 6 % känns på tok för lite och jag vill ta betalt.

9 Cash Winning Vita är ju en kanon som Åke Svanstedt fått igång efter en del problem. Senast var han klart bra men nu är motståndet tuffare och det ska bli intressant att se hur han tacklar det.

För er som har haft klart för er och sitter med många streck kvar…offra ett på 5 B.W.T.Satelite. Jag har följt honom noga sedan han kom till Sverige och Stig H Johansson. Även om det sägs annat från stallet så har han faktiskt gjort bra prestationer mest varje gång. Senast var han dock stinglös. ”Mäster” tar inte ut hästarna om de inte är fräscha och jag tycker han är värd en chans till då han är totalt bortglömd.