Notera: Bild och text från Svensk Galopp

 

Daniel Redén känner de allra flesta till från travet och för närvarande kanske mest som tränare till fina Propulsion. Men Daniel har även en galopptränarlicens och idag sadlade han ut sin allra första vinnare på Bro Park då Stall Zets Sublissimo vann en avdelning i VM för kvinnliga jockeys

Framgångsrika travtränaren Daniel Redén hade sin allra första starthäst inom galoppen den 28 maj då stoet Silver Express slutade god trea på Bro Park. Han har sedan haft ytterligare tre starter, både med Silver Express och med Sublissimo. Idag var det äntligen dags för Daniel att få ta emot sin allra första vinnare inom galoppen. Det var Sublissimo som tillsammans med Sara Vermeesch från Belgien vann på Bro Park. Loppet ingick i turneringen VM för kvinnliga jockeys och förstapriset var 75 000 kronor.

Hur gick tankarna inför loppet?
– Han gjorde ett väldigt bra lopp senast över 2400 meter vilket nog är snäppet för långt för honom. Han höll länge då och därför var känslan god inför dagens lopp. Tyvärr stressar han upp sig när han kommer in till tävlingsbanan och han har lagt alldeles för mycket krafter innan loppet väl går. Därför har han fått stå hos Julian McLaren i två veckor för att miljöträna på Bro Park, det har blivit många varv i ledvolten bara för att vänja honom vid den under väldigt lugna former. Idag var han mycket lugnare så den satsningen verkar vara helt rätt.

Hur kändes det när han korsade mållinjen som segrare?
– En kanonkänsla, så skönt! Jag var lite orolig att han skulle krokna mot slutet som i tidigare lopp men idag visade han det han visar i träning, att han är oerhört stark. Allt strul inför loppen har ju tidigare resulterat i mjölksyra men idag när han var lugn i ledvolten klaffade allt.

Vad händer nu med Sublissimo, blir han kvar på Bro Park?
– Det är mest Per Anders Gråberg som har ridit honom i träning under de här två veckorna och hans råd är att han ska stanna kvar på Bro Park i ytterligare en vecka. Han tycker helt klart att han är på rätt väg men vill gärna att vi befäster det här arbetet ytterligare. Det är alltså mycket arbete bakom kulisserna med Sublissimo. Springa kan han men huvudet ska också vara med för att allt ska klaffaunderstryker Daniel.

Du har två galoppörer i stallet, finns det planer på flera?
– Det vet man aldrig, vi får se framöver. Det beror på vilket humör jag är på , säger Daniel med ett skratt.

Planerna framöver?
– Sublissimo får fortsätta att starta på Bro Park. Jag vågar inte resa med honom till någon annan bana i nuläget på grund av hans psyke. Min andra häst Silver Express tränar bra och ska starta på gräs, dirttracken är inget för henne. Planen är att även hon ska starta snart framöver.

Vilken är den största skillnaden mellan travet och galoppen?
– Hästarnas psyke, galoppörerna är så explosiva vid tävling. Det är jag inte van vid. De är lite mer nervösa inför tävling än travhästar Nu är ju Sublissomo lite extra explosiv om man jämför med andra galopphästar men jag kommer jag ju att lära mig det med. Jag var kanske lite nonchalant i början när jag började med galoppen men jag inser nu att jag har mycket att lära. Mitt mål är att vi ska ha kul och det tycker jag att vi har.

– En annan skillnad är att galopphästarna ligger högre i puls än travhästarna. Där gjorde jag fel i början, hästarna låg för lågt i puls i träning. Nu har jag ändrat träningen och jobbar efter galopphästarnas förutsättningar genom att skruva upp arbetet. Det är lite smådetaljer som man kan ändra för att förbättra sig.

Jag älskar att träna hästar och det är en utmaning för mig att prova på att träna galopphästar. Jag ville se om jag skulle klara av det. Med dagens seger känner jag att något hade jag i alla fall gjort rätt, han hade styrkan hela vägen in i mål, avslutar en mycket nöjd Daniel Redén.