Den här artikeln vänder sig i till er som nyligen börjat med sportsbetting eller tidigare spelat, men bestämt sig för er för att satsa lite mer på att få ett bra resultat.

Att spela till högsta möjliga odds, är inte det en självklarhet?
Njae, min uppfattning från kommentarer här på bloggen, på andra forum och spelsidor är att detta är något det fuskas mycket med. Många gånger tror jag det beror på att man inte satt sig in vilka konsekvenser det på sikt får att spela till för låga odds. För väldigt många kommer det vara skillnaden att i längden vara vinnande eller förlorande.

Som ett försök att konkret visa hur skillnaden i odds påverkar resultatet följer nedan ett exempel. insatsstorlek mm går givetvis att diskutera, men syftet är i huvudsak att visa på hur resultatet påverkas av vilket odds man spelar till:

exempel
Kalle och Erik har spelat under flera år med blandad framgång. Nu har de bestämt sig för att tillsammans göra en satsning på att få ett bättre resultat och bygga upp en spelkassa. De ska spela var för sig, men byter alla spel. De har gemensamt kommit fram till några regler att hålla sig till:
Spelkassa: 10 000 kr vardera
Insats: 200 kr per spel. De har beslutat sig för att satsa lika mycket på alla spel (sk flatbets). Det innebär att de på varje spel riskerar 2% av spelkassan. De ska stämma av varje månad och justerar då insatsen till att motsvara 2% av aktuell spelkassa.

Kalle har konto hos några få bolag och fördelar sin spelkassa över dessa. Han jämför för det mesta mellan dessa bolag vilket som har det högsta oddset innan han spelar.

Erik har konto hos många av de lite mer kända bolagen. Han har medel så det räcker till något/några spel hos varje bolag. Han har även behållit en del av sin spelkassa på ett bankkonto så att han snabbt ska kunna sätta in nya pengar om han spelar slut på kontot hos något bolag. Innan han lägger ett spel kollar han alltid på någon oddsjämförelsesajt var han får högst odds.

Efter en månad är det dags för första avstämningen:
De har då lagt 75 st spel av vilka 41 st varit vinnande och 34 st förlorande. Kalle har spelat hos sina bolag och Erik jagat högsta odds: 

Månad 1

Kalle

Erik

Antal spel

75 st

75 st

Vunna – förlorade

41-34

41-34

Snittodds

1,85

1,95

Ut

15 000 kr

15 000 kr

In

15 170 kr

15 990 kr

Resultat

+ 170 kr

+ 990 kr

Ny spelkassa

10 170 kr

10 990 kr

Inför deras andra månad så höjer Erik insatsen per spel till 220 kr (motsvarar 2% av hans nya spelkassa). Kalle vars utveckling varit sämre ligger kvar på 200 kr.

Efter ytterligare en månads spel är det åter dags att summera duons förehavanden. Även månad två kom de upp i totalt 75 st spel. Denna månad var 45 st vinnande och 30 st förlorande. De använde samma upplägg som under den första månaden när det gällde att leta odds:

Månad 2

Kalle

Erik

Antal spel

75 st

75 st

Vunna – förlorade

45 – 30

45 – 30

Snittodds

1,85

1,95

Ut

15 000 kr

16 500 kr

In

16 650 kr

19 305 kr

Resultat månad 2

+1 650 kr

+ 2 805 kr

Resultat från starten

+1 820 kr

+ 3 795 kr

 

 

 

Ny spelkassa

11 820 kr

13 795 kr

Efter två månader har Kalles spelkassa vuxit med 18,2% (1820 kr) medan Eriks vuxit med 37,95% (3795 kr). Om de fortsätter med sin insats på 2 % av rullen kommer Erik månad 3 att satsa 40 kr (276 kr mot 236 kr) mer per spel än Kalle.

Detta är ju bara ett exempel för att enkelt visa på effekterna av att spela till fel odds. Den som vill kan räkna vidare på exemplet för att se hur det påverkar på tex halvår eller helår. Skillnaderna är stora redan efter två månader, men ökar än snabbare ju längre tiden går.

Marginalerna i sportsbetting är små och att fuska med något som är så lätt gjort som att se till att spela till rätt odds håller inte. Att det på något man spelat kan komma ny information som gör att oddset på ett spel man lagt inte ser nåt vidare ut då marknaden svängt kommer man aldrig ifrån. Att man däremot spelar till odds som är en bit under det som marknadshögst vid tidpunkten man spelar finns det ingen ursäkt för. Det finns en rad sajter som kostnadsfritt jämför odds mellan olika bolag. Själv använder jag oftast www.betbrain.com och www.oddsoddsodds.com (registrera gratis för att se fler bolag), men det finns ett antal till och vem man gillar bäst är mycket en smaksak.

En stor fördel man har i början av sin sportspelskarriär är att kunna välja mellan fler bolag. Spelare som varit vinnande ett tag brottas med limiteringar som innebär att man i vissa fall endast får in de insatser man vill spela hos ett fåtal bolag och börser. Fördelen att kunna spela hos fler ska man absolut nyttja då den ger goda möjligheter att hitta bättre odds och snabbare bygga upp sin spelkassa. En bra start tycker jag är att sprida sina medel hos 10-15 bolag och behålla en del på ett bankkonto/e-plånbok så att man snabbt kan sätta in om man spelar slut hos något.

Vilka bolag ska man då börja med?

Vi kommer på bloggen inom kort att syna ett antal bolag och förhoppningsvis blir det lite vägledning beträffande detta…