Den viktigaste faktorn för att vinna i poker är valet av bord. Kallas av amerikanerna för ”table selection”. De som tjänar mest pengar på poker månad efter månad är oftast mycket bra på ”table selection”. De är inte dock alltid de bästa pokerspelarna.

För att tjäna pengar på poker måste du inte vara bäst. Du behöver bara vara bättre än motståndarna som sitter på samma bord som du! Det viktigaste är därför att hitta bord med dåliga spelare. Detta kan tyckas självklart, men är inte alltid så lätt i praktiken. Man ser ofta bord med bara bra spelare som spelar mot varandra. För dem är det en utmaning att spela mot de bästa spelarna och bli bäst.

För mig är målet en stabil inkomst. Jag anses inte som en av de bästa spelarna, men jag tillhör de som stabilt vinner mest. Den viktigaste förklaringen till detta är att jag är bra på ”table selection”. Jag kommer i denna artikeln berätta om de metoder som jag använder.

Enkla tumregler

På internet finns diverse statistik som är mycket värdefull hjälp för att välja bord. Det finns 1000-tals olika bord att välja på, så det är viktigt med enkla metoder som går snabbt att använda i praktiken!

Jag kommer att beskriva några enkla tumregler som jag själv använder. Detta är tänkt som en hjälp. I takt med att du blir mer erfaren kan du modifiera metoderna efter din egen spelstil.

Pottens storlek

Den information som jag tycker är viktigast är pottens genomsnittliga storlek. Alla pokersiter anger den genomsnittliga storleken på potten i dollar. Jag dividerar snittpotten med stora mörken (”big blind”) för att avgöra hur bra spelet är. Ju större denna kvot är desto mer lönsamt är spelet. Mina krav på ett bra bord framgår av följande tabell:

potten

Observera att detta är ungefärliga gränser. Du är givetvis bra att titta på andra faktorer också.

Varningar

De flesta siter beräknar medelvärdet på de senaste 20 potterna, vilket är i lägsta laget. Snittpotterna ändrar sig därmed snabbt över tiden. En mycket stor pott kan göra att snittpotten ökar kraftigt utan att detta behöver betyda att bordet är speciellt bra. Det är därför viktigt att hålla koll på hur snittpotterna varierar. Om potternas storlek sjunker under kvoterna i tabellen ovan och bordet känns kallt så byt till ett bättre bord.

Procent som synar

De flesta siter anger hur många procent av spelarna som synar innan floppen. Denna siffra är också mycket användbar för att välja bra bord. Om denna siffra är hög så indikerar detta att många dåliga spelare är med och jagar med dåliga kort.

Du kan få fram antalet spelare som ser floppen genom att multiplicera syn% med antalet spelare runt bordet. Om 3-4 spelare ser floppen så är spelet lönsamt. Som en enklare och snabbare tumregel för att hitta bra bord kan du använda följande tabell:

procent_syn

Givetvis är detta ungefärliga siffror, för att de ska vara lätta att komma ihåg!

Jaga fiskar

De olika nyckeltalen är naturligtvis en hjälp för att hitta bra bord, ingen exakt metod. Ett bord kan vara bra även om andelen som synar eller snittpotterna inte är tillräckligt höga.

Du kan titta på ett bord innan du sätter dig för att kunna göra en bedömning av vilka spelare som är bra eller dåliga. Om du spelar mycket på samma pokersite så lär du dig med tiden vilka spelare som är svåra och lätta. Dåliga spelare kallas på pokerslang för ”fiskar”. Anteckna eller memorera namnen på dessa. Välj sedan bord med en eller helst flera fiskar!

Det går att söka efter spelares namn på de flesta pokersiter för att se vilka bord de sitter på. Detta kan användas för att hitta dina favoritspelare.

För att vinna i poker är det viktigt att veta hur motståndarna tänker. Anteckna därför gärna hur dina motståndare spelar. Det kan göras på de flesta pokersiter genom att klicka på motståndarna.

Typ av bord och spel

På de flesta siter kan man välja mellan bord med 10 spelare eller 6 spelare.

För nybörjare rekommenderar jag att välja fulla bord med många spelare (8-10) som synar för ofta. Spela sedan tight och vänta på bra kort, så bör du vinna. Viktigt är att du har bra tålamod!

När du börjar bli bra och har vunnit under en längre period så vinner du förmodligen mer på bord med få spelare (6 är vanligast), eftersom spelet går snabbare. För att vinna på bord mot få spelare måste du spela fler händer och lära dig att spela (selektivt) aggressivt.

Det finns massor av olika typer av spel att välja bland, Texas Fixed Limit, NoLimit, Omaha, turneringar etc. Pröva gärna olika typer för att se vad som passar din spelstil bäst. Efter ett tag rekommenderar jag att du specialiserar dig på en eller max två spelformer.

Slutsatser

Den troligen viktigaste faktorn för att bli framgångsrik i poker är att välja rätt bord – ”table selection”. För att vinna i poker måste du inte vara bäst, det räcker att du är bättre än dina motståndare! Det gäller därför att hitta bord där du är bättre än genomsnittet.

Att välja rätt bord är en svår konst som kräver erfarenhet. Jag använder några enkla metoder som är lätta att använda i praktiken. Givetvis finns ingen metod som är ”rätt” för alla spelare. Du måste hitta metoder som passar din personlighet och spelstil!

Luck123

(omarbetat version av artikel ursprungligen publicerad i Poker Magazine 2009)