Är till ända, och det blev ungefär som väntat. Följande skrev jag tidigare på sidan gällande Uppsala Auktionshus

Utav de moderna möblerna, dras främst nr 817, ett kabinettskåp tillverkat av Emil Sandberg. Utrop 12-15 000 och detta skåp ser ut att aldrig ha utsatts för sol. Färgerna är helt otroliga. Bör kosta över 30 000., Resultat: denna såldes till min förvåning inte.

Den lilla Sekretären av Harry Kjellkvist och Gunnar e Ström är en riktig pärla, med tennintersia fina proportioner. Nr 819 och utrop 30-40 000. Bör kosta närmare 100 000 tycker jag. Resultat: Kostade 92 000

nr 860 är ett fantastiskt vackert barskåp, designat av David Blomberg och ropas för 40-50 000. Resultat : Bör dubbleras i slutpris.: Kostade 70 000. 

Ryskt är relativt kallt och inga posetiva överraskningar dessvärre, vilket också självklart beror delvis på sämre utbud..

Modernt måleri gick normalt, medans samtida gick lite sämre än förväntat, men kan bero på kvalitetskillnader.

Rent generellt kan sägas att ingen avmattning syns utöver den Ryska marknaden. Kinesiskt är hetare än någonsin och ingen verkar ha en susning om hur det ska värderas. Något som är relativt nytt är att Galleföremål går högt över utrop, vilket inte minst visade sig på den otroligt fina samling som Crafford hade fått in, från en nerlagd glasargentur där alla föremål gick att spåra till tillverkningsåren. (Problem annars med Galle då det förekommer bra förfalskningar)  Craffords lyckades därmed med den absolut mest felvisande värderingen denna säsong (utöver auktionsverkets moderna samling som gick i vintras) då Galleföremålen gick 4-5-6 gånger utrop.  Att då ha mage att slå sig för bröstet och utropa” Succe, sålde för 60% över utrop” visar på en mer en lovlig blase inställning till säljarna. OM något föremål går sönder på visning, ersätts säljarna med utropspriset, är då utropspriset felaktigt satt så tar säljarna hela förlusten. Så det är förbannat fräckt av auktionshusen att felvärdera så in i skogen och ha de villkoren som finns. Likaså tas oftast provisioner ut efter utropens priser. Lågt utrop= hög provision.

Detta medför att  om  utropet sätt som i Gallefallen: utrop 30 000 så är oftast provisionen 20% utav säljarens uppnådda säljsumma. Om varan varit korrekt värderad till 150 000 så bör provisionen hamnat på kanske 10% . Nu såldes dessa varor för ca 200 000 i snitt och följdaktligen är risken att  säljarna får  betala alldeles för höga provisioner. 

I Gustaf Löfbergs fall såldes samlingen för ca 2 600 000kr, med utrop på ca 900 000.  OM, jag säger OM säljarna i detta fall fick en försäljningsavgift på 20% istället för 10% så kostade det 520 000 istället för 260 000. Nu när det var en förnämlig samling kan jag tänka mig att säljarna fick betala 5-10% provision till auktionshuset, kanske till och med 0%. Men var verkligen aktsamma om ni ska sälja i framtiden. Visa föremålen för flera auktionshus och försök förhandla om provisionerna, skriv gärna in en klausul om att provisionen ska förändras om föremålen är felvärderade.  Uppsala Auktionshus sänkte för något år sedan provisionen till noll på en old mastertavla som såldes mycket dyrt, snyggt hanterat och hoppas det är fler som tar efter den gesten. 

MVH Hatten